Japansk maritim selvforsvarsstyrke: oversikt over en overhaling av Izumo til et CATOBAR hangarskip?

Et bilde sendt på Twitter av en stemplet presentasjon Generell atomikk Elektromagnetisk (Systemer) representerer silhuetten av helikopterskipet destroyer JS Izumo (2015) konvertert til hangarskip catobar (Katapultassistert startbarriere arrestert gjenoppretting). Distribusjonen av et slikt bilde vil bidra til den strategiske kommunikasjonen til den japanske maritime selvforsvarsstyrken (Kaijō Jieitai) for å konsolidere det nåværende overhalingsprogrammet (2019 – 2024) for klassen Izumo men også for å forberede den neste marine luftfartsmilepælen i landet med den stigende solen: et hangarskipsprogram catobar.

Det overordnede rammeverket for spredningen av denne klisjeen er derfor måten Japan kommuniserer om sin syklus av sjøluftmakt overfor sin befolkning og sine naboer som led av dets tidligere marineflyvåpen, Republikken Korea (Seoul) og Folkerepublikken Kina (Beijing). Utfordringen er å støtte politisk, kulturell og militær standardisering i rekonstitueringen av et sjøluftfartsverktøy i alle dets dimensjoner (landbasert sjøluftfart, roterende fløy-ombordert sjøluftfart og fastvinget sjøluftfart).

Klassebygninger Shirane (JS Shirane (1980 – 2015) og J.S. Kurama (1981 – 2017) og klasse Haruna (JS Haruna (1973 – 2009) og J.S. hiei (1974 – 2011) var de første «helikopter-bærende destroyerne» (tre roterende vinger per bygning), med andre ord de første bygningene til Kaijō Jieitai for å ta imot fly. De materialiserte seg som en del av en begrenset operativ øvelse, veldig legitim med tanke på utviklingen i ubåtkrigføring siden 1958 som krever integrering av en roterende vinge, retur av japanske luftoperasjoner utført fra havet.

Klasse Osumi (JS Osumi (1998), J.S. Shimokita (2002) og J.S. Kunisaki (2003) hvis fartøyer med en maksimal deplasement på 14 000 tonn ved full last deretter fortsatte en metodisk rekonstituering av japanske marinens luftfartsevner ved for første gang å foreslå den karakteristiske silhuetten til et hangarskip, nemlig en øy som mottok den deporterte navigasjonsbroen om styrbord og et flydekk fri for den minste hindring fra baug til akter (" flush dekk hangarskip "). DE Osumi ble spesifikt utpekt som "tanklandingsfartøy", for å brukes defensivt for å fylle opp sjøveien de delene av øygruppen som er forstyrret av motstridende amfibiske operasjoner. Dette gjorde det også mulig å ikke bekymre de japanske naboene om gjenoppblomstringen av en mer ekspedisjonær amfibisk doktrine.

JS Izumo forsvarsanalyse | Awacs og elektronisk krigføring | Høyintensiv krigføring
J.S. Izumo (2015) til sjøs, dato ukjent. Denne bygningen på 27 000 tonn fullastet med en skroglengde på 248 meter er sammenlignbar i sine dimensjoner og kostnadene for programmet (1136 millioner euro (2012) til hangarskip Cavour (2009) og Trieste (2022?) av Military Marina (Italia).

Klasse Hyuga (JS Hyuga (2009) og J.S. Ise (20011) satte tonnasjen til en japansk flat bro etter andre verdenskrig til 19 000 tonn. Disse "helikopter-bærende destroyerne" har det primære oppdraget med anti-ubåtkrigføring og det sekundære oppdraget å kunne utfylle evnene til Osumi å yte humanitær bistand til en anmodende stat. Men utseendet til Hyuga reiste spørsmålet om et mulig prosjekt for å utstyre dem med fastvingede fly. Fire Hyuga ble planlagt i programmeringen før den forvandlet nr. 3 og 4 til mer imponerende bygg når det gjelder dimensjoner (51 ekstra meter) og forskyvning (8000 tonn tyngre).

Klasse Izumo (JS Izumo (2015) og J.S. Kaga (2017) hvis bygninger når maksimalt 27 000 tonn ser ut til å være designet med tanke på retur av fastvingede fly. Den manglende helikopterplassen foran flydekket vil helt sikkert være delvis okkupert av et springbrett etter de planlagte overhalingene for å la de to bygningene operere F-35B. Programplanen består i å starte det første arbeidet med JS Izumo fra slutten (mars 2020) av regnskapsåret 2019. Prosjektet vil vare til regnskapsåret 2021, noe som betyr at det vil være ferdigstilt senest i mars 2022. JS Kaga (2017) ville deretter starte den samme overhalingen i 2022 nesten umiddelbart etter.

Det er bemerkelsesverdig at Japan, ved opptak til aktiv tjeneste av Izumo, ble kritisert av Kina angående Tokyos ønske om å bruke disse bygningene til konflikten mellom de to statene om øygruppen Senkaku/Diaoyu. Den japanske mangaen «seinen» (for unge menn) Kûbo Ibuki (2014) – eller hangarskipet Ibuki – utgitt av Shôgakukan, med tolv bind, begynner sin historie med en gruppe fiskefartøyer som opererer ulovlig nær øyer i sentrum av en territoriell konflikt og å ha brukt skytevåpen på andre sivile fartøyer. Den japanske regjeringen sendte deretterIbuki. Japansk fiksjon gjenspeiler kinesisk frykt.

Reclame General Atomics Electromagnetic Systems 2 Forsvarsanalyser | Awacs og elektronisk krigføring | Høyintensiv krigføring
Denne annonsen publisert senest i 2016 av General Atomics Electromagnetic Systems gjorde det mulig å kjenne listen over selskapets kunder for integrasjonsstudier, eller til og med ren og enkel forsyning med integrasjon, av elektromagnetiske katapulter. J.S. Izumo er vist helt til venstre med en 90 meter lang katapult.

Før den nevnte klisjeen nevnes, er det på sin plass å minne om eksistensen av en annonse fra det samme amerikanske selskapet som presenterer de tre programmene det måtte jobbe med angående integrering av elektromagnetiske katapulter (Elektromagnetisk utskytingssystem for fly (EMALS):

  • JS Izumo ;
  • en av de siste konfigurasjonene av New Aircraft Carrier-programmet (Norsk Folkehjelp) basert på DEAC (DCNS Utviklet hangarskip);
  • CVN-78 USS Gerald R. Ford.

Proporsjonene mellom de tre silhuettene virker konsistente. To bemerkninger er nødvendige: hver av silhuettene integrerer et visst antall 90 meter elektromagnetiske katapulter. For det andre ledemotiv av studiet for JS Izumo skulle kunne operere fastvingede droner med en maksimal katapultmasse på 1,15 tonn.

Denne første annonsen kan sammenlignes med en første melding fra Tokyos strategiske kommunikasjon angående fortsettelsen av dens marine luftmaktssyklus. Det er ikke behov for en 90 meter lang katapult for å skyte ut 1,15 tonn fordi en slik installasjon skyter opp til 47 tonn. Meldingen er at Japan er i ferd med å ta fart når det gjelder fastvinget ombord på marineluftfart med sitt første arbeid på skip utstyrt med katapulter.

Bildet av den stemplede presentasjonen Generelle atomiske elektromagnetiske systemer kan bare stole på det forrige elementet som gir det et skinn av troverdighet. Men det er verdt å merke seg at omstendighetene (dato, sted osv.) for nevnte presentasjon ikke er kjent. Det ville i alle fall være en mer avansert refleksjon enn den forrige som sannsynligvis nøyde seg med å studere spørsmålene om integrering av en katapult i skipets strukturelle arkitektur. Noe som kan være en indikasjon på at det gjennomføres en tilleggsutredning angående arbeidet som skal utføres for å sikre en fullstendig ombygging. Den foreslåtte konfigurasjonen er mest interessant på grunn av dens åpenbare kostnads- og driftsbegrensninger.

Ved kun å stole på dette bildet alene, ville det være et spørsmål om å utlede at holmen til JS Izumo er forskjøvet til styrbord. Sentralheisen foran samme øy fjernes og erstattes av en ekstra sideheis. To 90 meter aksiale elektromagnetiske katapulter er integrert i flydekket. En skrå rullebane på mer eller mindre 190 meter er laget med en massiv utkrager på babords forside.

JS Izumo Hangar-forsvarsanalyse | Awacs og elektronisk krigføring | Høyintensiv krigføring
De nøyaktige dimensjonene til Izumo-hangaren er fortsatt ukjente. Arealet er 4087,06 m². Lengden vil være nærmere 110 meter. De forskjellige bildene lar oss sette pris på bredden på hangaren som tillater oppbevaring av tre SH-60K Seahawk på hodet eller to V-22 Osprey. Antall F-35B lagringsbar er ikke kjent.

Også flymottakskapasiteten til JS Izumo i en slik konfigurasjon kunne bare begrenses til de indre dimensjonene til hangaren alene. Overflatearealet til JS-hangaren Izumo er 4 087,06 m² (Joseph Henrotin, "Izumo-klassen: det store japanske spranget mot hangarskipet?" Forsvar og internasjonal sikkerhet, Neio 97, november 2013). Den består av tre soner atskilt med branndører. Dette området ligner (4600 m²) som hangaren (138 x 29 meter (eller 4000 m² med verkstedene) til hangarskipet Charles de Gaulle (2001). Dette antyder en hangar som er i stand til å lagre et stort maksimum av:

  • 18 F-35C,
  • 2 E-2D avansert Hawkeye ,
  • 4 helikoptre,
  • enten a totalt 24 fly.

Kostnaden for ombyggingen dekker store arkitektoniske modifikasjoner som innebærer å gjøre bygget tyngre med flere hundre tonn. Hver EMALS har en masse på 200 tonn. Fremdriftssystemet til JS Izumo (27 tonn fullastet) har en installert effekt på 000 MW sammenlignet med totalt 84 MW for hangarskipet Charles de Gaulle på 43 tonn. Dette er de to hovedforutsetningene for en eventuell konvertering catobar des Izumo : at flydekket ble doblet av en galleribro, noe som kanskje ville lette integreringen av to katapulter avgjørende; at fremdriften dimensjoneres for å drive bygget med maksimal hastighet nær dagens men med økning i byggets vekt.

Videre er den foreslåtte konfigurasjonen preget av dens åpenbare operasjonelle begrensninger. Det er nesten et hangarskip catobar "alt eller ingenting" på grunn av fraværet av parkeringsplasser på flydekket: når et dekk presenterer seg for katapultene, okkuperer det nødvendigvis den skrå rullebanen og når flyene blir plukket opp, blir begge katapultene kondemnert. I tillegg "biter" babord katapult på det skrå sporet. DE F-35C forberedt på å bli katapultert vil uopprettelig treffe nesen til det første parkerte flyet.

Denne konfigurasjonen er derfor begrenset av den indre hastigheten til heisene som bare kan løfte 19 tonn hver, dvs. en enkelt F-35B/C. Denne massen tillater heller ikke at nevnte fly klargjøres i hangaren, noe som krever at disse armeringsoperasjonene utføres på flydekket. Ingen ammunisjonsheis er imidlertid synlig.

I detalj risikerer styrbord fremre heis å være for nær baugen og derfor blir rotasjonene for forstyrret av sprut og sjøbølger.

En fransk konfigurasjon av flydekket ved å forskyve aksialkatapulten fra styrbord til babord, parallelt med bygningens akse, vil gjøre det mulig å frigjøre en parkeringsplass foran øya og derfor kunne vekselvis lansere og plukke opp flere dekk. Grensen pålagt av heiser oppheves.

De operative egenskapene til en JS Izumo recast i denne konfigurasjonen lar oss vurdere lanseringen:

  • et angrepsdekk på 6 F-35C hver ledsaget av en E-2D Advanced Hawkeye ;
  • et luftpatruljedekk organisert i 4 grupper på 3 F-35C ;
  • en tomt på to til tre helikoptre på et Pedro-oppdrag.

Hver heis ville fullføre en rotasjon på rundt seksti sekunder, det vil si en manøver for å gå opp eller ned to F-35C. Å forberede et dekk fra å forlate hangaren til å katapultere det siste flyet vil kreve omtrent en time og kanskje like mye tid å samle flyet og lagre dem i hangaren for rekondisjonering. Det ville da være mulig å starte clutchene i par med en liten overlapping.

Luftoperasjoner utført fra JS Izumo kreve å opprettholde en luftpatruljestilling for å kunne avverge ethvert luftinntrenging i sfæren kontrollert av bærergruppen. Holdning som har en tendens til luftpermanens under operasjoner, noe som reduserer angrepsdekket til bare 6 F-35C bærer et par antiskipsmissiler som tidvis kan forsterkes med en eller to luftpatruljer med sikte på å sikre dette oppdraget.

Ved å regne med en kapasitet til å starte to angrepsdekk og at hver patrulje på tre F-35C kan gjennomføre to tokter, vil antallet daglige flysorter da være i størrelsesorden 40 til 50 på det meste for et intensivt engasjement på noen dager før hardheten i operasjonene tvinger menn og utstyr til rekondisjonering i en operasjonspause. Noe som reiser spørsmålet om antall utganger som er bærekraftige over tid når en krise oppstår og hvordan vi kan bevare et operasjonelt potensiale slik at vi kan reagere flere ganger.

Ibuki forsvarsanalyse | Awacs og elektronisk krigføring | Høyintensiv krigføring
Silhuetten til Izumo etter redesign er fortsatt ukjent. Japansk manga Kubo Ibuki (2014) foregår rundt hangarskipet Ibuki, en fiktiv bygning som inneholder alle egenskapene til Izumo, bortsett fra de luftfartsinstallasjonene som lar den romme F-35B inkludert et springbrett på forsiden av bygget. Den japanske modellprodusenten Tamiya tilbyr 1/700-modellen.

Alt dette ville i det minste føre til én konklusjon: denne stilistiske øvelsen ville ha tjent til å vise de arkitektoniske, operasjonelle og dermed økonomiske spørsmålene ved en konvertering av Izumo i hangarskip catobar. Størrelsesordenen vil helt sikkert være flere hundre millioner euro. Den endelige økonomiske kostnaden vil logisk overstige kostnadene ved å redesigne de samme bygningene for å tilpasse dem til flyselskapets drift. F-35B. En slik ombygging innebærer også å skyve tidsfristen for å ha kapasiteten tilbake fordi den nåværende overhalingen vil tillate bygningene å være tilbake i driftssyklusen, senest i 2022 og 2024 når Tokyo vil motta sin F-35B (2024 til 2026). Et redesign catobar vil logisk skyve tidsfristen tilbake på grunn av tiden det tar å endre rekkefølgen på F-35B en F-35C og tilleggsarbeidet som skal utføres om bord med risikoen som er forbundet med et slikt prosjekt.

Til slutt, før du konkluderer, er det kanskje nyttig å sette til side en uheldig sammenligning mellom de generelle egenskapene til Izumo vis-à-vis hangarskipene i Essex-klassen inkludert flere enheter av varianten SCB-27C hvortil kommer de tre Midway ble omstøpt catobar. Prosjektet omfattet bygging av en skrå bane for å gjennomføre Jets. Den Essex omstøpt var langskrog 270 meter i nivå med flydekket og ikke 250 meter som for de første enhetene. Videre målte C-11- og C-11-1-katapultene kun parvis installert i flydekkets akse 69 meter og ikke 90. De bet ikke på den skrå rullebanen og det var en parkeringsplass mellom den skrå rullebanen og rullebanen. katapulter. Sammenligningen er derfor misvisende: kortere katapulter, lengre skrog.

Disse to påfølgende studiene utført av Generelle atomiske elektromagnetiske systemer snarere ser ut til å peke på en fase av læring av den japanske industrielle strukturen av arkitekturens utfordringer catobar med elektromagnetiske katapulter. En ytterligere pedagogisk dyd vil være å utelukke muligheten for en konvertering av Izumo til denne marine luftfartssektoren på grunn av kostnadene og risikoene som er altfor høye sammenlignet med anskaffelse av nye bygninger, spesielt studert og designet for å være hangarskip catobar. Der ligger sannsynligvis formålet med japansk strategisk kommunikasjon: utviklingen i den regionale sikkerhetskonteksten vil tvinge Tokyo til å nå sluttfasen av sin marine luftmaktsyklus, for å overvinne det siste tabuet siden 1945, det vil si kommandoen til "hangarskip" i den fulle betydningen av begrepet for tiåret 2030. Og derfor vurdere bygninger som vil nærme seg den største symbolske terskelen for japansk sjømakt: den fullastede forskyvningen av slagskipet Yamato (72 tonn).

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler