US Air Force begynner anskaffelse av AT-6 og A-29 lette angrepsfly

Det amerikanske flyvåpenet kunngjorde at det ville gjennomføre anskaffelse av 2 til 3 lette angrepsfly AT-6 Wolverine fra Textron, og like mange A-29 Super Tucanos fra Embraer, de neste månedene. A29 Super Tucano, som vil bli anskaffet før slutten av 2019, er ment for design av Air Force Special Operations Command av et US Air Force-treningsprogram for bruk av lette angrepsfly av fly av sine allierte, basert på Hurlburt Field i Florida. AT-6-ene, som vil bli anskaffet i de første månedene av 2020, vil gå til Nellis-basen i Nevada, for å utvikle og teste operative taktikker og standarder for å forbedre samarbeid og interoperabilitet med allierte luftstyrker. Ifølge stabssjefen for det amerikanske luftforsvaret, general David Goldfein, er målet å vurdere hvordan et lett angrepsfly kan være nyttig for allierte og partnere i USA, og dermed skape et globalt tilbud, tilgjengelig for land med svake økonomier, effektive og garanterer USAs samlende rolle på dette området.

To aspekter er spesielt bemerkelsesverdige i denne kunngjøringen. For det første skjer det noen uker etter offensiven til den amerikanske hæren som hadde bedt om å få tilbake det lette angrepsflyet for å støtte sine styrker som fortsatt er engasjert i Afrika og Midtøsten, og som ville ha stor nytte av lett luftstøtte av denne typen, mens US Air Force nettopp hadde kunngjort slutten på flyprogrammets lette angrep som de har utført siden 2014. Denne kunngjøringen lar derfor det amerikanske luftvåpenet beholde kontrollen over denne komponenten, ved å sikre de essensielle aspektene ved å definere doktriner og standarder, samt opplæring for styrkene som trenger det.

Ambraers A29 Super Tucano oppnår betydelig internasjonal suksess for reduserte luftstyrker som i Afghanistan eller Libanon Forsvarsanalyse | Trenings- og angrepsfly | Konstruksjon av militære fly
Embraers Super Tucano har vist utmerkede nærluftstøtteevner i Afghanistan og Libanon.

For det andre er hypotesen om en flåte av lette angrepsfly innenfor det amerikanske luftforsvaret ikke på noe tidspunkt nevnt i kunngjøringene. Alle de kunngjorte beslutningene gjelder kun bistand til tredjeland for å styrke deres kapasitet til å utplassere slike styrker. La oss minne om at denne typen programmer har gitt svært gode resultater, enten det er i Libanon, Afghanistan og i flere afrikanske land, lette fly som A29 gir nødvendig ildstøtte til styrkene som er engasjert på bakken, samtidig som de drar fordel av autonomi over et stort område, og et ytelse/pris-forhold for denne typen oppdrag som utvilsomt er uslåelig.

Det ser tydelig ut til at det amerikanske luftvåpenet i dette tilfellet handler med det eneste formål å garantere omfanget av sine privilegier, og å forby den amerikanske hæren fra å gjenvinne deler av det fastvingede flyet beregnet på luftstøtte. Hans passivitet hadde allerede skapt et brudd for noen måneder siden da spesialkommandoen hadde fått autorisasjon til å implementere egne enheter lett luftstøtte, ved delegasjon fra det amerikanske luftvåpenet. Det var derfor ikke snakk om at noe slikt skulle skje igjen med den amerikanske hæren, som hadde mye større ressurser og politisk støtte.

9K38 Igla 1 russiske MANPAD-forsvarsanalyser | Trenings- og angrepsfly | Konstruksjon av militære fly
Med tilbakekomsten av blokkkonsepter forventer det amerikanske luftforsvaret spredningen av MANPAD-systemer som det russiske 9K38 Igla-1-systemet, identifisert som SA-18 Grouse av NATO

På den annen side er den fortsatt motstander av implementeringen av en flåte, til og med begrenset, av lette angrepsfly, som den anser som uegnet for de fleste potensielle konflikter som kommer. Faktisk, hvis en A29 eller en AT6 fortsatt kan ha en ubestridelig nytte i Afghanistan eller Libanon, teatre som bare har svært svake luftverntrusler, vil tilbakekomsten av blokkopposisjoner, spesielt mot det kinesisk-russiske paret, mest sannsynlig føre til at stadig mer vanlig bruk av denne typen våpen, selv i konflikter mot opprør. Men overfor lette MANPADS-raketter, som den russiske 9K34 Gremlin eller 9K38 Grouse, kan et lett fly som A29 eller AT6 vise seg å være svært sårbart. Det er med dette resonnementet, langt fra å være absurd, at USAF rettferdiggjør sitt avslag på å investere ytterligere i en flåte av lette angrepsfly, og vurderer at ressursene som er allokert til det ville være mer effektive i andre programmer, som F35.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler