General Dynamics presenterer den første IM-SHORAD for tett luftvernbeskyttelse av amerikanske styrker

I løpet av de siste årene har de amerikanske hærene laget en spesialitet med programmer som ble lansert raskt for å bøte på en stor operasjonell fiasko. Dette var tilfellet med moderniseringen av M109 Paladin selvgående kanoner, forsterkningen kampevner til Stryker pansrede kjøretøy, Av FFG/X fregatter, hypersoniske missiler og FARA-programmet, for bare å nevne de mest bemerkelsesverdige. Men en av de mest åpenbare feilene til de amerikanske styrkene, og med dem av alle vestlige landvæpnede styrker, besto av fraværet av tett luftbeskyttelse for kampenheter, med unntak av bærbare missiler, som amerikanske Stinger, eller franske Mistral. Merket og betinget av 20 år med lavintensive konflikter, fra Kosovo til Afghanistan, via Irak og Mali, hadde vestlige væpnede styrker ganske enkelt lagt til side hypotesen om engasjement mot en motstander som han ville ha et luftvåpen. Russland og Kina, men også Iran og Nord-Korea, førte til at amerikanerne revurderte sine paradigmer.

Det er nettopp derfor den amerikanske hæren i 2017 lanserte IM-SHORAD-programmet, for Initial Maneuver Short Range Air Defense, et mobilsystem for å sikre tett beskyttelse av landstyrker. Programmet ble overlatt til General Dynamic som monterte på et Stryker A1 pansret kjøretøy et luftverntårn levert av italienske Leonardo, og som bruker 4 Stingers luftvernmissiler, 2 Hellfire luftvern- og antitankmissiler, en 30 mm. kanon, og en M299 granat/røykaster, det hele kontrolleres av en Sentinel-radar og et elektrooptisk siktesystem. På denne måten kan IM-SHORAD engasjere fiendtlige fly, helikoptre og droner innenfor en 5 km boble som omgir den, og pansrede kjøretøy opptil 4 km unna. Den amerikanske hæren har bestilte 144 eksemplarer av IM-SHORAD, den første som skal leveres i 2020, den siste i 2024. Det er den første kopien av IM-SHORAD som ble presentert i Washington under AUSA 2019-showet.

Pantsir S2 Defense News | CIWS og SHORAD | Bygging av pansrede kjøretøy
Pantsir S2- og TOR M2-systemene ga nær beskyttelse av Khmeimim-flybasen der russiske fly er stasjonert mot angrep fra droner og raketter

Hvis behovet virkelig er presserende for den amerikanske hæren, utgjør IM-SHORAD kun en midlertidig løsning inntil nye, mer effektive systemer er tilgjengelige. Faktisk er det amerikanske pansrede kjøretøyet langt fra å nærme seg beskyttelsesnivået som tilbys av de russiske SHORAD-systemene, som det gamle Tunguska, TOR M2-systemet eller Pantsir S2. Dermed bærer 2K22 Tunguska M1, en utviklet versjon av et pansret kjøretøy som ble tatt i bruk i 1984, 8 9M311-M1 missiler med en rekkevidde på 10 km, med stråleføring kontrollert av 3D-puls Doppler-radaren 1RL144M, og 2 mm 30 auto XNUMX kanoner, og er montert på et belteunderstell som sikrer at det pansrede kjøretøyet har stor terrengkapasitet. TOR M2, siste versjon av TOR-systemet, har ikke en kanon, men bærer 16 9M338 missiler med en rekkevidde på 16 km, ledet av et radarsett Scrum Half (NATO-navn), og igjen montert på et beltevogn. Tor M2 ser ut til å ha gitt stor tilfredsstillelse til de russiske styrkene som er utplassert i Syria i beskyttelsen av Khmeimim-basen mot angrep fra droner og raketter. Til slutt kombinerer Pantsir S2-systemet, som allerede er presentert, to 2 mm kanoner med 30 16E57M-E missiler med en rekkevidde på 6 km (30 km på SM-versjonen), kontrollert av et par som kombinerer et radarsystem som er i stand til å oppdage sine mål på 40 km, og et elektro-optisk system. Pantsiren er strengt tatt ikke ment å støtte landstyrker, men å beskytte infrastruktur mot kryssermissiler, bomber, granater og raketter, samt mot droner, fly og helikoptre. Imidlertid forblir den veldig mobil, montert på en 8×8 Kamaz-lastebil.

Som vi kan se, går det dårlig med IM SHORAD sammenlignet med russiskproduserte nærbeskyttelsessystemer. Men i dag er det fortsatt det eneste systemet av denne typen i Vesten, med unntak av sørkoreanske Biho. NATO-hærene har lenge forsømt denne dimensjonen, og har forsikringen om å ha luftoverlegenhet mot enhver motstander. Men med innføringen av systemer som S400 og den kommende S500 og enheter som Su35 og snart Su57, og spesielt med de nye drone- og guidede missilsystemene, har den ikke bare lenger garantien for å ha denne luftoverlegenheten til enhver tid, men fremfor alt, selv å ha det, er det langt fra å sikre beskyttelse av landstyrker mot angrep fra himmelen. Faktisk, for de europeiske væpnede styrkene er det nå viktig å ha et slikt system så raskt som mulig.

Franske Roland System Tyske forsvarsnyheter | CIWS og SHORAD | Bygging av pansrede kjøretøy
De franske og tyske hærene har ikke lenger mobile kortdistanse luftvernsystemer siden tilbaketrekkingen av Roland 2

Dessverre er det ennå ikke annonsert noe program, verken nasjonalt eller europeisk, i denne retningen. Tyskland hadde erklært at de ønsket å ta ledelsen i et slikt program, men ingen bekreftelse eller offisielt program har ennå kommet for å bekrefte denne kunngjøringen. I et forsvarssystem bestemmes den defensive kapasiteten til helheten av dens mest alvorlige feil. Det er ingen vits i å utvikle en MGCS og en FCAS hvis landstyrkene samtidig ikke har nær beskyttelse mot svermer av droner og kryssermissiler...

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler