Det amerikanske flyvåpenet investerer 100 millioner dollar for å utvikle romsolenergi ved hjelp av mikrobølgestråling

- Annonse -

Siden begynnelsen av 2010-tallet har teknologier knyttet til solcellepanelceller, men også de som er knyttet til AESA-antennemoduler, gjort det mulig å fremme et konsept lenge ansett som en teknologisk enhjørning, energioverføring med elektromagnetisk stråle. Konkret går det ut på å transformere solenergi til elektrisk energi ved å bruke høyytelses solcelleceller, for deretter å transformere denne elektriske energien til elektromagnetisk energi i form avkanalisert mikrobølgestråling via moduler som kan sammenlignes med de som brukes for AESA-antennene til moderne radarer, men som opererer på en mikrobølgefrekvens, for å bli plukket opp av en mottaker som konverterer energien som mottas igjen til elektrisk energi. Denne teknologien vil gjøre det mulig å fange solenergi i geostasjonær bane, for å permanent dra nytte av solstrålene, og sende den til mottaks-/transformasjonsstasjoner på jorden, og skape en kraftkilde uten karbonforurensning, og praktisk talt uendelig... i teorien .

I praksis er vi fortsatt langt fra å kunne implementere en slik løsning, for det første på grunn av det enorme prisgapet som eksisterer i dag mellom en Kw/h elektrisk energi produsert ved forbrenning av olje, gass, kull og til og med kjernekraft, prisen som ikke overstiger noen få eurocent, og prisen for å produsere én kW/t solenergi i verdensrommet, som fortsatt overstiger €500 i dag. Faktisk har mangelen på kort- eller mellomlangsiktig marked for disse teknologiene lenge begrenset forskningsmidlene som er tildelt den, til tross for det teoretiske potensialet det representerer.

Kostnader for elektrisitetsproduksjon innen 2020 Forsvarsanalyse | Militær logistikkkjede | FORENTE STATER
Prisen på elektrisitetsproduksjon etter kilde i 2030 er fortsatt ugunstig for et massivt fremstøt til fordel for solenergi (kilde Ministry of Ecological Transition)

Men med økende spenninger mellom stater rundt om i verden, kan denne status quo godt oppheves. Faktisk kunngjorde US Air Force, gjennom US Air Force Research Laboratory, finansieringen av et program på 100 millioner dollar for å utvikle teknologier rettet mot å implementere en slik løsning for å levere elektrisk energi til militære enheter i felten, spesielt i eksterne operasjoner. Faktisk vil det gjøre det mulig å drive en enhet, eller en infrastruktur, uten å kreve tilkobling til en iboende sårbar elektrisk infrastruktur, heller ikke avhengig av tunge og dyre generatorer, og krever en kontinuerlig logistisk flyt for drivstoff. Med andre ord, denne teknologien ville gi svært betydelig energiautonomi til utplasserte enheter, en viktig ressurs i konfliktene som truer i morgen.

- Annonse -

Hvis målet, for AFRL, kun vil være å utvikle en begrenset produksjonskapasitet for i utgangspunktet å levere eksperimentelle enheter, går anvendelsene av dette konseptet langt utover det militære domenet. Faktisk gjør energiytelsene til nyere solcelleceller, og de til aktive antennemoduler, det nå mulig å se for seg, på lang sikt, en energiproduksjonskostnad per Kw/h redusert til bare 7 til 8 eurocent, eller en priskonsistent med elektrisitetsproduksjon ved bruk av fossil energi, hvis pris sannsynligvis vil øke i fremtiden, uten engang å ta hensyn til de økologiske og klimatiske fenomenene som følger av det. I tillegg vil energiproduksjonssatellitter, plassert i geostasjonære baner, kunne direkte og kontinuerlig forsyne oppsamlingsområdene, så nært behovene som mulig. Denne teknologien kan godt, på lang sikt, representere et avgjørende strategisk spørsmål for planetens fremtid.

Flamanville forsvarsanalyse | Militær logistikkkjede | FORENTE STATER

Imidlertid gjenstår det mange teknologiske fallgruver å overvinne før man når denne teknologiske og energiske hellige gral: pålitelighet av utstyr, vanskeligheter og vedlikeholdskostnader.Men dette er før inngangsbilletten for masseenergiproduksjon som bremser investeringene og offentlig vilje. Dermed vil en produksjonskapasitet på 2.000 MW, tilsvarende 3 atomreaktorer, koste mer enn 30 milliarder dollar for den første implementeringen alene, ifølge evalueringer fra NASA Innovative Advanced Concepts, og vil også være ledsaget av betydelig teknologisk risikotaking. Med eksplosjonen i byggekostnadene til Flamanville EPR-anlegget på 1650 MW som referanse, forstår vi forbeholdene til offentlige myndigheter når det gjelder å støtte denne energitilnærmingen.

Vi kan bare håpe at, slik tilfellet var for luftfart, romfart, GPS og til og med Internett, vil de teknologiske investeringene militæret har gjort for å møte spesifikke operasjonelle behov også åpne muligheter for økonomisk og økologisk masseenergiproduksjon.

- Annonse -

For mer informasjon om dette teknologiske omfanget, se denne artikkelen fra Space Review magazine

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler