Den amerikanske kongressen anklager president Erdogan

Det var forventet. Knapt tilbake fra den 2-ukers retrett hvor amerikanske representanter og senatorer deltok, erklærte USAs kongress, som samlet ikke bare demokratiske parlamentarikere, men også mange republikanske folkevalgte, umiddelbart, som han annonserte det for 4 dager siden, som han var i ferd med å forberede en rekke sanksjoner mot Tyrkia etter angrepet fra de kurdiske allierte utført i 5 dager nå. Konkret kan Washington sperre alle leveranser av våpen og forsvarssystemer til Ankara, med en betydelig større vekt enn da Frankrike, Tyskland, Nederland, Sverige, Finland og Norge gjør det. Merk imidlertid at henvisningen til energisektoren ser ut til å ha forsvunnet fra erklæringen, men kanskje den faktisk blir integrert i selve lovteksten.

De tyrkiske væpnede styrkene bruker i dag en rekke amerikanske våpensystemer, USA er hovedleverandøren av forsvarsteknologi, etterfulgt av Spania og Italia. Således bruker de tyrkiske styrkene mer enn 350 kampfly av amerikansk opprinnelse F16, F5 og F4, mer enn 1500 M60 og M48 kampvogner, nesten 6000 M113 og ACV-15 infanteri kampvogner, samt mer enn 450 M109, M270 og MGM140 mobile artillerisystemer. Til slutt bruker de mer enn 300 amerikanskproduserte helikoptre, inkludert CH47 Chinooks og UH-60 og S70 Black Hawks. Men hvis tiltaket utvilsomt vil ha betydelig diplomatisk vekt, vil dets operasjonelle vekt være mye mer begrenset, siden den tyrkiske forsvarsindustrien i dag sørger for nesten alt vedlikehold og modernisering av utstyret, uten å ty til amerikanske og europeiske selskaper for dette.

F15 Türkiye Defense News | Militære allianser | Syrisk konflikt
Det tyrkiske luftforsvaret har nesten 250 F16, hvorav 180 er oppgradert til Blok 50+ standard.

Den faste målingen av amerikanske parlamentarikere vil helt sikkert forårsake ulemper for RT Erdogan, som nå vet at han har mistet sin siste støtte i det amerikanske senatet så vel som i Representantenes hus. Men det er fremfor alt Donald Trump som befinner seg sterkt isolert, etter å ha bekreftet i går ordren om å trekke 1000 medlemmer av de amerikanske spesialstyrkene som var utplassert i nærheten av de kurdiske styrkene. Presidentens begrunnelser for å forlate kurdiske allierte, som oppfordringer til europeere om å «gjenopprette sine statsborgere fra kurdiske fengsler», har mistet sin effektivitet betydelig, spesielt med tanke på den amerikanske opinionen. Til og med den svært trofaste amerikanske evangeliske kirken, grunnpilaren i presidentens velgere, kunngjorde for to dager siden at den tok avstand fra D. Trumps posisjoner etter at kurderne ble forlatt i Syria.

Samtidig undertegnet kurderne og regjeringen til Bashar Al Assad, i regi av russiske myndigheter, en avtale rettet mot hindre tyrkiske styrker i å komme inn i Syria. Denne avtalen førte til rask utplassering av 5000 mann av syriske lojalistiske styrker til byene Kobani og Ras al-Ain, og tok med seg tungt utstyr, rustninger, artillerisystemer og luftvernforsvar, som kurderne mangler. Russiske myndigheter på sin side er fortsatt ekstremt forsiktige og målte i sine erklæringer, og prøver synlig å bringe den tyrkiske presidenten tilbake til mer akseptable posisjoner, uten å åpent måtte ta parti mot ham. Men besluttsomheten til sistnevnte, som vet at han i dag spiller en stor del av hans troverdighet, og derfor hans politiske fremtid, kan godt føre til at Vladimir Putin nok en gang må gripe inn til støtte for sin syriske allierte, om så mye at Det tyrkiske luftvåpenet kom for å engasjere de syriske styrkene direkte.

T72 Syria Defense News | Militære allianser | Syrisk konflikt
De lojale syriske styrkene har nesten 2000 T72-stridsvogner, pansrede kjøretøyer som er i stand til å møte M60 og M48 som utgjør den tyrkiske kampstyrken.

En ting er sikkert, uansett konklusjon på denne krisen, vil den sette dype spor i forholdet mellom Tyrkia og dets naboer, partnere eller allierte, enten de er syrere, iranere, europeere, amerikanere og russere. På den internasjonale scenen har ikke president Erdogan mye lenger like alliert som pakistanske myndigheter, som han deler en åpenbar ambisjon med, samt Qatar, som han er knyttet til av det muslimske brorskapet. Vi kan også lure på hvilken rolle Kina spiller i denne ligningen, gitt dets åpenbare skjønn i spørsmålet siden starten av krisen, dets nærhet til Pakistan, og med tanke på interessen som Beijing ville ha i å danne en sterk allianse med Tyrkia med den ettertraktede strategiske posisjonen i Middelhavet, Midtøsten og vendt mot Europa.

Den tyrkisk-syriske krisen som utspiller seg i dag fremstår, i likhet med krisen på Balkan i 1914, som smeltedigelen for ambisjonene til alle verdensmaktene og deres ledere, i en kontekst med økende spenninger og et kappløp mot bevæpning relansert. Det gjenstår å se hvor dette vil ta hver av skuespillerne ...

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler