Kina: fremtidens AI Goliat?

Den 1er I oktober i fjor viste Kina verden sin militære makt med paraden som feiret 70-årsjubileet for regimet. Det uttalte målet er å bevise at hæren moderniserer seg i høyeste grad. Kinesisk innsats for å mestre AI bør ikke neglisjeres. Den uttalte drømmen til det kinesiske kommunistpartiet (KKP) er å være den ledende makten på dette området. I tillegg er Kina fortsatt en ledende aktør innen cyberspace. For eksempel, i 2018 ble antallet kinesiske internettbrukere estimert til 800 millioner. For å forstå strategien til denne makten med sikte på å oppnå teknologisk overlegenhet når det gjelder AI, må vi forstå strukturen til cyberspace, slik at den kan fange maksimalt med data med tanke på utviklingen av AI.

Etableringen av et nasjonalt intranett: den kinesiske storebroren

Cyberspace har blitt sett på som en utviklingsprioritet av KKP for å øke økonomisk vekst. Fra da av ble hele den digitale utviklingen på kinesisk territorium drevet og koordinert av Single Party.

Allerede i 1993 ble Fellesrådet for nasjonal økonomisk informatisering stiftet med mål om å utforme og planlegge det nasjonale nettverket. Siden 2008 har dette rådet slått seg sammen med andre enheter for å bli departementet for industri og informasjonsteknologi. Ifølge KKPs tale ble 4 milliarder yuan, omtrent 300 millioner euro, investert mellom 561 og 1997. I tillegg ble det satt opp et fiberoptisk kabelnettverk som skulle bestå av syv kabler ved maritim optisk fiber, og tjue terrestriske fiberoptiske kabler. PPC har også lansert omfattende forskningsprogrammer for å øke mulighetene til Internett-nettverket. Dermed har Kina investert massivt i IPv2009-nettverket. Denne teknologien har gjort det mulig å øke antall tilgjengelige nettadresser. Da det kinesiske Internett-nettverket var i IPV6, var det faktisk ikke nok forskjellige IP-adresser for behovene til kinesiske brukere. Tilpasningen til IPV4 gjorde det mulig å motvirke denne begrensningen. Mange planer har detaljert målene som Kina sikter mot i sitt cyberspace. For eksempel avhenger de nåværende målene som er satt for utvikling av Kinas Internett-nettverk av den nasjonale utviklingsstrategien for informatisering (6-2006) utviklet i november 2020 og oppdatert av den trettende femårsplanen 2005-2016. Dette statlige engasjementet gjorde det også mulig for parten å begrense antallet Internett-leverandører. Til syvende og sist, Kinas nettverksarkitektur består av ni Internett-leverandører som alle er lisensiert og knyttet til CCP. Disse lar kinesiske Internett-brukere koble til det globale nettverket. Den viktigste Internett-leverandøren, China Public Computer Internet, hadde et nesten monopol ved å tilby Internett-tilgang til 80 % av kinesiske Internett-brukere i 2007.

Partiets rammeverk for Kinas internettarkitektur forklarer at kinesisk cyberspace anses å være et nasjonalt intranett. Faktisk er de ni Internett-leverandørene i praksis "ekte grenseposter for det kinesiske nettverket" ved å begrense utenlandsk innhold for kinesiske Internett-brukere. Siden kinesisk politisk makt er autoritær av natur, har datakontroll vært en prioritet for å sikre dens autoritet. For dette formål bruker Kina internettsensur, i motsetning til det som hevdes i hvitboken om internettsituasjonen i Kina, som har et kapittel som heter «Sikre borgernes ytringsfrihet på nettet».

Fremveksten av Internett har imidlertid endret måten kinesiske politiske myndigheter kommuniserer med befolkningen på. Fra en enveisdialog som kommer fra partiet mot befolkningen i de maoistiske årene, ønsker det nåværende partiet å gå i dialog med sin befolkning. Men denne dialogen er fortsatt strengt overvåket av partiet. For eksempel, 31. april 2019, gjorde kinesiske myndigheter rundt hundre virtuelle private nettverk (VPN) foreldet ved å oppdatere brannmuren deres. Motstandere av Kinas regjeringssystem brukte VPN-er for å unnslippe partisensur på Internett. Partiets kontroll over den midterste femtedelen kalles "Det gylne skjold" eller den store brannmuren med henvisning til den kinesiske mur. KKPs handlinger rettferdiggjøres av dens internettfilosofi. "På kinesisk territorium er Internett under jurisdiksjonen til kinesisk suverenitet. Kinas internettsuverenitet må respekteres og beskyttes.»

Gjennom det begrensede antallet Internett-leverandører sikrer den kinesiske regjeringen at utenlandsk internettinnhold filtreres for å begrense det for Internett-brukere som befinner seg på deres territorium. På samme måte florerer ekte internettpatruljer på det kinesiske intranettet. De sikrer at visse søkeord, eller til og med emnetemaer, er utilgjengelige. Som sådan er begivenhetene på Den himmelske freds plass og Tibets uavhengighet forbudt. Denne sensuren ble hånet da begrepet Winnie the Pooh ble forbudt. Faktisk ble Kinas president Xi Jinping sammenlignet med denne fiktive karakteren av motstandere av regimet.

Videre bruker KKP dataene til kinesiske borgere på måter for å styre den sosiale orden. Innen utgangen av 2020 skal det sosiale kredittsystemet være fullt etablert i kinesiske provinser. Hver kinesisk statsborger vil bli vurdert basert på visse kriterier, som lovlighet og moral, kontrollert av KKP. Avhengig av deres vurdering, vil visse tjenester bli tilbudt dem, eller omvendt, trekkes tilbake. For øyeblikket brukes bare borgernes bankhistorikk. For eksempel har 23 millioner kinesiske misligholdere blitt forhindret fra å reise.

Siden det kinesiske markedet er en stadig voksende grobunn, prøver vestlige digitale selskaper å etablere seg der ved å følge partiets direktiver. For eksempel, i 2005 avslørte Yahoo navnet på en dissident, Shi Tao, til kinesiske myndigheter, og arresterte dermed denne motstanderen av regimet. Tilsvarende brukte Google partisensur på søkemotoren sin i 2006, og vurderer angivelig å lansere en søkemotor spesielt skreddersydd for det kinesiske markedet. Det kinesiske ønsket om å styrke kontrollen med informasjon på Internett i Kina har faktisk en tendens til å fortsette. Den siste hvitboken, publisert 24. juli 2019, slår fast at nasjonal cybersuverenitet og informasjonssikkerhet må bevares. Overlappingen mellom BATX og KKP ble bevist ved opprettelsen av den kinesiske føderasjonen av internettselskaper med sikte på å sensurere innhold som er i strid med verdiene til KKP. Visepresidentene i denne føderasjonen er lederne for BATX.

Ved å etablere den store brannmuren var KKP i stand til å strengt kontrollere datasfæren til sitt territorium, og avsløre digitale grenser gjennom denne praksisen. Men kinesiske ambisjoner har en tendens til å strekke seg internasjonalt.

BATX: spydspissen for kinesisk digital strategi

I motsetning til Russland har Kina reelle selskaper knyttet til informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) som vil konkurrere med GAFAM. Disse er hovedsakelig Baidu, Alibaba, Tencent, Xiaom (BATX). Disse fire selskapene har ubetinget støtte fra KKP.

Denne statlige proteksjonismen forklarer mangelen på tilstedeværelse av GAFAM på kinesisk territorium. For øyeblikket er tilstedeværelsen av BATX fortsatt forankret på kinesisk territorium. Alibaba er den viktigste netthandelsplattformen i Kina, mens Tencent er den vanligste meldingsapplikasjonen. PCC etablerte sin digitale suverenitet ved å etablere BATX. Fra da av sørget partiet for at BATX ikke ville møte konkurranse på det nasjonale markedet fra utenlandske selskaper. Deres relative synlighet på vestlige markeder skyldes at deres ekspansjon først og fremst påvirker den asiatiske regionen og utviklingsland der GAFAM har mindre base. Som bevis har Alibaba i Indonesia investert massivt i den indonesiske e-handelsplattformen Lazada.

I tillegg har de nye silkeveiene ønsket av KKP et digitalt aspekt rettet mot å skape en digital silkevei. Relativt ukjent for øyeblikket, er dette en av aspektene ved de nye silkeveiene som vil ha størst innvirkning på territoriene knyttet til denne ambisjonen. Faktisk vil disse statene bruke teknologier fra kinesiske digitale selskaper, som den fiberoptiske ryggraden ønsket av Beijing. Derfor representerer kinesisk etablering i slike infrastrukturer en risiko for den digitale suvereniteten til disse statene. Kinesisk IKT vil ha lettere for å utvikle det digitale nettverket i disse territoriene enn et lokalt selskap. Faren er derfor å se disse kinesiske selskapene dominere disse lokale markedene til det punktet at de danner et kinesisk digitalt oligarki. Cloud er det viktigste risikoområdet for kinesiske selskaper for å dominere den digitale silkeveien. Imidlertid kunngjøres det at mange vestlige selskaper, som Oracle, vil etablere partnerskap med Kina for å dekke fremtidige Cloud-behov i disse områdene. Faktisk ønsker ikke Beijing å ha monopol på de nye silkeveiene. Hvis dette var tilfelle, ville dens gevinster, spesielt omdømme, være for begrenset i forhold til innsatsen som er investert. En av de største fryktene for denne digitale silkeveien er dataovervåking fra Kina. Stater, spesielt europeiske, ønsker å unngå en skandale som kan sammenlignes med det amerikanske PRISM-programmet.

Suksessen med sammenslåingen av den offentlige og private sfæren med sikte på å mestre AI

Den 12. mars 2016 vant DeepMinds "AlphaGo" AI sin serie med konfrontasjoner mot den sørkoreanske Go-spillmesteren Lee Sedol. Denne suksessen anses som en virkelig bragd fordi dette spillet inkluderer en rekke kombinasjoner. Spillet Go ble ansett som en viktig milepæl i utviklingen av AI. Denne suksessen var et traume for Kina. Faktisk er spillet Go av kinesisk opprinnelse og har lenge vært dominert av spillere fra denne staten. I 2017 publiserte Kina derfor sin nasjonale AI-strategi. Tre store stadier skiller seg ut fra dette offisielle dokumentet.

For det første er målet å ha gjort et stort funn innen 2020 for å kunne etablere sine standarder på internasjonalt nivå når det gjelder AI. For dette formål har Kina til hensikt å øke antallet spesialister på dette området.

For det andre har KKP til hensikt å ha implementert disruptiv teknologi innen AI for hovedsakelig sivile formål som medisin, smarte byer og industrier. Militær bruk er imidlertid ikke utelukket. Denne forstyrrende teknologien kan dreie seg om "nasjonal forsvarskonstruksjon", det vil si konstruksjonen av kinesisk nasjonalt forsvar. Som med det første målet, er målet å innovere først for å sette juridiske og etiske standarder på en mest mulig legitim måte.

For det tredje ønsker Kina å være den viktigste og dominerende makten når det gjelder kunstig intelligens fra 2030. For dette formål har de annonsert å investere 22 milliarder euro i kunstig intelligens frem til 2020, og deretter øke til 59 milliarder euro per år innen 2025. Pentagon anslår at dette tallet er gull og allerede godt overskredet på rundt 70 milliarder.

Dermed er AI-feltet en effektiv måte å styrke Kinas økonomi og internasjonale anseelse på. Man husker godt at AI vil påvirke alle områder. Derfor er det viktig for Kina å posisjonere seg som hovedmakten på dette området for å håpe å skaffe seg dette markedet som er anslått til 15 billioner dollar.

For å nå sine mål drar Kina fordel av en strukturell fordel. KKP kontrollerer både offentlige og private sfærer. Disse sfærene er historisk knyttet. Derfor er BATX viktige aktører for partiet for å gjennomføre sine AI-prosjekter. Takket være deres utvikling på det kinesiske hjemmemarkedet, har disse selskapene vært i stand til å investere massivt i dette området. Selskapet Tencent har innviet et laboratorium dedikert til maskinlæring, mens Alibaba har lansert et AI-forskningsprogram anslått til 15 milliarder dollar over tre år.

Imidlertid gikk BATXs interesse for denne teknologien forut for den kinesiske staten. I 2013 lanserte Baidu sitt Deep Learning Institute for å forbedre AI-evnene. I 2014 åpnet det samme selskapet et forskningssenter i Silicon Valley. Tilsvarende foreslo Baidu-sjef Robin Li i 2015 «China Brain»-planen for KKP. Programmets forslag er kjernen i Kinas nasjonale AI-strategi. Derfor er ønsket om å øke antall spesialister, finansiering og å støtte innovasjoner hovednøklene.

I tillegg har ikke Kina lovgivning som beskytter personopplysninger. Det er derfor lett å ha en stor mengde data. Når det gjelder kinesisk territorium, kan PCC derfor utnytte dataene til 800 millioner kinesiske internettbrukere, ikke medregnet de til enkeltpersoner hvis digitale tilstedeværelse fanges opp av for eksempel videoovervåking. Anonymitet er et forsvinnende konsept med fremveksten av smarte byer som øker antallet kameraer, og derfor potensielt risikoen for ansiktsgjenkjenning allestedsnærværende.

For å etablere sine ambisjoner er kinesiske forskere i økende grad til stede innen forskningspublikasjoner knyttet til AI. Således, mellom 2001 og 2010, produserte Kina bare 554 publikasjoner relatert til denne teknologien sammenlignet med 6 for USA. Stillingene ble imidlertid snudd over perioden 046-2011. Men kvantitet betyr ikke kvalitet.

Imidlertid er KKP mistenkt for å vise en større kapasitet for innovasjon innen AI enn den egentlig er. Faktisk er antallet forskere som spesialiserer seg på AI på forhånd utilstrekkelig til at de tre målene som er nevnt, kan oppnås i henhold til de gitte datoene. Det er derfor viktig at Kina fanger hjerner effektivt hvis de ønsker å overholde sine måltidsfrister. Dette ønsket om å fange sinn har en tendens til å bli gradvis på plass, men effektiviteten er fortsatt skjør. For eksempel, i 2014 klarte Baidu å overbevise Andrew Ng, en pilar innen dyp læringsforskning, til å lede forskningssenteret sitt på feltet. I 2017 forlot sistnevnte imidlertid Baidu-gruppen. Hans oppsigelse var ikke isolert, Baidu måtte overvinne avgangen til noen av AI-pilarene.

For å opprettholde de mest lovende profilene for sine AI-programmer, ønsker KKP også å begrense migrasjonen av kinesiske studenter og ingeniører til USA slik at de innlemmer nasjonale selskaper.

Til slutt opprettholder USA sin teknologiske fordel i materialene som er nødvendige for utviklingen av AI. Faktisk opprettholder utenlandske selskaper som Intel eller Nvidia sitt lederskap innen mikroprosessorer. Imidlertid er disse komponentene avgjørende for å avgrense AI-læringsmetoder. For eksempel er Intel involvert i byggingen av en "Aurora med Intel" superdatamaskin som skal leveres innen 2021. Kina prøver å overvinne denne forsinkelsen ved å bygge sine egne mikroprosessorer som XuanTie 910 av Alibaba via datterselskapet Pingtouge.

Dermed posisjonerer Kina seg fortsatt i posisjonen som outsider, selv om det ennå ikke kan hevde å være i spissen for maktene når det gjelder AI. Imidlertid ser det ut til at bare Kina er i stand til å konkurrere direkte med USA på dette domenet. Den europeiske unions vilje dukker imidlertid opp med sikte på å bli dommeren for denne rivaliseringen ved å pålegge dens standarder som for eksempel etiske retningslinjer.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler