Europeisk patruljekorvett: Bulgaria i permanent strukturert samarbeid?

- Annonse -

Sjøstyrkene i Republikken Bulgaria (FNRB eller Voennomorski sili na Republika Bǎlgariya) drar nytte av politisk innsats med sikte på å kunne sikre suverenitet over dets farvann (territorialhavet og den eksklusive økonomiske sonen) og for å ivareta sikkerheten til landfall (mine) kriger). Fornyelsen av overflateflåten bestående av tre fregatter og fire korvetter skulle begynne i 2007. Europeisk patruljekorvett støttet av Permanent Structured Cooperation (CSP eller Permanent strukturert samarbeid (PESCO) på engelsk) ser ut til å være den riktige måten å bringe prosjektet til realisering.

Utviklingen av den bulgarske overflateflåten siden 2004

Den bulgarske marineinnsatsen siden tilslutningen til Atlanterhavsalliansen (29. mars 2004) har fokusert på å tilpasse utstyr til standardene til Den nordatlantiske traktatorganisasjonen (NATO). Den første strategiske prioriteringen til Sjøforsvaret i Republikken Bulgaria var derfor fornyelse av overflateflåten for å delta til NATOs militære operasjoner. Den Hvit bok omorganiserte Sjøstyrkene i Republikken Bulgaria mellom 2010 og 2014 for å forenkle og sentralisere kommandostrukturer og sørget for modernisering av eksisterende bygninger.

Fregate Verni 2009 forsvarsanalyse | Bulgaria | Militær marinekonstruksjon
Tre fregatter av fire av Wielingen-klassen, dvs Fotturist (1978 - 2004), Wielingen (1978 – 2009) og Westdiep (1978 – 2007) ble solgt til Bulgaria hvor de ble omdøpt til hhv. Drazki (2004) lakkert (2007) og Gordi (2009).

Dokumentet Syn: La Bulgaria i NATO og europeisk forsvar 2020 (2014), hadde som mål å modernisere de tre fregattene anskaffet fra Belgia (Wielingen-klasse (eller type E-71). Plan for utvikling av de væpnede styrker i Republikken Bulgaria 2020 av 2015 fullfører disse målene ved å legge til ønsket om å anskaffe flerbruks offshore patruljefartøy. Unntatt minekrigføringsevner, ingenting er sagt i disse dokumentene om skjebnen til korvettene og den fjerde fregatten.

- Annonse -

Overflateflåten til sjøstyrkene i Republikken Bulgaria er delt mellom to marinestasjoner - Varna i nord og Atiya i sør - organisk knyttet til kommandoen til marinebasen som overvåker begge.

Corvette Mulniya forsvarsanalyse | Bulgaria | Militær marinekonstruksjon
Korvetten Mŭlniya (1989) av prosjekt 1241.1M (Tarantul II i NATO-klassifisering)

Den fjerde patruljeskipsdivisjonen (Atiya) inkluderer de tre fregattene Drazki (2004) Gordi (2008) og lakkert (2009) som er henholdsvis førstnevnte Fotturist (1978) Westdiep (1978) og Wielingen (1978) av Wielingen-klassen eller type E-71. Gjennomsnittsalderen på disse bygningene er 41 år.

Dokumentet Visjon: Bulgaria i NATO og europeisk forsvar 2020 støtter ønsket om å modernisere disse tre fregattene gjennom tillegg av antiskipsmissiler (MM38 exocet er foreldet), et anti-fly krigføringssystem inkludert missiler og 3D-radar, en kapasitet til å skyte torpedoer, en helidron og et marine taktisk informasjonssystem.

- Annonse -

Den fjerde enheten i denne divisjonen er korvetten Mŭlniya (1989) av prosjekt 1241.1M (Tarantul II i NATO-klassifiseringen) hvis hovedoppdrag er anti-skip.

Fregatt Smeli-forsvarsanalyse | Bulgaria | Militær marinekonstruksjon
Fregatten Smeli (1990) av prosjekt 1159 (Koni i NATO-klassifisering).

Den første patruljeskipsdivisjonen (Varna) inkluderer den fjerde bulgarske fregatten: den Smeli (1990). Dette er den tidligere sovjetiske fregatten Delfin (1975 – 1990) av prosjekt 1159 (Koni i NATO-klassifisering). Korvettene Reshitelni (1989) og Bordri (1990) tilhører det sovjetiske prosjektet 1241.2 (Molnyia-2 i NATO-klassifiseringen). De tjenestegjorde i den sovjetiske marinen (1983 – 1990) før de ble overført til den bulgarske marinen. Hovedoppgaven deres er anti-ubåtkrigføring.

Gjennomsnittsalderen på de 7 fartøyene i overflateflåten til Sjøforsvaret i Republikken Bulgaria er 36,6 år i 2019. 6 av 7 enheter har anti-ubåtkrigføring som hovedoppdrag. Alle enheter har foreldede anti-luft- og anti-skip evner, eller har til og med utdaterte våpen.

- Annonse -
Corvette Reshitelni-forsvarsanalyse | Bulgaria | Militær marinekonstruksjon
Korvetten Reshitelni (1989) av prosjekt 1241.2 (Molnyia-2 i NATO-klassifisering).

Moderniseringer tvunget til av en betydelig reduksjon i La Défense-budsjettet

En første foryngelse av den bulgarske "linjen" kunne ha funnet sted med et første korvettoppkjøpsprogram som det franske DCNS var forventet å kunne vinne for (2004 – 2007) ved å foreslå lokal konstruksjon av fire korvetter Gowind 2500 for 900 og deretter 780 millioner euro (2007). Anskaffelsen av de tre fregattene Fotturist (1978) Westdiep (1978) og Wielingen (1978) av Wielingen-klassen og treparts minejegeren kuttet imidlertid den økonomiske rammen dedikert til dette prosjektet med 77 millioner euro (2004 – 2007), mens de målrettet programmet for nye korvetter av stoffet. Det skal bemerkes at i løpet av denne perioden falt de bulgarske militærutgiftene i forhold til bruttonasjonalproduktet (BNP) fra 2,86 % (2000) til 1,41 % (2010).

La Visjon: Bulgaria i NATO og europeisk forsvar 2020 (2014) hadde som mål å øke det bulgarske militærbudsjettet med 0,1 % per år til det nådde 2 % i 2020, målet definert av NATO. Annekteringen av Krim av Russland (2014) og dens følge, russisk innblanding i den ukrainske borgerkrigen (2014), katalyserte politisk vilje i Bulgaria til å støtte denne militære innsatsen, spesielt på marinenivå. Det bulgarske militærbudsjettet var på omtrent 887,23 millioner euro i 2018 (eller 1,6 % av BNP) og 979,22 millioner euro i 2019.

Prosjektet for anskaffelse av korvetter ble relansert i 2016 med et mål opprettholdt på fire enheter. Behovsuttrykket ble imidlertid revidert i 2017, med et mål redusert fra 4 til 2 korvetter. Marinegruppen tilbød alltid Gowind 2500 (400 millioner euro) som ble diskutert under reisen til den franske republikkens president Emmanuel Macron til Bulgaria i 2017.

Samtidig er anskaffelsesprogrammet for to flerbruks offshore patruljefartøy (Plan for utvikling av de væpnede styrker i Republikken Bulgaria 2020 (2015) som skal starte i tjeneste i 2023 og 2024 ble lansert i 2016 med et budsjett på 454,1 millioner euro. De målrettede oppdragene, inkludert anti-ubåt- og anti-skip krigføring, assimilerer til slutt disse fremtidige fartøyene til korvetter. I tillegg Naval Group tilknyttet bulgarsk SNC(Gowind 2500), Lürssen (OPV 80/85/90), Fincantieri (Abu Dhabi-klassekorvetten fra Protector-programmet) og MTG Dolphin (K-90-korvetten: illustrasjon av briefen) har søkt om dette programmet siden 2018. Anskaffelsen av 8 F-16V Block 70 Viper, bekreftet av det bulgarske parlamentet for noen uker siden, forplikter imidlertid den bulgarske regjeringen til å redusere budsjettet som er bevilget til programmet med 25 til 30 %. De tre europeiske kandidatene forlot derfor konkurransen, med det bulgarske selskapet MTG Dolphin tilsynelatende forventet å vinne kontrakten.

Egyptiske Corvette Gowind2500 fra Naval Group Defence Analyses | Bulgaria | Militær marinekonstruksjon
DCNS hadde tilbudt Gowind 2008 til Bulgaria siden 2500 for å modernisere korvettflåten, men Sofia ser nå ut til å favorisere et lokalt design fra selskapet MTG Dolphin

Formatet på overflateflåten til sjøstyrkene i Republikken Bulgaria vil øke til fire korvetter på 2020-tallet for å erstatte de tre korvettene som for tiden er i tjeneste pluss mest sannsynlig fregatten Semli som det ikke synes nødvendig å gjennomføre modernisering for. De tre tidligere belgiske fregattene må moderniseres og forbli i drift til andre halvdel av 2020-tallet.

European Patrol Corvette som løsning

I en svært begrenset budsjettramme og med utdaterte bygninger (36,6 år i 2019), kan den bulgarske marinen bare ha det travelt med å lykkes. Sofia ser ut til å ønske å fremme utviklingen av de industrielle ferdighetene og kapasitetene til MTG Dolphin-verftene ved å kombinere sitt eget korvettprosjekt med teknologioverføringer som skal forhandles som en del av anskaffelsen av to utenlandskproduserte korvetter. Derav den tilsynelatende oppdelingen av behovet for å anskaffe fire korvetter (2004) i to forskjellige prosjekter.

Permanent strukturert samarbeid Europeisk patruljekorvett kan svare på de politiske imperativene om å fremme den bulgarske marineindustrien, fordi det innebærer å delta i definisjonen av en korvett, dele studiekostnadene og forestille seg industrielt samarbeid mellom deltakerstatene. Studiene utført av MTG Dolphin på K-90 er en manifestasjon av hva dette selskapet kan tilføre emnet. Disse industrielle samarbeidene er ikke obligatoriske i industrialiseringsfasen av programmet, men å tilby dem til potensielle partnere, som Bulgaria, som har søkt lokal bygging av korvetter siden 2004, vil bidra til å oppmuntre deres støtte.

Corvette marinegruppe Forsvarsanalyser | Bulgaria | Militær marinekonstruksjon
Når det gjelder Hellas, kan Bulgaria ha en interesse i å raskt bli med i SCP/PESCO European Patrol Corvette-programmet for å delta i konfigurasjonen av skipene, samtidig som de drar nytte av økonomisk støtte fra Brussel.

Dette samarbeidet er også forenlig med kalenderen for bulgarsk marineprogrammering fordi minst én av de to hovedpersonene i dette europeiske samarbeidet – Italia – har det travelt med å lykkes med å erstatte sine enheter som skal avvæpnes mellom 2020 og 2025. Deltagelsen av bulgarske sjømenn til definisjonen av "prototypen" av Europeisk patruljekorvett ville derfor tillate operasjonsbehovene til denne marinen å bli tatt i betraktning i den grunnleggende arkitekturen, og å forestille seg ordningene som er nødvendige for deres materialisering med sikte på å velge passende utstyr, eller forhandle versjoner med partnere felles EPC for å redusere studiekostnadene som mye som mulig og oppnå stordriftsfordeler.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler