SSGN (X): Fem stor ubåt nyttelast for å erstatte fire amerikanske Ohio Class SSGN-er?

Den amerikanske marinen (USN) er pålagt å kompensere for fremtidige nedrustninger av de fire Skips nedsenkbare guidede missile nuclear (SSGN) Ohio-klasse. SSGN(X)-programmet eller oftere kalt Stor Playload-ubåt er ved sammenløpet av flere behov, inkludert det å opprettholde de operative evnene som tilbys av de fire Ohio, men også å erstatte USS Jimmy Carter. Dette programmet opprettholder også utsiktene til å øke serien av atomrakettavskytende ubåter (SSBN eller Skip nedsenkbar ballistisk atomkraft (SSBN) av Columbia-klassen, i dag satt til tolv enheter og vil fungere som " handel off » (byttehandel) på to måter som en del av forhandlingene om våpenbegrensning som skal gjennomføres med Moskva etter 2026.

Signaturen til den andre Strategisk våpenreduksjonstraktat (START II) 3. januar 1993 forpliktet de to underskriverne til betydelige mål for å redusere deres atomarsenaler. I 1994 fulgte refleksjoner innen den amerikanske marinen angående rekonvertering av deler av Ohio-klassen SSBN (18) til fordel for konvensjonelle oppdrag. Når START II-traktaten aldri trer i kraft, erstattes den av Strategisk offensive reduksjonsavtale (SORT) trådte i kraft 1. juni 2003 som forfølger og fremhever målene for STRAT II.

Resultatet er et program for overhaling av de fire første båtene i Ohio-klassen for å implementere reduksjonen i bevæpning forhandlet innenfor rammen av START II og deretter SORT. Det nevnte programmet startet i 2002 og inkluderte 718,54 millioner euro (2008) i utgifter til forskjellige arbeider, inkludert omlasting av kjernefysiske kjernene og en driftslevetid forlenget til 42 år. Hvert prosjekt varte i 36 måneder per båt. SSBN-726 Ohio inngikk overhaling i november 2002 og ble returnert til den amerikanske marinen i januar 2006, og ble dermed offisielt SSGN-726 USS Ohio. Den fjerde båten forlot verftet i mars 2008.

  • SSGN-726 USS Ohio (1981 – 2023?)
  • SSGN-727 USS Michigan (1982 – 2024?)
  • SSGN-728 USS Florida (1983 – 2025?)
  • SSGN-729 USS Georgia (1984 - 2026)
SSGNX fem stor nyttelast ubåt skal erstatte fire amerikanske Ohio-klasse SSGNs 1 forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler | Atomvåpen
Infografikk som viser posisjonen til Dry Deck Shelter eller en stor undervanns thruster (SWUV (Spesiell krigføring undervannsfartøy) og derfor deres akselavstand på missildkket.

Disse fire båtene har ikke lenger plass i sine 24 Missile Launch Tubes (TLM) Sea-Ground Strategic Ballistic Missiles (MSBS eller Ubåt-avfyrt ballistisk missil (SLBM):

Spesialstyrkekonfigurasjonen ser at 2 TLM av 24 fungerer som luftsluser mellom det indre av det tykke skroget og to Dry Deck Shelter (DDS) plassert på missildkket og koblet inn i kanten via disse to rørene. 66 operatører av USAs marine sjø, luft og land (SEAL) kan innkvarteres om bord, i tillegg til mannskapet. Noen kilder nevner til og med opptil 102 operatører i denne konfigurasjonen.

Oppbevaring av et par DDS kan imidlertid bare utføres innenfor en marinebase eller en havn utstyrt med passende midler, slik at deres tilstedeværelse bare kan fordømme minimum fire ekstra TLM-er av laget av deres egenlengde. Kun 126 UGM-109 Tomahawk (eller Tomahawk - Landangrepsmissil (T-LAM) kan siles inn i de resterende 18 TLM-ene, med en hastighet på syv av disse missilene per TLM.

Den "rene" SSGN-konfigurasjonen er begrenset til ombordstigning av 66 Navy SEAL-operatører, uten DDS og tilhørende laster for å støtte dem. Av de 24 TLM-ene fungerer 2 fortsatt som luftsluser og de resterende 22 rommer UGM-109-er Tomahawk : dvs. en total kapasitet på 154 T-LAM.

Det er gjennom denne siste konfigurasjonen at de fire omstøpte Ohio-ene representerer totalt 616 rør. Til sammenligning har egenskapene samlet i dette området siden 1984 av de vertikale oppskytningssystemene til Los Angeles Flight II klasse SSN (8) og Forbedret Los Angeles (23) mer lVirginia-klasse SSN-er av blokk I (4), blokk II (7) og blokk III (7) utgjør totalt 588 missiler på 49 båter. Silent-tjenesten (amerikansk ubåt) har i 2019 54 båter som stabler 1204 kryssermissiler av totalt rundt 6000 rør for hele den amerikanske flåten, eller rundt 4800 levert av overflateskip.

Den amerikanske marinen opprettholder det strategiske målet om å beholde dette antallet rør til tross for nedrustningen av de fire Ohio (2023 – 2026) og Los Angeles (2019 – 2030) som vil representere tapet av henholdsvis 616 og 372 rør: dvs. 988 nedgraderte rør av de 1204 tilgjengelige i 2019.

De 38 SSN-ene i Virginia-klassen fra blokkene I til IV vil representere, når de alle er tatt opp til aktiv tjeneste på midten av 2020-tallet, summen av 456 rør. Dette er Virginia Block V (10) som vil legge til 400 ekstra rør innen 2030 for totalt 856, som fortsatt er 348 færre enn i 2019. En overgangsløsning vil bestå av å legge ned Virginia Block VI (5) og Block VII (5) mellom slutten av 2020-tallet og før 2034 (SSN(X). Det totale antallet rør vil økes fra 856 til 1256, og overgå de 1204 rørene i 2019.

Det som imidlertid interesserer den amerikanske marinen er ikke bare å opprettholde volumet av salven, men også å holde undervannsfartøyer som er i stand til et ildvolum som er verdig en " spillveksler » på et teater. Flere av de nylige amerikanske operasjonene brukte som den første inngangen til et teater en kraftig halshuggingsstreik på omtrent 90 til 110 UGM-109 Tomahawk : en Ohio-klasse SSGN kan anta, alene, i en enkelt salve, " jobb". Dette frigjør like mange SSN-er fra en nødvendig konsentrasjon i strid med utførelsen av andre oppdrag i samme teater eller i andre, mens relevansen for USA av å støtte to store samtidige forpliktelser diskuteres, som alltid. .

SSBNX-klasse Columbia 2017 Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler | Atomvåpen
Skisse av Columbia-klassen SSBN(X) presentert i 2017. De detaljerte studiene er bare litt over 60 % fullførte i 2019. De presenterer ingen brudd sammenlignet med Ohio, men merkbar utvikling (styreutstyr i St. Andrew's Cross, f.eks. eksempel).

SSGN(X)-programmet eller oftere kalt Stor Playload-ubåt dukket først opp i oktober 2018 i et Congressional Budget Office (CBO) dokument med sikte på å erstatte de fire Ohio-klassen SSGNs. Den amerikanske marinen tar sikte på en enhetskostnad på 6010 2018 millioner euro (6620) som CBO anser som ambisiøse gitt studiene som skal utføres for å tilpasse planene for en Columbia til de militære behovene som er identifisert for dette programmet. Kongressens budsjettkontor reviderer derfor denne anslåtte kostnaden til 2018 2036 millioner euro (2039). Foreløpige diskusjoner for dette mulige programmet er rettet mot fem enheter avledet fra Columbia-klassen SSBN-er. Oppsettene skulle finne sted i 2042, 2045, 2048, XNUMX og XNUMX, det vil si tre år siden det tolvte Columbia ble lagt ned, og ville følge samme rytme.

Columbia-klassen SSBN-er har 16 missilutskytningsrør og ikke lenger 24 som deres forgjengere. Dette ville "tvinge" den amerikanske marinen til å målrette fem SSGN(X) fordi det maksimale antallet rør ville være 560 (16 missilrør hver med plass til 7 T-LAM-er), eller til og med bare 490 (to missilrør dedikert til spesialstyrkene) . Dette er mindre enn 616 av de omstøpte Ohio-ene, men dette volumet vil være balansert mellom det lille overskuddet av rør (1256 på 2030-tallet uten SSGN(X) mot 1204 i 2019 med de fire Ohio-klassen SSGN-er). Format som også lar oss se for oss en kvasi-permanens til sjøs av en SSGN og i Middelhavet og i Indo-Stillehavsteatret.

Valget om å utvikle den nye SSGN fra Columbia-klassen er ikke bare et spørsmål om programmatiske og industrielle rasjonaliteter for å reprodusere det som fungerte med Ohio og for å unngå studier av en ny klasse atomubåter. . I dagens strategiske, diplomatiske og konvensjonelle rammeverk, traktaten Ny traktat om strategisk våpenreduksjon (Ny START) som begrenser amerikanske og russiske atomarsenaler vil utløpe senest i 2026. Antallet SSBN planlagt som en del av Columbia-klassen ble stoppet av STRATegic COMmand (STRATCOM) ved tolv båter for å nå målene der. Nuclear Posture Review 2018.

Washington antyder at en økning i antall SSBN-er (12) ikke er uforenlig med USAs internasjonale forpliktelser fra 2026. Dette sagt i samme kontekst preget av den amerikanske tilbaketrekningen fra traktaten Anti-ballistisk missil (2002) ogAvtalen om mellomdistanse atomstyrkery (INF) i 2019. Det er vanskelig å ikke se en trussel om å utvide strategisk konkurranse til et ekstra område med bevæpning. SSGN(X)-programmet vil da tjene " handel off » i potensielle fremtidige forhandlinger mellom Moskva og Washington for å erstatte SORT-traktaten med en ny tekst som binder begge parter. Kina (Typene 09-II, 09-IV og 09-VI) og Russland (Boreï-klassen) ser ikke ut til å være i stand til, i dagens tilstand, å holde tempoet oppe.

Den amerikanske marinen ville trolig beholde sine fem SSGN(X) eller Stor Playload-ubåt fordi det ikke lenger bare er et spørsmål om å legge sammen UGM-109 Tomahawk men også for å kunne betjene fremtidige supersoniske eller til og med hypersoniske vektorer designet for A2AD-utfordringer (Anti-Adgang/Område Denial) og utviklingen av sjøkamp, ​​spesielt når det gjelder antiskipsmissiler. Målet skifter fra dyp streik og strategisk streik til potensielle handlinger mot motsatte flåter. Kamp på åpent hav for anti-shipping blir igjen prioritet, spesielt når det gjelder SSN(X).

Den amerikanske marinen observerer med stor oppmerksomhet utviklingen og konstruksjonen av "moderskip"-ubåter (eller Skips nedsenkbare hjelpeatomkraftverk (SSAN) foreslått av HI Sutton) som vil nummerere fem enheter innenfor den russiske marinen på 2030-tallet. Den amerikanske marinen er historisk sett en pioner innen denne typen oppdrag (operasjon) Ivy Bells (1971), men antallet ubåter dedikert til denne typen oppdrag falt til bare én (SSN-23 USS Jimmy Carter). Russiske SSAN-er er i stand til å utplassere flere lommeubåter og fjernstyrte undervannsroboter uten å glemme installasjoner som tillater bruk av dykkere, og sannsynligvis til og med dykkere. Noen vil til og med kunne lansere dem Status-6 Kanyon, "strategiske torpedoer" med stor utholdenhet utstyrt med en atomladning.

Dette er grunnen til at SSGN(X) bedre fortjener denne termen Stor Playload-ubåt fordi det ikke bare er snakk om å tilpasse disse båtene til bruk av droner, hvorav des Ekstra stort ubemannet undersjøisk kjøretøy (XLUUV). Det nevnte behovet tilsvarer også utskifting av SSN-23 USS Jimmy Carter (2004 – 2034/49?), tredje sjøklasse ubåtwolf spesielt forstørret og tilpasset for hemmelige operasjoner under sjøen (besøke vrak, gjenvinning av rusk, arbeid på sjøkabler, etc.). Med Stor Playload-ubåt den amerikanske marinen har som mål å opprettholde kapasiteten, utvikle den og øke volumet gjennom anskaffelse av fem enheter. For ikke å nevne at det ikke er utelukket at USS Jimmy Carter utvides fra 5 (2039) til 15 år (2049).

f4f408fcf9fec4e71edd119087ce0801 Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler | Atomvåpen
USS SSN-23 Jimmy Carter ble lansert 13. mai 2004. Den har en lengde på 138 meter sammenlignet med 108 for SSN-21 og SSN-22. Neddykket deplasement er 12 tonn sammenlignet med 139 for de to andre enhetene i klassen. Den ekstra delen er synlig på baksiden av massivet, preget av en litt annen farge.

I disse nye russiske operasjonelle evnene implementert av disse fem "moderskip"-ubåtene, beholder den amerikanske marinen også evnen til å implementere nye atomvektorer: Status-6 Kanyon. Denne torpedoen er utformet som et middel til å omgå amerikanske påstander om å avskjære interkontinentale ballistiske missiler ved å hevde å kunne treffe havnefasader med en ladning i størrelsesorden megatonn. Den amerikanske marinen svarer ved å åpne døren, under Nuclear Posture Review 2018, til utviklingen av lavytende atomstridshoder båret av ballistiske missiler eller kryssermissiler. Den amerikanske marinen har til og med vurdert å bære disse atomstridshodene på andre vektorer, for eksempel torpedoer. SSGN(X) eller Stor Playload-ubåt ville da tjene en andre gang som avveie innenfor rammen av amerikansk-russiske forhandlinger om begrensning av bevæpning angående det spesielle tilfellet av Status-6 Kanyon.

Til syvende og sist, følger det av alle disse betraktningene at for å dekke alle disse militære behovene, må de fem båtene som stammer fra Columbias være i stand til å romme oppdragsmoduler formatert rundt en standard: missilutskytningsrøret. Dette ville holde en serie på fem ubåter så nær Columbias som mulig. Og dermed unngå å bygge unike bygninger som i den russiske marinen. Dette valget vil bekrefte oppføringen av rakettutskytningsrør til rangering av standard, som de vertikale utskytningssiloene til overflateskip. Allsidigheten til plattformene vil bli tidoblet ved utvikling av standardiserte laster og moduler som kan overføres fra en ubåt til en annen.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler