For Warszawa går fremtiden til europeisk forsvar gjennom Washington

- Annonse -

Det spurte den amerikanske forsvarsinformasjonssiden Defensenews.com flere personligheter fra det vestlige forsvarsmiljøet å uttrykke sin visjon og forventninger for det kommende tiåret. Blant dem er den polske forsvarsministeren Mariusz Błaszczak, og standpunktene han ga uttrykk for, samt de kunngjorte målene, er i dyp motsetning til visjonen som den franske presidenten har foreslått for flere uker.

La oss minne om at mens Frankrike tradisjonelt forkynner for styrking av europeisk strategisk autonomi og for å redusere teknologisk og operasjonell avhengighet av USA, Frankrikes president Emmanuel Macron, skjerpet tydelig talen sin ved å oppfordre europeere til å ta ansvar for deres forsvarsspørsmål, i og rundt Europa. Ifølge ham er det farlig å delegere nøklene til europeisk forsvar til Washington, fordi agendaen til Det hvite hus kan avvike betydelig fra den europeiske nasjoner.

German Army M104 Patriot Battery Defense News | Militære allianser | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats
Polen bestilte 2 Patriot-PAC3 missilbatterier i 2018 fra USA for et beløp på 5 milliarder dollar

Det ser derimot ut til at de polske posisjonene er ganske forskjellige. Faktisk, Mariusz Błaszczak definerte tydelig Warszawas veikart for det neste tiåret innen forsvarsfeltet, og denne ruten går gjennom USA. Dermed refererte den polske ministeren ikke en eneste gang til Europas forsvar i sitt brev, mens han siterer NATO 5 ganger, og 6 ganger USA eller deres styrker. Hovedmålet som er annonsert er å oppfylle alle Washingtons krav for å fremme militær tilnærming mellom de to landene. Dermed vil Warszawa bruke mer enn 2,5 % av sitt BNP til La Défense i 2030, sammenlignet med 2 % i dag, vil øke størrelsen på styrkene ved særlig å opprette en 4. mekanisert divisjon, og fremfor alt vil vurderekjøpe amerikansk utstyr. Det kan derfor bemerkes at det eneste utstyret som er navngitt i dette dokumentet er Lockheeds F35.

- Annonse -

Utover spørsmål som kun er knyttet til selve forsvaret, kan posisjonene til den polske regjeringen forklares med to faktorer: Brexit og tysk-amerikanske spenninger. Det ser faktisk ut til at Warszawa har bestemt seg for å posisjonere seg som Washingtons favoritt i EU, en rolle som London hittil har hatt, og som ofte førte til blokkeringer og institusjonelle vanskeligheter i Brussel. Det er derfor ikke overraskende å se Polen blant de ivrigste forsvarerne for å åpne PESCO for amerikanske forsvarsselskaper. Men polske ambisjoner går utover, og prøver å ta fra seg den sentrale posisjonen i NATO som Tyskland har holdt til nå, med påskudd av handelsspenningene som i dag motsetter seg Washington og Berlin, og mangelen på tyske investeringer i forsvarsutgifter, sterkt kritisert av president Trump. I tillegg anser Polen at dens geografiske posisjon, i kontakt med Hviterussland og Ukraina, og tilstøtende Kaliningrad-enklaven, rettferdiggjør å konsentrere en stor del av de amerikanske styrkene som er posisjonert i Europa der.

aegis radar poland Forsvarsnyheter | Militære allianser | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats
Polen innviet nylig lanseringen av sitt terrestriske AEGIS-system

Disse polske posisjonene kan forklares av flere faktorer. Fra et forsvarssynspunkt er Warszawa og Moskva fortsatt svært antagonistiske, og Polen er i dag i forkant i Europa når det gjelder å bære budskapet om trusselen som de russiske hærene representerer for Øst-Europa. I tillegg forventer Polen å bli belønnet for lojaliteten det viser mot USA, spesielt på det økonomiske nivået. Til slutt bemerker vi at den polske regjeringen til president Andrzej Duda ved flere anledninger har uttrykt sin fiendtlighet mot EU, spesielt på grunn av sistnevntes kritikk av visse antidemokratiske tiltak tatt av polske myndigheter. På dette området vil støtte fra USA derfor trolig påvirke Brussels posisjoner.

Uansett, synes det klart at Polen ikke har til hensikt å spille La Défense Europe-kortet. Det er heller ikke den eneste, spesielt i landene i Øst-Europa. Den franske presidenten vil måtte, fra Los, vise mye mer enn overtalelse for å lykkes med å få visse europeiske land til å innta flere europeiske og mindre "atlantistiske" posisjoner enn i dag. Men oppgaven vil være vanskelig, og mange anser det til og med som umulig. En ting er sikkert, Frankrike må åpenbart demonstrere interessen til posisjonene de forsvarer, for å håpe på å starte en endringsprosess. Og dette vil kreve en betydelig styrking av dets væpnede styrker og dets forsvarsindustri.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler