I likhet med Frankrike forlater Kina Bullpup-designet til angrepsriflene sine

I 1995 begynte styrkene til People's Liberation Army å motta en ny angrepsrifle, QBZ-95, en modell som brakte to store utviklinger til kinesiske håndvåpen. Den første var på nivå med 2 mm x 5,8 ammunisjon, et nytt eksklusivt kinesisk kaliber, designet for å konkurrere med 42 x 5,56 NATO og den russiske 45 x 5,45. I likhet med de to vestlige og russiske kaliberne, ble 39 x 5,8 designet for å redusere rekyl ved skyting, spesielt sammenlignet med 42 mm kaliber som var i bruk frem til da, og derfor gjøre sikting lettere, spesielt ved skyting rafale. Med et 4,15 g stålprosjektil, og en energifrigjøring på 1900 joule, har den kinesiske ammunisjonen ytelser svært lik NATOs, selv om kinesiske myndigheter forsikrer at den er mer presis og effektiv på middels avstand, og at den utplasserer overlegen stopp makt.

Den andre nyvinningen til QBZ-95 var selve designet, som tok en såkalt "Bullpup" eller kompakt arkitektur, med magasinet og forbrenningskammeret som ble flyttet til baksiden av riflen og sikter. I likhet med den franske Famas eller den britiske L85, gjør denne arkitekturen det mulig å designe små lette våpen, men beholde løpslengden til en angrepsrifle eller karabin, som M16 eller M4.

QBZ95 PLA-forsvarsanalyser | håndvåpen | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
Mer enn 95 millioner av QBZ-3 ble bygget for PLA. Imidlertid ble den aldri eksportert, og kaliberet brukes kun av PLA

Men også i Kina oppveide begrensningene til Bullpup til slutt ikke lenger fordelene. Spesielt er kanonen nå ofte utsmykket med ekstra sikter eller diverse tilbehør som en granatkaster, et lasersikte, et mikrokamera, mens disse tilleggene er vanskelige eller til og med umulige på en Bullpup. Med ankomsten av nye lettere og mer motstandsdyktige materialer, ser det nå ut til at denne arkitekturen ikke lenger har overtaket over standardarkitektur. Og i likhet med Frankrike som bestemte seg for å erstatte sin FAMAS med tyske HK416, bestemte de kinesiske styrkene seg for å erstatte QBZ-95 med en ny modell, QBZ-191, dukket opp offentlig under militærparaden for 70-årsjubileet for opprettelsen av People's Republikken Kina.

Klassisk i design, QBZ-191 kommer i 2 modeller, karabinen utstyrt med en 267 mm (10,5 tommer) løpet, og angrepsriflen, med en 368 mm (14,5 tommer) løpet. En tilbehørsskinne løper langs løpet, og et avtagbart håndtak kan utplasseres i 4 posisjoner. Tommelbrannvelgeren lar deg bytte fra enkeltskudd til automatisk skudd, gitt for å nå 750 skudd i minuttet. Som på QBZ-95 er det ingen "3 av 3" avfyringsmodus, PLA anser ikke dette alternativet som nyttig. QBZ-191 beholder kaliberet 5,8 x 42 fra forgjengeren, og kan også bruke magasinene. Den er gitt å ha en rekkevidde på 600 m, og stor presisjon opp til 300m, takket være en sikteoptikk som kan sammenlignes med den "røde prikken" som er mye brukt av NATO.

Ammunisjonssammenligning Forsvarsanalyser | håndvåpen | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
Sammenligning av kinesisk 5,8x42, russisk 5,45x39 og 5,56x42 NATO-ammunisjon (topp til bunn)

QBZ-191 ser ut til å være ment å være tilgjengelig i flere versjoner, alt fra automatgevær til lett maskingevær, karabin og snikskytterrifle. En ny ammunisjon, av samme kaliber, men kraftigere enn 5,8 x 42, ville bli produsert for å oppnå større rekkevidde for maskingeværet og presisjonsgeværet. Men som med NATO 5,56 x 45, kan vi stille spørsmål ved effektiviteten til denne ammunisjonen i møte med ballistisk beskyttelse som blir mer og mer utbredt. I denne sammenheng valget av den amerikanske hæren og marinekorpset, med NGSW R/AR-programmene og 1186 mm XM6,8-ammunisjonen, virker fornuftig, selv om det krever dype brudd med det eksisterende systemet.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler