Washington ønsker å legge ansvaret for å overlate Open Sky-traktaten på europeerne

Det er ikke det det står, men det er det det handler om! Trump-administrasjonen har oppfordret europeere til å "løse problemene angående Open Sky-avtalen", i motsatt fall vil USA trekke seg tilbake, med en relativt kort tidsplan, siden en beslutning blir tatt i januar 2020. Undertegnet i 1992 etter slutten av den kalde krigen, tillater traktaten "Open Sky", eller Open Sky, 34 medlemsland for å gjennomføre overvåkingsflyvninger over et annet medlems territorium, for å validere overholdelse av internasjonale forpliktelser når det gjelder forsvar, og om nødvendig gjennomføre prosedyrer ved manglende overholdelse. Traktaten er utformet på prinsippet om gjensidighet: når ett land godkjenner flygninger over sitt territorium, får det autorisasjon til å fly over det andres territorium.

Ifølge amerikanske myndigheter, Russland ville ikke respektere klausulene i denne traktaten, ved å forby flyvninger over visse områder, som Kaliningrad-enklaven, og grenseområder til Georgia. På den annen side ville hun selv ha godt av stor tilgangsfrihet. Videre, ifølge Washington, representerer denne traktaten en unødvendig utgift, siden med moderne satellitter er den nødvendige informasjonen tilgjengelig på en sikrere og mer systematisk måte enn i samsvar med traktatens begrensning. Og faktisk, i oktober i år kunngjorde Donald Trump sin intensjon om å trekke USA fra traktaten, og signerte dermed sin dødsdom.

Open Sky OC135 Defense News | Awacs og elektronisk krigføring | FORENTE STATER
Å opprettholde den amerikanske flåten dedikert til Open Sky-traktaten anses som en unødvendig utgift av Trump-administrasjonen

For europeere anses imidlertid denne traktaten som svært viktig. Ikke bare gjør det det mulig å samle informasjon om russiske militærstyrker som de ellers ikke ville hatt tilgang til, fordi de ikke har Washingtons satellittsystem, men også ved å bevare en kommunikasjons- og forhandlingskanal med Moskva om dette emnet. Kreml fordømmer på sin side en systematisk oppklaring av alle mekanismene som er et resultat av den etter-kalde krigen, med slutten av INF-avtalen om mellomdistanseraketter i år, og truslene fra Washington for å være gjenstand for START-avtalen på strategiske våpen, som avsluttes i 2021, og som president Trump allerede har målrettet.

Ved å legge ansvaret på europeerne for å «bringe Moskva tilbake til strengere etterlevelse» av avtalen, prøver Trump-administrasjonen å frita seg fra ansvaret for denne planlagte exit, og sannsynligvis allerede registrert på høye steder, som han sa. det russiske Novator-systemet som påskudd for å forlate INF-traktaten. Ved å eliminere alle de multilaterale mekanismene som ble etablert på 80- og 90-tallet for å regulere spenningen mellom blokkene, har den til hensikt å dra nytte av tre direkte fordeler:

  • Led Russland inn i et nytt våpenkappløp, som han vet at Kreml ikke kan følge uten å ødelegge landet på kort sikt
  • Frigjør USA fra begrensninger for å styrke hele sitt militære verktøy for å møte Kina.
  • Styrk avhengigheten til USAs allierte, enten de er europeiske, Midtøsten eller fra Asia-Stillehavsområdet, ved å øke «inngangsbilletten» til det truende militærkappløpet.

Det er med andre ord et spørsmål om å reprodusere strategien som R. Regan implementerte på 80-tallet, som riktignok bidro til akselerasjonen av sammenbruddet av sovjetblokken (som uansett var uunngåelig på mellomlang sikt) , ved å ta betydelig risiko som kunne ha ført til en atomkonflikt (Euromissile krise i 1983).

Bilde som har blitt kult av den offensive president Trump og den desillusjonerte tyske kansleren under NATO-toppmøtet Defense News | Awacs og elektronisk krigføring | FORENTE STATER
Uenigheten mellom den amerikanske presidenten og hans europeiske kolleger fortsetter å øke med årene.

Med denne nye demonstrasjonen av amerikansk styrke overfor sine allierte, som dessuten demonstrerer reell europeisk samhørighet i denne saken, vil Donald Trump bare styrke besluttsomheten og sikkerheten til de mest skeptiske om fremtidsvisjonen som D. Trump har, som French, President E. Macron. Vi må imidlertid se hvordan de europeiske kansleriene, stilt overfor Washingtons besluttsomhet, vil være i stand til å opprettholde den nåværende enheten, for å prøve å påvirke amerikanske posisjoner, som også er mye bestridt av Senatet og Representantenes hus i Washington.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler