Den tyrkiske offensiven mot kurderne skaper flere internasjonale spenninger

I løpet av få dager, med lanseringen av den militære operasjonen mot kurderne i Nord-Syria, klarte den tyrkiske presidenten å forene det store flertallet av den vestlige opinionen, som kanslerier, mot seg. Angrepet fra vest-kurdiske allierte, etter uttalelser fra president Trump, hadde allerede utløst sterke reaksjoner i Europa og USA, men bombingen nær en amerikansk spesialstyrkeposisjon og de åpne truslene mot Europa ved å øke faren for migrasjon, vil ha avsluttet overbevisende de mest reserverte.

Denne fredagen gjennomførte tyrkiske styrker et artilleribombardement noen hundre meter fra en posisjon holdt av amerikanske spesialstyrker, nær byen Kobane. Det er ikke rapportert om personskader, men opplysningene vakte oppsikt i USA, der kongressen allerede hadde uttrykt sin motstand mot den amerikanske presidentens posisjoner. Faktisk utvikler de amerikanske myndighetenes diskurs i dag mot en tøffere posisjon mot den tyrkiske intervensjonen, og det er stor risiko for bli mer radikal med tilbakekomsten av senatorer fra den årlige kongressens retreat, som vil finne sted neste uke, til tross for forklaringene fra tyrkiske myndigheter angående denne hendelsen.

mogherini federica Forsvarsnyheter | Forsvarsinstitusjonell kommunikasjon | Syrisk konflikt
Lederen for europeisk diplomati fordømte den tyrkiske intervensjonen i Europaparlamentet

Men det er i Europa vi må finne de skarpeste kritikerne av den tyrkiske offensiven. Alle store europeiske hovedsteder fordømte enstemmig denne intervensjonen og ba om en slutt på den. Den europeiske union gjorde det samme, gjennom Federica Mogherini, sjefen for europeisk diplomati

Den tyrkiske operasjonen i det nordøstlige Syria kan åpne et nytt dramatisk kapittel i den allerede svært mørke historien til krigen i Syria. De potensielle konsekvensene av slike militære aksjoner er klare for alle og for oss. Konsekvensene kan være ekstremt alvorlige på humanitært, politisk og strategisk nivå. Av alle disse grunnene ber vi Tyrkia om å avslutte sin ensidige militæraksjon.

Federica Mogherini, i Europaparlamentet 12. oktober 2019

Tyrkias president RT Erdogan truet umiddelbart Europa med, som vi forventet slutte å vedlikeholde de rundt 4 millioner flyktningene som i dag er på dens jord, noe som kan skape en ny migrantkrise i Europa, og spesielt i de mest utsatte landene, som Hellas, og dets grenseland.

Hvis dere (europeerne) fortsetter å kalle denne operasjonen en invasjon, er det veldig enkelt, vi vil åpne dørene og etterlate 3,6 millioner flyktninger på veiene deres

RT Erdogan, i det tyrkiske parlamentet, 12. oktober 2019

Hvis trusselen utvilsomt har vekt, ser det ut til at den bare har styrket posisjonene til de europeiske kanselliene, fast bestemt på å ikke lenger underkaste seg diktatene til den tyrkiske lederen. Allerede 11. oktober hadde 5 europeiske land, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Polen og Belgia, bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd angående denne offensiven, et møte som var begrenset av at de amerikanske og russiske representantene nektet å fordømme dette initiativet. Men den europeiske responsen nærmer seg allerede. Så, nederlandske og norske myndigheter varslet at de ville slutte å selge forsvarsutstyr eller tilhørende teknologier i Ankara.

60000 XNUMX fordrevne i Syria Defense News | Forsvarsinstitusjonell kommunikasjon | Syrisk konflikt
Den tyrkiske offensiven har allerede sendt mer enn 60.000 XNUMX sivile ut på veiene i Nord-Syria

For hvis trusselen fra migranter faktisk kan vise seg å være et stort problem for europeere, kan europeiske sanksjoner mot den tyrkiske økonomien og forsvarsindustrien ende opp med å politisk avslutte president Erdogan, som allerede har mistet popularitet i flere måneder i landet hans. På den internasjonale scenen har Erdogans Tyrkia utvilsomt fått fart, men dette har vært til skade for landets økonomi. Dermed har den tyrkiske liraen på 5 år mistet mer enn halvparten av sin verdi mot euroen eller dollaren, en bane som ligner på den russiske rubelen, uten økonomiske sanksjoner. Arbeidsledigheten steg fra 8,5 % i 2011 til mer enn 14 % sommeren 2019, og konsentrerte seg som ofte om unge mennesker. Etter en periode med sterk vekst mellom 1990 og 2013 økte landets BNP fra 950 milliarder dollar (2013) til 850 milliarder dollar (2015) og klarte først å komme tilbake til lav vekst fra 2018, mens investeringer utenlands ble delt med 2 sammenlignet med 2000-tallet , og ser ikke ut til å vise tegn til betydelig bedring.

Faktisk, hvis den tyrkiske offensiven skulle vakle i møte med det kurdiske forsvaret, eller hvis europeerne og den amerikanske kongressen skulle iverksette strenge sanksjoner mot landets økonomi, kan den tyrkiske presidenten raskt finne seg selv svært svekket politisk. Vi kan også lure på hva som vil være virkningen av tiltak med sterk symbolsk verdi, for eksempel den endelige stansen av forhandlingene om landets tiltredelse til EU, eller en prosedyre for eksklusjon fra NATO, på bærekraften til den tyrkiske presidenten til hans stilling. . En ting er sikkert, europeere kan ikke lenger nøye seg med formelle erklæringer overfor president Erdogan, som verken oppfører seg som en venn eller som en alliert.

PS: Gjennom stemmen til ministeren for de væpnede styrker, Florence Parly, slutter Frankrike seg til landene som allerede har satt Tyrkia under en forsvarssystemembargo. Fransk-tyrkiske forsvarsutvekslinger er få i antall, men denne kunngjøringen kan potensielt sette en stopper for det tyrkiske mellomdistanse overflate-til-luft missilprogrammet som MBDA skulle delta i. Tyskland, gjennom sin utenriksminister Heiko Maas, gjorde det samme for noen timer siden, og sluttet seg til Norge, Sverige, Finland, Nederland og Frankrike. På den annen side har ikke de to viktigste europeiske leverandørene av forsvarsteknologi, Storbritannia som deltar i TFX-programmet, og Italia med spesielt T-129 Attak-helikopteret, ikke varslet sanksjoner på nåværende tidspunkt.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler