Modernisering av den mauretanske nasjonale marinen (2014 – 2019)

Mauritanian National Navy eller Department of the Navy (opprettet 25. januar 1966) initierte også, i likhet med den senegalesiske nasjonale marinen, en femårsplan for å utvikle sine marinekapasiteter med sikte på fremtidig utnyttelse av offshoreforekomster, gass og olje. Til tross for et militærbudsjett tilsvarende en tredjedel av Senegals, tar Mauritania rolig fornyelsen av marinen sin med en flåte som totalt sett fortsatt er under sin alder.

Den gjennomsnittlige vekstraten for mauretansk bruttonasjonalprodukt (BNP) mellom 1999 og 2018 var 4,47 % per år. I samme periode økte BNP fra 1319 millioner euro i 1999 til 4.544 millioner euro i 2018. Havet er tilgjengelig med 754 km kystlinje med utsikt over Atlanterhavet og eksklusiv økonomisk sone i ett stykke er 235 000 km² stor. Det maritime bidraget til den mauritanske økonomien representerer 4 til 6 % av BNP kun for fiskeaktiviteter. Med andre ord vil sistnevnte representere opp til 25 % av valutabidrageter utenlandsk. Videre vil Mauritania dra nytte av å sette i produksjon av gassfelt av Grand Tortue Ahméyim (2022 – 2023), som vil øke andelen av havet i den nasjonale økonomien. Det mauretanske militærbudsjettet økte fra de 82,64 millioner euro (3,14 % av BNP) som ble bevilget i 2009 til det var på 137,22 millioner euro i 2018 (3,02 % av BNP).

Den mauritanske nasjonale marinen er sterk, med rundt 700 mann med en trend mot økende antall: pluss minimum 80 mann siden 2014). Også kalt Sjøforsvarsdepartementet, dets oppdrag dreier seg om tre hovedoppdrag:

  • garantere Mauritanias suverenitet i territorialfarvannet og Mauritanias suverene privilegier i sin eksklusive økonomiske sone;
  • sikre regulering og beskyttelse av økonomiske aktiviteter gjennom overvåkings- og forurensningskontrolloppdrag;
  • påta seg ansvaret som påhviler Mauritania med hensyn til dets internasjonale forpliktelser når det gjelder navigasjonssikkerhet og redning til sjøs.

Kampen mot narkotikahandel til sjøs har fått en ny dimensjon siden 2010-tallet, det samme har menneskehandel: en rute tatt av migranter går fra den mauretanske kysten for å komme inn i Europa via Spania. DE våpenhandel er et problem på grunn av de pågående konfliktene fra Vest-Sahara til de ulike jihadistgruppene som opererer i regionen. Fiskeripolitiet er av særlig betydning på grunn av denne næringens betydelige andel av nasjonalformuen.

El Nasr Defense News | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Brukt forsvarsutstyr
La Rapiere av PATRA-programmet (PATrouilleurs RApides) er den femte enheten i Trident-klassen som er resultatet av dette programmet. Hun ble solgt ved ferdigstillelsen til fordel for departementet for marinen (Mauritania) hvor hun har tjenestegjort siden under navnetEl Nasr (1981).

den Mauritanske marinestyrker er desentralisert i tre marinebaser:

Le Sjøforsvarsavdelingen ligger i hovedstaden Nouakchott. Denne basen skulle også huse Maritime Operations Center. Og Vennskapshavnen i Nouakchott, administrert av Bolloré Ports (Bolloré Transport & Logistics), tar regelmessig imot enheter fra den mauretanske marinen. Denne industrihavnen har 450 meter kai og et dypgående ved kai på 9,8 til 10,3 meter. Hovedstaden drar nytte av tilgang til en internasjonal flyplass i nord.

En andre marinebase ligger i byen Nouadhibou som ligger i nord, på grensen til Marokko (Vest-Sahara). By som har egen flyplass. Den mauritanske marinen har vært utplassert i Nouadhibou siden den praktisk talt ble opprettet. Den første steinen i en "ny" marinebase i denne byen ble stilt 11. juli 2019 av president Mohamed Ould Abdel Aziz (5. august 2009 – 1. august 2019). Arbeidet vil muliggjøre bygging av et kommandosenter, en offisersmesse, en moské, flere hangarer, en parkeringsplass, butikker, et sportssenter, et helsesenter og reparasjons- og vedlikeholdsverksteder for mauretanske marinefartøyer.

En tredje marinebase er under bygging i Ndiago, en by som ligger helt sør i Mauritania, på grensen til Senegal og mer spesielt vedmunningen av Senegal-elven. Denne elven fungerer som en grense mellom de to landene på nesten hele ruten opp til omgivelsene til Ballou (Senegal) når den krysser den maliske grensen. 1750 km lang, den har sin kilde i Republikken Guinea (Conakry).

Grunnsteinen til den nye marinebasen ble lagt ned 6. desember 2016. Den får egen kai som fartøy kan legge til fra begge sider. Dette er et enormt prosjekt som inkluderer dette, men også en kommersiell havn (180 meter kai), et verft (kapasitet på 70 skip/år) pluss infrastruktur for ilandføring av fiskerier. Investeringen for det hele er 308,88 millioner euro. Prosjektet har som mål å utvikle elvetransport på Senegal-elven til Mali. De ulike prosjektene gjennomføres av det kinesiske selskapet PolyTechnology. Denne er på svarteliste i Namibia, Nigeria, Zimbabwe og anklaget av USA for å ha deltatt i «masseødeleggelsesvåpen»-programmer til fordel for Syria, Iran og Nord-Korea).

Limam el Hadrami 2013 Forsvarsnyheter | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Brukt forsvarsutstyr
Patruljemannen Limam el-Hadrami (2002) her på øvelse i 2013 utenfor kysten av Senegal med den britiske, liberiske og senegalesiske marinen. Denne patruljebåten ble overført av Kina til Mauritania i 2002 fra ombyggingen av en tidligere Huangpu-klasseenhet. Den faktiske alderen på bygningen kunne ikke spesifiseres.

Før du viser listen over bygninger, bør det bemerkes at det mauretanske luftvåpenet har to CASA-er C-212-200 (Airbus) utstyrt for oppdrag av maritim overvåking, søk og redning som ble overført av den spanske regjeringen mellom 2008 og 2011. Pluss to helikoptre Z-9 (Harbin) levert i 2003. Z-9 er den lisensierte konstruksjonen i Kina av SA.365N.

President Mohamed Ould Cheikh Mohamed Ahmed El-Ghazouani (valgt 1. august 2019) fortsetter arbeidet initiert av hans forgjenger, Mohamed Ould Abdel Aziz (5. august 2009 – 1. august 2019), som offentlig støttet ham under valgkampen hans. Og det var under presidentskapet til Mohamed Ould Abdel Aziz at en femårsplan for utstyret til den mauretanske nasjonale marinen. Mot-admiral Isselkou Ould Cheik el-Weli, direktør for den mauritanske nasjonale marinen siden 2009, presenterte i juni 2014 denne femårsplanen inkludertanskaffelse av to patruljebåter offshore mer enn ett amfibie- og logistikkfartøy. Mot-admiral Isselkou Ould Cheik el-Weli ble utnevnt til visesjef for generalstab for de væpnede styrkene 6. november 2018.

Den nåværende mauretanske flåten er utstyrt av fire leverandører: Tyskland, Kina, Spania og Frankrike. Flåte som ville være sterk 9 bygninger. Noen kilder teller opptil 13 bygninger, men det ser ut til at noen ubevæpnede enheter eller enheter med fullstendig null militær verdi kan komme inn på listen. Eksempelet som kan gis er det av El beige (1979 - 1995), El Vaiz (1980 – 1995) og El Kingz (1982 – 1995) av Barceló-klassen (Spania). Ingen av dem ville fortsatt være i tjeneste.

Videre, fra et prosessuelt synspunkt, er det Sentral anskaffelseskommisjon hvem som godkjenner eller ikke godkjenner de viktigste offentlige kontraktene. Noen av patruljebåtene ble bestilt av Delegasjonen for fiskeriovervåking og sjøkontroll (DSPCM). Denne delegasjonen ville være ansvarlig for programmet til de to nye patruljebåtene ifølge visse kilder.

Aboubekr Ben Amer Forsvarsnyheter | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Brukt forsvarsutstyr
Abdou Bekr ben Amer (1994) er et offshore patruljefartøy av typen OPV 54 som tilhører samme klasse som offshore patruljefartøy. Cormorant (1997) Plover (1997) og Flamingo (1997) fra den franske marinen. Har en flåte som lar deg utplassere en båt.

De fem eldste mauretanske patruljebåtene på åpent hav (gjennomsnittsalder: 30,8 år) er:

El Nasr (nitten åttien). Dette er den femte enheten i Trident-klassen fra PATrouilleurs RApides (PATRA)-programmet, Rapier (Auroux verft (Arcachon), solgt til Mauritania hvor hun har tjenestegjort siden 1981 under navnet dette navnet. Det ble tatt opp til aktiv tjeneste i 1981. Det er 40,7 meter langt, fortrenger 148 tonn ved full last, går opp til 26 knop , med en autonomi på 1500 nautiske mil ved 15 knop med 15 dagers proviant og er bevæpnet med en 40 mm kanon. Den har plass til en seksseters halvstiv båt på 6,2 meter. Bevæpnet av et mannskap på 17 seilere. El Nasr betyr "Seier" på litterært arabisk.

espalmador (2010) og Alcanada (2010). Bygninger fra Conejera-klassen. De ble angivelig overført av Spania i 2010 til den mauretanske marinen. De ble tatt opp til aktiv tjeneste i 1982 i Armada Española. De er 32,2 meter lange, fortrenger 85 tonn ved full last, reiser med opptil 25 knop, har en rekkevidde på 1200 nautiske mil ved 15 knop og er bevæpnet med en 10 mm Oerlikon Mk.20 kanon. Bevæpnet av et mannskap på 12 sjømenn.

Limam el-Hadrami (2002). Den 63 meter lange patruljebåten Limam el-Hadrami (tidligere Huangpu-klasse pistolbåter omgjort til patruljebåter) ble levert av Kina i 2002 som en del av en donasjon av diverse utstyr verdt 1,7 millioner euro (2002). Han kan ha base i Nouakchott. Den bærer navnet Iman el-Hadrami, kjent i Mauritania for å stamme fra profeten Mohammed og ville ha gitt avgjørende hjelp under erobringen av høyborget Azougui (Mauritania) som en del av de afrikanske erobringene av Almoravidene.

Abdou Bekr ben Amer (1994). Dette er et offshore patruljefartøy av typen OPV 54 bestilt fra det franske selskapet Leroux et Lotz. Den tilhører samme klasse som offentlege patruljerar Cormorant (1997) Plover (1997) og Flamingo (1997) fra den franske marinen. Den ble tatt opp til aktiv tjeneste i 1994. Den er 54 meter lang, fortrenger 477 tonn ved full last, går opp til 23 knop, har en rekkevidde på 4500 nautiske mil ved 14 knop og har ikke artilleristykke. Den har plass til en halvstiv båt på 6,7 meter i en flåte. Bevæpnet av et mannskap på 21 sjømenn. Abdoubekr ben Amer var en Almoravid-konge på XNUMX-tallet som, spesielt, erobret hovedstaden i imperiet Ghana og innførte islam i regionen.

Arguin Defense News | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Brukt forsvarsutstyr
L 'Arguin (2000) er en tyskbygd fiskeripolitipatruljebåt. Det er fortsatt det mest imponerende fartøyet (1038 tonn fullastet) av den mauretanske marinen frem til den tas i bruk Nimlane (2019?).

De tre siste mauretanske patruljefartøyene på åpent hav (gjennomsnittsalder: 8,3 år) er:

Arguin (2000). Det er en patruljebåt fra fiskeripolitiet bygget i 2000 av det tyske selskapet Fassmer Werft (Bern) til en pris som ville vært 1,5 millioner euro. Den ble tatt opp til aktiv tjeneste i 2000. Den er 54,5 meter lang, fortrenger 1038 tonn ved full last, går opp til 13,4 knop. Den har ikke et hovedartilleristykke. Det tjente på en større ombygging som varte i to måneder (juni – juli 2013) utført av Zamakona Yards-verftet på Kanariøyene (Spania). Arguin er navnet på en mauretansk sandbank som spesielt huset en portugisisk festning (1453 – 1633).

Timbédra (2016) og Gorgol (2016). Dette er to offshore patruljefartøy som ligner på Limam el-Hadrami (2002) bestilt i 2014 fra et kinesisk selskap for en sum av 34,7 millioner euro (2014). Raidco Marine hadde gitt et tilbud på 26 millioner euro hver for patruljebåtene. Programmet har eksistert siden 2008. De ble tatt opp til aktiv tjeneste 25. mai 2016. De er 63 meter lange, fortrenger 480 tonn ved full last og er bevæpnet med en enkeltrørsversjon av den kinesiske Type 90 35 mm kanonen. De har plass til en halvstiv båt. De ble navngitt Gorgol og Timbédra til ære for henholdsvis en region i Senegal-elvedalen og en lokalitet i øst i navnet "styrke nasjonal enhet" ifølge tidligere president Mohamed Ould Abdel Aziz.

Den nye mauretanske amfibie- og logistikkbygningen:

Nimlane (2019?). Dette er et tanklandingsfartøy (eller Landing Ship Tank (LST) som kan være type Type 073III eller Yudeng-klassen. Den ble bestilt i mars 2016 fra Wuchang Shipbuilding Industry Group (China Shipbuilding Industry Corporation) og PolyTechnologies. Seremonien for byggestart av bygget ble holdt 9. november 2017. Lansert 22. oktober 2018. Produsentens sjøprøver startet i januar 2019. Det har trolig vært tatt opp til aktiv tjeneste siden , bygget har vært tilstede i Nouadhibou . Den er 97 meter lang, vil fortrenge 1750 tonn ved full last, går opp til 17 knop, har en rekkevidde på 1500 nautiske mil ved 14 knop og vil være utstyrt med en 76 mm kanon som hovedartilleri pluss en sekundær 20 mm artilleribit. Den ville være bemannet av et mannskap på 50 sjømenn. Nimlane er en landsby sentralt i Mauritania.

Nimlane 2018 3 Forsvarsnyheter | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Brukt forsvarsutstyr
Le Nimlane i 2018 før lanseringen. Denne bygningen på 1750 tonn ved full last vil bli ved opptak til aktiv tjeneste

Dens amfibiske evner inkluderer muligheten til å strande eller lansere to landingsfartøyer. Bygget kan romme opptil 250 tonn utstyr som kan fordeles på følgende måte: enten 5 mellomstore stridsvogner, 10 lette stridsvogner eller 500 utstyrte tropper. Denne amfibiske enheten inkluderer også en helikopterplattform uten luftfartshangar.

Sammenlignet med den senegalesiske nasjonale marinen, drar også den mauretanske nasjonale marinen nytte av en femårig marineplan støttet på det høyeste toppmøtet i staten. Med et militærbudsjett som er nesten tre ganger mindre enn Dakars, klarer Nouakchott å starte fornyelsen av marinen med opptak til aktiv tjeneste for to offshore patruljebåter pluss en amfibie- og logistikkenhet. Sistnevnte er kanskje ikke uten sammenheng med utviklingen av anti-shipping-evnen til den senegalesiske marinen gjennom anskaffelsen av tre OPV 58 S.

Det gjenstår en ytterligere innsats fra Mauritania for å kunne bevæpne sine to antagonistiske marinebaser fordi opptil fem av patruljebåtene på åpent hav av maksimalt åtte i tjeneste er foreldet eller i ferd med å bli det. Det vil være et spørsmål om å observere på hvilken måte som vil bli oppfattet økningen i den senegalesiske marinekapasiteten av den mauretanske marinen og hvordan dette vil påvirke marineprogrammering.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler