Suspensjon av våpeneksport: kan Europa virkelig påvirke den tyrkiske offensiven?

I følge i fotsporene til den nederlandske og tyske regjeringen kunngjorde Frankrike lørdag 12. oktober sin beslutning om å suspendere " ethvert prosjekt for å eksportere krigsmateriell til Tyrkia som sannsynligvis vil bli brukt[efn_note]Felles pressemelding fra Europa- og utenriksministeren og Forsvarsministeren, 12. oktober 2019[/efn_note] » i Syria. Faktisk burde denne europeiske bølgen sannsynligvis ikke ha noen effekt på den jevne driften av den tyrkiske operasjonen.

Startet 6 dager tidligere, fortsetter den tyrkiske hærens offensiv i det nordøstlige Syria. Etter å allerede ha forårsaket fordrivelsen av 100.000 XNUMX mennesker på flukt fra kampene, leder Recep Tayyip Erdogans Tyrkia en militæroperasjon hvis primære mål er å nøytralisere de kurdiske krigere fra PKK (Kurdistan Workers' Party) – ansett som en terrorist av Ankara – og de av YPG (People's Protection Units) – væpnet gren av det syriske PYD (Democratic Union Party).

Imidlertid spilte de syriske kurderne en avgjørende rolle i kampen mot Den islamske staten og dens medlemmer som nå er internert i stort antall av kurdiske myndigheter, inkludert 2.000 utenlandske jihadister, noen fra Europa. Gjentatte advarsler om en gjenoppblomstring av Den islamske staten (IS) hvis den tyrkiske offensiven skulle materialisere seg, har ikke kurderne tilstrekkelig antall til å både bekjempe de tyrkiske væpnede styrkene og holde 10.000 XNUMX islamistiske krigere i fangenskap, og deres kjære. I denne forbindelse bekreftet Syrian Observatory for Human Rights (OSDH) informasjonen i henhold til disse rundt hundre IS-kvinner og barn – av utenlandsk statsborgerskap – skal ha flyktet fra Aïn Issa-leiren[efn_note]OSDH, "Pro-Tyrkia-fraksjonene dreper flere borgere nord for Al-Raqqah og flere familier til ISIS-medlemmer flykter fra Ayn Issa Camp", 13. oktober 2019[/efn_note], i Nord-Syria, som ligger nær kampene mellom kurdiske og tyrkiske styrker.

For de europeiske statene som støttet de kurdiske militsene i deres kamp mot ISIS – som Frankrike og Storbritannia som satte inn spesialstyrker i det syriske teateret – er situasjonen kritisk og den amerikanske tilbaketrekningen stiller spørsmålet om å opprettholde styrkene deres. Det ble også holdt et begrenset forsvarsråd ved Elysée denne søndagskvelden[efn_note]Laurent LAGNEAU, “Washington trekker sine spesialstyrker tilbake fra Syria; Mr Macron samler et begrenset forsvarsråd", i Opex360.com13. oktober 2019[/efn_note] og Paris bør i løpet av de kommende timene iverksette tiltak " for å sikre sikkerheten til fransk militært og sivilt personell som er tilstede i området »[efn_note] »Tyrkisk offensiv i Syria. Frankrike kunngjør umiddelbare tiltak for å beskytte sitt personell i Syria», i Vest-Frankrike, 13. oktober 2019[/efn_note]. På bakgrunn av situasjonen har flere europeiske land tatt beslutningen om å stanse våpeneksporten til Tyrkia, som Norge, Nederland, Tyskland og Frankrike. Denne første runden med tiltak er imidlertid mer symbolsk enn et reelt gjengjeldelsestiltak mot den tyrkiske økonomien.

Det er faktisk på sin plass å understreke følgende virkelighet: Europa eksporterer lite militært utstyr til Tyrkia. Sistnevnte er en stor våpenprodusent, og europeere eksporterer de facto utstyr som tilfredsstiller svært spesifikke tyrkiske kapasitetsbehov. Det meste av det franske utstyret som brukes av Tyrkia består av Cougar-helikoptre (Airbus), MILAN- og Eryx-missiler, samt Meltem-overvåkingsfly (Thalès) som ikke brukes til offensiven i Nord-Syria. . Ankara dukker ikke engang opp blant de 20 beste kundene i Paris, noe som representerer et beløp på 461,7 millioner euro mellom 2009 og 2018. Langt unna de 11,3 milliarder euro brukt av Riyadh i samme periode. Det er nok å si, sølle, knapt en kunde.

Skjermbilde 2019 10 14 kl. 12.16.24 1 Tyskland | Forsvarsanalyse | Syrisk konflikt
Turkish Army AS532 Cougar CSAR helikopter, i grå kamuflasje

Hos vår tyske nabo er proporsjonene ganske forskjellige. Tyrkia er en av de største kjøperne av tyske våpen. Spesielt har den mer enn 350 tegn Leopard 2A4 produsert av den bayerske gruppen Krauss-Maffei Wegmann (KMW) og eksportert siden 2005 til Tyrkia[efn_note]Cecile BOUTELET, "Den pinlige suksessen til våpen laget i Tyskland", i Le Monde, 27. februar 2018[/efn_note]. Berlin hadde allerede brukt disse tankene for å legge press på Ankara to år tidligere, deretter blokkere moderniseringsprogrammet til de tyrkiske stridsvognene[efn_note] »Tyskland leverer igjen militærutstyr til Tyrkia", i Nemrod-ecds.com, 2017[/efn_note]. Til tross for at de er en stor leverandør til Ankara, er volumene fortsatt rimelige, det vil si 250 millioner euro for året 2018 og 180 millioner euro i løpet av de fire første månedene av 2019.

I tillegg regnes den tyrkiske våpenindustrien som en fremvoksende forsvarsindustriell og teknologisk base (BITD), som India, Brasil og til og med Sør-Korea. Hun begynner å produsere utstyr selvstendig og klarer til og med å eksportere det. Denne dynamikken kan forklares med et tyrkisk ønske om å løsrive seg fra en form for avhengighet av amerikansk utstyr som fortsatt er betydelig innenfor landets væpnede styrker. Dermed økonomiske sanksjoner fra Washington[efn_note]AFP, "Tyrkia står overfor 'helvete sanksjoner' fra Washington", i Punkt, 10. oktober 2019[/efn_note] ville være mye mer i stand til å legge press på tyrkiske myndigheter selv om dette alternativet foreløpig virker usannsynlig.

Men selv om de ofte ber utenlandske partnere om det viktigste utstyret (kampfly, ubåter, helikoptre), gir Ankaras nåværende politikk regelmessig prioritet til en hovedentreprenør med tyrkisk nasjonalitet for våpenprogrammer. For eksempel står flyprodusenten Turkish Aerospace Industry – støttet av BAE Systems – i spissen for programmet for det fremtidige nasjonale kampflyet på 5e generasjon, den TF-X[efn_note]Stof WOLF, "Tyrkiske ambisjoner avslørt med TF-X-modellen", i Meta-forsvar, 16. juni 2019[/efn_note] (for Eksperimentell tyrkisk jagerfly). Dette kampflyet har den erklærte ambisjonen om å erstatte den tyrkiske F-16-flåten – laget i USA – med 250 fly. Dessuten har landet siden midten av 1980-tallet ført en ambisiøs industripolitikk for forsvar og modernisering av sine væpnede styrker, en sann utviklingsmodell basert på et ønske om strategisk autonomi. Faktisk gjennom en politikk medoffset – formidabel stang for å tilegne seg ferdigheter og etablere virksomheter – men også en FoU-finansieringspolitikk kombinert med et insentiv for utvikling av BITD, Ankara har forsøkt å skape en nasjonal industriell base som, selv om den fortsatt opplever visse kapasitetsunderskudd, i dag bærer frukter ved å gi den en mer solid strategisk og politisk base på militært nivå.[efn_note]Sofia LEFEEZ, "DEN TYRKISKE FORSVARSINDUSTRIEN: en utviklingsmodell basert på et ønske om strategisk autonomi", Institutt for internasjonale og strategiske relasjoner, april 2017[/efn_note]. Dermed er det ikke overraskende at landets væpnede styrker er utstyrt opptil 60 % av den nasjonale BITD[efn_note] "Tyrkia produserer 60 % av hærens utstyr", i Anadolu Agency15. september 2015 [/efn_note].

Skjermbilde 2019 10 14 kl. 12.10.58 1 Tyskland | Forsvarsanalyse | Syrisk konflikt

I lys av denne utviklingen og med tanke på volumet av våpeneksporten fra Europa til Tyrkia, vil de økonomiske sanksjonene som er besluttet av Paris, Berlin, Haag og Oslo ikke ha noen konkret innvirkning og på ingen måte bremse den tyrkiske offensiven. Ved nærmere ettersyn ligger nok det mest relevante svaret i suspenderingen av tyrkisk eksport til Europa. Siden Tyrkias hjemmemarked knapt kan absorbere flere materialer fra nasjonal produksjon, Tyrkiske produsenter søker å øke sine markedsandeler i utlandet, spesielt i Vesten[efn_note] »Türkiye: rekordeksport fra forsvars- og luftfartsindustrien", i Etablering av tyrkisk radio og fjernsyn7. oktober 2019[/efn_note]. Å målrette mot den tyrkiske BITD og dens fremskritt innen det tekniske og kommersielle domenet vil derfor utgjøre en sterkere respons mot Ankara. For øyeblikket er den europeiske responsen minimalistisk, men fremfor alt uensartet, hovedsakelig rettet mot opinionen som er mye mer bekymret for det som skjer i Syria enn i Jemen.

Axel Trinquier – spesialist i europeiske forsvarsspørsmål.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler