Kan Safran redde det indiske Kaveri-turbojet-programmet?

- Annonse -

Le Rafale er på vei oppover i India, og vi er til og med vitne til en viss Rafale-Mania i media, som står i kontrast til de uopphørlige angrepeneog noen ganger sprø, om programmet og apparatet utført av opposisjonen til statsminister N. Modi i fjor, på bakgrunn av en nasjonal lovgivningskampanje. Men siden den gang har statsminister Modi vunnet disse valget, og til og med oppnådd, med sitt parti, absolutt flertall i parlamentet, det første Rafale Indian ble offisielt avsagt til IAF av Dassault, og flere indiskresjoner tyder på at en ny rekkefølge, denne gangen samlet i India, ville være under forberedelse, og kunne kunngjøres under president Macrons besøk i New Delhi 26. januar 2020 i anledning landets nasjonaldag.

Når du signerer den første bestillingen for 36 enheter, Franske produsenter hadde forpliktet seg til å reinvestere 50 % av ordrebeløpet, eller nesten 4 milliarder euro, innen luftfart og indisk forsvarsindustri. Blant dem Safran, den franske flymotorspesialisten, som designet og produserer blant annet M88 som driver Rafale, hadde kunngjort at de ville delta i design og produksjon av Kaveri turbojet, den første indiskproduserte reaktoren, som da møtte mange vanskeligheter, både når det gjelder ytelse og pålitelighet. Programmet ble da ansett som kritisk av indiske myndigheter, siden motoren skulle utstyre Tejas Mk2 lette flyprogram, og AMCA neste generasjons flyprogram.

SU30mKI og Tejas forsvarsanalyse | Jagerfly | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
Tejas, her i bakgrunnen, vil forbli drevet av en amerikansk F404-motor hvis India ikke klarer å designe en pålitelig og effektiv Kaveri-motor.

Men der Dassault Aviation, Thales og MBDA klarte å implementere en effektiv økonomisk modell for sine investeringer og integrering i det indiske økosystemet, fant SAFRAN seg på sin side låst i svært vanskelige forhandlinger med DRDO, den indiske forsvarsforskningsavdelingen, som piloterer Kaveri-programmet, samt med myndigheter og produsenter. Til slutt klarte ikke den franske motorprodusenten å finne gunstig forhandlingsgrunnlag med sine samtalepartnere, og trakk seg gradvis fra programmet, og etterlot Kaveri uten en løsning. Siden den gang har indiske myndigheter annonsert at Tejas Mk2 ville være utstyrt med den amerikanske F404, som Mk1, og at Kaveri heller ikke ville bli valgt til å utstyre det fremtidige AMCA-programmet.

- Annonse -

Men de nye forhandlingene pågår angående Rafale kan godt endre situasjonen, som antydet besøket av den indiske forsvarsministeren, Rajnath Singh, til Safran-lokalene i Villaroche, som fulgte den offisielle overføringsseremonien til den første Rafale Indisk arrangement som ble holdt dagen før i Bordeaux. Selv om det ikke ble gitt noen kunngjøring under besøket, viser bare eksistensen at den indiske ministeren, som allerede har satt sitt preg på departementet sitt ved å forenkle en del av den indiske administrative labyrinten for prosedyrer anskaffelse av våpen fra utlandet, stenger ikke døren for nye forhandlinger som derfor vil bli holdt på politisk nivå. På slutten av besøket gjorde den indiske ministeren et poeng avsende en melding til franske produsenter, og spesielt til Safran, og spesifiserte at det fra nå av eksisterte to korridorer av teknologiske selskaper som tilbyr attraktive betingelser for teknologiske investeringer, og fremfor alt ved å understreke Indias behov når det gjelder flymotorer, enten de er militære eller sivile.

verksted Rafale Forsvarsanalyse | Jagerfly | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
Montering av en ny serie Rafale i India kan være den manglende muligheten til å komme til enighet mellom Safran og DRDO om Kaveri-motoren

Mange stemmer blir hevet i India for ikke å forlate aspektet av det indiske luftfartsprogrammet, som med rette anses som avgjørende for den strategiske og teknologiske autonomien til landet. Faktisk, og vi ser dette med Kina, er teknologien til militære flymotorer spesielt vanskelig å mestre, og i dag er det svært få land som vet hvordan de skal designe denne typen drivstoff. USA, Russland, Storbritannia og Frankrike har den nødvendige erfaringen og kunnskapen, og Kina, etter en svært betydelig investering, og mye revers engineering av russiske motorer, klarer knapt å produsere knapt effektive motorer. Faktisk kan Safrans støtte i utformingen av Kaveri godt være en uventet mulighet for New Delhi til å utvikle sin luftfartsindustri som helhet, uten å være avhengig av ekstern voldgift, og Rajnath Singh er selvsagt helt klar over dette.

Det er fortsatt mange ukjente i denne saken, og Safrans tilbakekomst til Kaveri-programmet er fortsatt fjern og usikker. Men rammene som dukker opp i dag er åpenbart mye gunstigere enn for ett år siden, og mulighetene som dukker opp, både på indisk og fransk side, inviterer til optimisme. Dette, med India, er du aldri sikker på noe ...

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler