En tidligere diskret aktør når det gjelder sniking, Airbus kommer ut av skogen

- Annonse -

Dette er virkelig den store overraskelsen i starten av uken. Ved å avduke Low Observable UAV Testbed (LOUT), en stealth-flydemonstrator, klassifisert og initiert et tiår tidligere, kommer Airbus ut av treverket og etablerer seg de facto som en aktør som nå må stoles på når det gjelder stealth .

EN TESTBENK FOR Å MESTRE RADARSIGNATUREN

Basert på en "Skunk Works"-tilnærming - som Lockheed Martins legendariske ingeniør- og designavdeling som spesielt jobbet på SR-71 og F-117 - LOUT var inntil da et klassifisert program og opptatt av utviklingen av en stealth-plattform. Det var sjefen for Future Air Combat System (FCAS)-programmet hos Airbus, Mario Hertzog, som avslørte at selskapet hadde jobbet med prosjektet siden 2007. Det akselererte på begynnelsen av 2010-tallet etter meldingen om en kontrakt med Det tyske forsvarsdepartementet for en testbed med svært lav observerbar (VLO) bakke, med ideen om å eksperimentere med reduksjon av radar, infrarøde og akustiske bølger. Han spesifiserte imidlertid ikke om den tyske regjeringen var interessert i et komplett utviklingsprogram for en UCAV basert på denne demonstratoren.

- Annonse -

Selon Flightglobal, vil modellen som vises på bildene levert av Airbus ha et vingespenn på 12 meter bredt og 12 meter langt, for en vekt på 4 tonn, og vil bli brukt til tester i et ekkofritt kammer. I følge Luftfart uke, vil denne testmodellen i realiteten være en subskalerepresentasjon av en modell rundt 20 tonn. Nevnte fly vil vise betydelig reduserte infrarøde, akustiske og radarsignaturer, og vil være i stand til å bruke elektroniske mottiltak mens de kontrollerer elektromagnetiske utslipp fra sensorene ombord. Den presenteres som en ubemannet drone (UAV), selv om vi kan skille tilstedeværelsen av en kuppel på bilder publisert av Airbus, noe som foreslår en bemannet versjon. I den nåværende tilstanden til prosjektet har LOUT aldri tatt fly og fungerer hovedsakelig som en testseng for utvikling av teknologier knyttet til stealth.

LOUT Bilde 2 1 Forsvarsnyheter | Tyskland | Konstruksjon av militære fly

EN HAK I RAMMEN TIL FCAS

Det er ingen tvil om at dette prosjektet er en del av fransk-tysk-spansk samarbeid og kan tjene som en teknologisk base for FCAS fordi det kaster nytt lys over selskapets evner til å designe en stealth-plattform. Det er klart at Airbus ønsker å bevise at de allerede behersker en av de viktigste teknologiske byggesteinene for FCAS, nemlig stealth. I denne forbindelse viser LOUT typiske egenskaper for et fly optimert for lav radar-deteksjonsevne siden alle områder av stealth-teknologi – fra luftinntak til reaktoreksos til bølgereduserende belegg – har blitt integrert i utformingen av LOUT.

- Annonse -

For øyeblikket vet vi ikke noe om budsjettet som er tildelt dette programmet, men det er allerede en del av den samme logikken som nEUROn.1 av Dassault: sistnevnte hadde hovedsakelig som mål å konseptualisere de forskjellige kapasitetene til FCAS og å legge grunnlaget for deres definisjon og fremtidig industrialisering, med sikte på en fullstendig operasjonell kapasitet innen 2040. Akkurat som nEUROn, forblir LOUT et forskningsprogram til stealth og reduksjon av risikoen for deteksjon, med den store forskjellen at den aldri har tatt luften og forblir i tilstanden til en modell. Likevel er det ingen tvil om at lærdommen fra dette programmet vil støtte dagens innsats på FCAS, som har som mål å distribuere en familie av luftkampsystemer, nemlig et kampfly akkompagnert av fjerneffektorer og ulike typer ubemannede droner. (“Fjernkontroll). transportør" eller "Loyal Wingman").

AP PGX1704 S Forsvarsnyheter | Tyskland | Konstruksjon av militære fly
Dassault nEUROn er en europeisk stealth combat drone (UCAV) demonstrator.

I tillegg til bidraget i teknologiske termer, har denne åpenbaringen uunngåelig en sterk industriell konnotasjon. Det er faktisk allment kjent at FCAS-programmet har vært gissel i flere måneder for divergerende industrielle og politiske interesser mellom Frankrike, Tyskland og Spania. I denne forbindelse kan LOUT balansere balansen ved å utfordre Dassault for prosjektledelse på det fremtidige stealth jagerflyet. Imidlertid er LOUT også et program som kan være til nytte for fjerneffektorer som "fjerntransportører" og som vil følge fremtidens jagerfly på oppdrag. Legg merke til at stealth kampdronesporet – nevnt for noen dager siden av general Lavigne under en parlamentarisk høring – bør heller ikke utelukkes. Merk at Airbus har informert Dassault om eksistensen av sitt stealth-flyprogram.

OM RELEVANSEN AV STEALTH

- Annonse -

Til slutt benyttet Mario Hertzog anledningen til denne presentasjonen til å bekrefte sin tro på den operasjonelle effektiviteten til la sniking og at hun " er og vil forbli en overlevelsesfaktor ". Det er sant at i en kontekst med oppdatering av tilgangsnektelse og soneforbudsstrategier (Anti-tilgang/Area nektelse) og deres spredning, må FCAS gi en løsning i den tredje dimensjonen og stealth utgjør et element av respons i seg selv. Det virker derfor legitimt for Airbus å anskaffe teknologiske klosser med tanke på stealth, et hovedtrekk ved såkalte 5-fly.e generasjon og 6e generasjon.

Det bør imidlertid understrekes at den komparative fordelen som leveres av stealth forblir relativ. I tillegg til å være dyrt, er det i dag truet av en rekke nye teknologier som for tiden utvikles og distribueres, som passive deteksjonsradarer og kvanteradarer, og stiller dermed direkte spørsmål ved dens operasjonelle og kapasitetsrelevans. Likevel er det klart at "kappløpet" for stealth gjenstår, og med denne kunngjøringen har Europa som mål å etablere noen betydelige milepæler.

Axel Trinquier – Europeiske forsvarsspørsmål

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler