Vil Tyskland gå forbi Frankrike når det gjelder forsvarsbudsjett?

Etter mange forsinkelser, ble det tyske 2020-budsjettet presentert for Forbundsdagen 29. november av finansministeren, den svært konservative Olaf Scholtz fra det sosialdemokratiske partiet SPD. Den planlegger å bringe budsjettet avsatt til landets forsvar til 45 milliarder euro, sammenlignet med 32,4 milliarder euro i 2014. Hvis landet har tatt avstand fra målet om 2 % av BNP i 2025, er det fortsatt fast bestemt på å nå denne terskelen i 2030 , som da vil representere et beløp på over 90 milliarder euro. På sin side økte budsjettet til de franske hærene fra 31 til 37,5 milliarder euro i samme periode, men dette beløpet inkluderer ikke kostnader knyttet til pensjoner, selv om det gjør det i det tyske budsjettet. På lik linje vil budsjettet som faktisk brukes til forsvarsinnsatsen i Tyskland og Frankrike være vesentlig likt i 2020, som det har vært siden tysk opprustning på begynnelsen av 50-tallet.

Men denne situasjonen ser ikke ut til å vare lenge. Faktisk, hvis det tyske målet er å nå et budsjett på 55 milliarder euro i 2025, eller 1,5 % av BNP, det samme som målet for den franske militærprogrammeringsloven 2019-2025, med sikte på 2 % av BNP og 50 milliarder euro, flere faktorer truer denne essensielle balansen for maktstabiliteten i Europa. For å nå målet fra Frankrike, sørger LPM derfor for en økning i budsjettet på €1,7 milliarder per år frem til 2023, dvs. over varigheten av det nåværende presidentmandatet, før det går over til en økning på €3 milliarder € i 2024 og 2025. Mange har derfor med rette stilt spørsmål ved de faktiske sjansene for å se denne LPM-en respektert til slutten, gjennom en ev. ny regjering ankommer Matignon etter presidentvalget i 2022.

Puma IFV Defense News | Tyskland | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats
BundesWehr Puma VCI

Videre synes ingenting å tyde på at Frankrike vil forsøke å overskride dette 2 %-målet, politisk presentert som det optimale nivået mellom forsvarsinnsats og økonomisk bærekraft. Imidlertid er Tysklands BNP, og dets 83 millioner innbyggere, i dag 3.700 milliarder dollar, eller 35% mer enn Frankrikes på 2,600 milliarder dollar for en befolkning på 67 millioner innbyggere. På samme måte representerer 2 % av fransk BNP i dag 52 milliarder dollar, mens det representerer 74 milliarder dollar for Tyskland. Faktisk, for å opprettholde denne balansen som anses som en av pilarene for fred og sikkerhet i Europa, bør Frankrike bringe hærbudsjettet til 2,7 % av BNP, og ikke 2 % som målsatt i dag.

Legg også merke til at hvis Tyskland effektivt brakte forsvarsbudsjettet til 2 % av BNP, og Frankrike til 2,7 % av BNP i 2030, ville begge landene i 2030 ha et budsjett dedikert til forsvar på mer enn 180 milliarder dollar, det nest største. Forsvarsbudsjett i verden i dag, og sannsynligvis det tredje i 3, tatt i betraktning den vanlige økningen i det kinesiske budsjettet. Dette vil gjøre det mulig å øke investeringene i utstyr betydelig, og å utgjøre en europeisk søyle tilstrekkelig til å nøytralisere alle trusler på kontinentet, inkludert fra Russland, uten å måtte ty til en amerikansk utplassering av styrke.

En E2 C Hawkeye klar til å bli katapultert på dekket til det franske atomhangarskipet Charles de Gaulle Defense News | Tyskland | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats
De tyske og franske styrkene er ikke designet med samme formål. Der Tyskland sikter mot en i hovedsak europeisk defensiv status, har Frankrike utviklet betydelige midler for styrkeprojeksjon, noe som gjør de to landene komplementære styrker.

På den annen side, hvis Frankrike skulle gå med på å falle på etterskudd når det gjelder forsvarsinnsats og holde seg på nivået 2 % av BNP, ville det være Berlin som alene ville etablere seg som den europeiske søylen for kontinentets forsvar. Dette målet er tydelig annonsert av visse medlemmer av den politiske klassen over Rhinen, og av deler av forsvarsindustrien. Men i mangel av en strategisk komponent, vil Tyskland alltid bli tvunget til å stole på USAs strategiske beskyttelse. Faktisk, det som kan bli en formidabel drivkraft for å bygge et sterkt og autonomt Europa i tjeneste for å lette spenningene på kontinentet, ville vise seg å være noe mer enn en forsterker av spenninger.

Som vi har nevnt flere ganger her, bestemmer den franske forsvarsinnsatsen i dag mye mer enn sikkerheten i landet. Som i 1938 betinger det stabiliteten i hele den europeiske sonen. Det virker forgjeves i dag å preke for europeisk enhet i forsvarsspørsmål hvis landet samtidig ikke viser en betydelig investering til fordel for dette målet.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler