Tysklands Rheinmetall setter ny rekkevidderekord for artilleri

- Annonse -

Artilleri, enten det er land, marine eller luftvern, vet fornyet oppmerksomhet fra de væpnede styrkene de siste årene. Årsaken er enkel, tilbakeføringen av risikoen for konflikter mellom teknologisk avanserte nasjoner, å ha tungt utstyr og vite hvordan det skal brukes. Vi snakker da om "Høy Intensitet"-kamp, ​​i motsetning til "Lav Intensitet"-engasjementer preget av engasjementer i Afghanistan, Irak, Syria eller Mali, som møter motstandere som bruker geriljataktikk, og har verken panser-, luftfarts- eller artilleristyrker. Siden denne siste typen engasjement representerte flertallet av vestlige engasjementer i nesten 30 år, opplevde artilleriet en periode med stagnasjon, med liten reell fremgang når det gjelder ytelse. Russland og Kina utviklet på sin side nye systemer, som i dag er svært effektive og utkonkurrerer flertallet av vestlige systemer.

dermed Russiske 2M19 Msta-M2 selvgående kanoner har en rekkevidde på 29 km med standard granater, og 39 km med granater med ekstra fremdrift og laser/GLONASS-veiledning, langt over rekkevidden til den amerikanske M109 Paladiner i dag begrenset til 24 km. Det samme gjelder for den kinesiske PLZ-45 selvgående pistolen, noen ganger identifisert som Type 088, som strekker seg til 24 km med standard granater, men kan utvide denne rekkevidden til 39 km med ytterligere fremdriftsskaller, for eksempel Msta-M2. Når det gjelder det nye 2S35 Russian Kolaitsiya, kunngjør den en rekkevidde på 70 km. I Vesten er det i dag kun CAESAR-er fra det franske selskapet Nexter som når en rekkevidde på over 40 km med EFRB-skall. Dette forklarer lanseringen av Long Range Precision Fire-program, eller LRPF, som en del av den amerikanske hærens "Big 6" superprogram, som tar sikte på å modernisere alle kritiske elementer for å møte de nye engasjementskontekstene i det 21. århundre, og spesielt "Høy intensitet".

Ny 2S33 MTSA SM2 152 mm selvgående haubits for den russiske hæren Western Military District 925 001 Defense News | Tyskland | Artilleri
Den russiske Msta-M2 152 mm selvgående pistolen har ytelse som overgår flertallet av artillerisystemer i tjeneste med vestlige styrker

I Tyskland er det industrigruppen Rheinmetall som konsentrerer kunnskap innen artilleri. Det er derfor han som forsyner L52 JBMOU-kanonen til PzH 2000 155 mm beltet selvgående kanon designet av Krauss-Maffei Wegman, som utruster den tyske hæren så vel som 7 andre nasjoner, samt Rh-120 120 mm kanonen som utstyrer Leopard 2 som utruster 19 hærer inkludert 11 som tilhører NATO. Og åpenbart har den tyske gruppen store ambisjoner innen artilleri, siden den nettopp har slått 3 rekkevidderekorder i rask rekkefølge:

- Annonse -
  • En 6 mm G155 haubits nådde en rekkevidde på 76 km
  • En 2000 mm PzH 155 oppnådde en rekkevidde på 67 km
  • En "kort" haubits (39 kaliber) nådde en rekkevidde på 54 km

Disse testene ble utført med et nytt skall, Assegai V-LAP, som en del av utviklingen av et skall som oppfyller JBMOU-standarden som kan nå 83 km.

Det utvikles flere programmer for å utvide rekkevidden av artillerigranater i dag, som f.eks M982 Excalibur fra amerikanske Raytheon og svenske BAE Systems AB (tidligere Bofors), hvis maksimale rekkevidde når 50 km, vulkanen fra italienske Leonardo, eller til og med Menhiren og Nexters Katana. Men med denne demonstrasjonen av kapasitet, tar Rheinmetall et seriøst alternativ for fremtiden, i det minste innen landvåpen (Vulkanen har allerede nådd en rekkevidde større enn 70 km fra et kaliber på 127 mm / 54 marinevåpen).

Fransk CAESAR selvgående pistol i Iraq Defense News | Tyskland | Artilleri
Presisjonen, hastigheten og mobiliteten til den franske CAESAR gjør den til et veldig effektivt system, selv i høyintensitetssammenheng.

Faktum gjenstår at disse nye skallene lider av en fortsatt høy pris, den amerikanske Excalibur overstiger $100.000 10 per skall, der EFRB-skallet avfyrt fra en CAESAR koster bare $15.000 til $XNUMX. Videre overskrider den utvidede rekkevidden til disse granatene, hvis den overgår det russiske og kinesiske systemet i tjeneste, ikke rekkevidden til de svært tallrike rakettoppskytningene som er i tjeneste i disse to hærene, hvor et av hovedoppdragene er skytingen. av motbatteri. Faktisk virker strategien utviklet av Nexter og den franske hæren, basert på svært mobilt artilleri, med utvidet rekkevidde og anerkjent presisjon, i stand til å slå over svært korte tidsperioder før avreise, mer relevant enn noen gang, selv i høyintensitetssammenheng. . Det er også mye mer økonomisk.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler