Kurderne kunne henvende seg til Moskva og Damaskus for å møte Ankara

- Annonse -

Situasjonen fortsetter å utvikle seg i Syria, etter lanseringen av en meget storstilt tyrkisk militæraksjon i Nord-Syria, for å presse tilbake de kurdiske YPG-styrkene utover en 30 km lang stripe langs grensen. Dermed oppgir flere vitnesbyrd, noen ganger ledsaget av videoer summariske henrettelser av kurdiske aktivister, soldater og sivile, tatt til fange av de paramilitære militsene som følger de regulære styrkene til den tyrkiske hæren. Videre ser det ut til at det tyrkiske regimet ikke setter pris på dissens, med arrestasjonen av nettbrukere som hadde uttrykt sin motstand mot inngrepet litt for åpenlyst på gang i landet.

Men det er sannsynligvis erklæringene til den kurdiske general Mazloum Kobani Abdi, som kommanderer de syriske demokratiske styrkene ledet av kurdiske styrker, som varsler den mest dyptgripende omveltningen på gang. Faktisk ifølge CNN nyhetskanal, skal den kurdiske generalen ha spurt William Roebuck, koalisjonsrepresentanten som kom for å møte ham, om å trekke tilbake de vestlige styrkene som "hadde forlatt dem for å bli massakrert", slik at han kunne be "en annen militærmakt til stede i regionen" om å ta kontroll av luftrommet over Syria. Og la til «enten stopper du disse bombingene, eller så trekker du deg tilbake slik at russerne kan gjøre det». En trussel som får mye vekt ettersom Pentagon har bekreftet at de har trukket mer enn 1000 mann fra spesialstyrkene sine tilstede i Nord-Syria sammen med kurderne.

General Mazloum Kobani Abdi Forsvarsnyheter | Syrisk konflikt | Offentlig mening
Den kurdiske general Mazloum Kobani Abdi sendte en klar melding til Washington

Denne omslaget i situasjonen overrasket tilsynelatende amerikansk diplomati, som bare kunne be sin samtalepartner "ikke ta en beslutning i all hast". Faktum gjenstår at dersom det syriske regimet og Russland faktisk skulle ta over forsvaret av de kurdiske styrkene, kan konsekvensene bli svært betydelige, bl.a. sammenbruddet i forsvarsforhandlingene mellom Ankara og Moskva ville bare være ett av de synlige aspektene.

- Annonse -

Det gjenstår å se hvilke svar som vil bli gitt, både fra Washington og fra Moskva, på disse erklæringene. Tilbakekomsten av den amerikanske kongressen på mandag kan godt føre til en radikal posisjonsendring for D. Trump, som bare han vet om. På sin side kunne Vladimir Putin se dette som en mulighet til å styrke den russiske posisjonen i Syria og Midtøsten, så vel som i opinionen, spesielt i Europa, i et kritisk øyeblikk i forhandlingene for å lette europeiske sanksjoner mot russisk økonomi. Det er ingen tvil om at telefonene må ringe mye i de ulike kanselliene til alle involverte i Syria-krisen i dag...

PS: det vil ikke vare lenge, Syriske og kurdiske myndigheter kom til enighet, og den regulære syriske hæren utplasserer nå sine tropper for å stoppe den tyrkiske offensiven og ta tilbake de erobrede områdene. Den offisielle posisjonen til Moskva, som aktivt støtter den syriske regjeringen, er imidlertid ennå ikke kjent.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler