Donald Trump mellom ambolten og hammeren han selv smidde: CAATSA

Vedtatt 24. juli 2017 er Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, eller CAATSA, en av president Trumps første store aksjoner på den internasjonale scenen etter valget hans til Det hvite hus. Denne loven autoriserer USA til å implementere økonomiske og teknologiske sanksjoner mot et land som kjøper forsvarsutstyr fra nasjoner som anses som "fiender av USA", som Russland, Nord-Korea eller Iran. . Denne trusselen har siden regelmessig blitt fremholdt av utenriksdepartementet når et land vurderte å skaffe fly, krigsskip eller pansrede kjøretøy fra Russland. Men i dag forårsaker inkonsekvensene som er spesifikke for denne loven, svært dårlig kalibrert for å gjelde i finessen i internasjonale relasjoner, politiske spenninger i USA, og diplomatiske spenninger mellom Washington og dets allierte.

Hvis CAATSA har vært, ved flere anledninger, brukes til å true et land som forsøker å skaffe russisk utstyr, den har faktisk bare blitt brukt én gang, og på en begrenset måte, mot People's China, angående Beijings anskaffelse av den andre transjen av Su-35 jagerfly (10 fly) og S-400-systemer. Konkret har disse sanksjonene gått upåaktet hen i miljøet av økonomiske spenninger som motsetter de to landene, ved hjelp av tollavgifter på hundrevis av milliarder dollar av varer som byttes ut. På den annen side, mens India har bestilt fra Russland, siden 2017, fregatter av Grigorovich-klassen, missiler av forskjellige typer, Kalashnikov angrepsrifler, helikoptre, S400 batterier og, mer nylig, 490 T90-stridsvogner, har ingen sanksjoner blitt implementert mot New Delhi, landet som representerer en partner som er altfor verdifull til at Washington kan begrense fremveksten av kinesisk makt, så vel som et viktig utløp for sin forsvarsindustri (Apache-helikoptre). , Maritime Patrol-fly P8, F16V og F18 E/F i konkurranse for IAF og den indiske marinen, etc.).

T90 india forsvarsnyheter | Militære allianser | Embargo og militær blokade
For to uker siden la India inn en bestilling på 490 russiske T90-stridsvogner, som logisk sett burde være sanksjonert av CAATSA

I 2019 forventer Moskva et samlet volum påeksport av forsvarsutstyret til en verdi av 13,2 milliarder dollar, dvs. omtrent samme beløp som i 2018 og 2017, og dekker mer enn førti internasjonale kunder. Logisk sett bør alle disse landene dekkes av CAATSA-lovgivningen. Faktisk har ingen vært det, med unntak av Kina, som vi har sett. Blant disse landene, i tillegg til Kina og India, er monarkiet i Persiabukta, Egypt, Vietnam, Algerie, Marokko, mange afrikanske land, og til og med europeiske land, som Serbia. Moskva har også implementert siden i år, nye betalingsmåter internasjonale bestillinger uten å gå gjennom SWIFT-interbanksystemet av amerikansk opprinnelse, og heller ikke bruke amerikanske dollar som referansevaluta.

Det er sant at en ukvalifisert anvendelse av disse sanksjonene uten den minste tvil ville føre til mye verre konsekvenser enn de som følger av kjøp av russisk utstyr. Dermed befinner Donald Trump seg i dag mellom hammeren som CAATSA representerer, og ambolten til president RT Erdogans Tyrkia, som kjøpte 4 batterier med S400-systemer fra Russland, systemer som har blitt levert av Moskva mellom juli og november 2019. Etter å ha truet med å ødelegge Tyrkisk økonomi, og ha ekskluderte landet fra F35-programmet, ser president Trump seg selv i dag presset av parlamentet, og spesielt av det amerikanske senatet likevel med et republikansk flertall, for å bruke CAATSA mot Ankara. Imidlertid, og president Erdogan har gjentatt dette ved flere anledninger, hvis Tyrkia skulle bli målrettet av CAATSA, ville det umiddelbart vende seg mot andre partnere, inkludert Russland og Kina, spesielt for å fortsette sine egne forsvarsutstyrsprogrammer. Og selv om trusselen aldri har blitt formulert av Ankara, frykter Det hvite hus at Tyrkia vil forlate NATO for å komme nærmere det kinesisk-russiske ekteparet, som vi vet er nærmere president Erdogans regjeringsideer enn dets nåværende europeiske allierte.

erdogan putin Forsvarsnyheter | Militære allianser | Embargo og militær blokade
En god taktiker, RT Erdogan vet hvordan han skal spille på motsetningene mellom Russland, Kina, USA og europeere for å prøve å løfte Tyrkia opp i rekken av verdens store nasjoner.

Donald Trump finner derfor seg selv uten noen akseptabel løsning i denne saken : Enten «gir den etter» for Ankara, og sender umiddelbart en melding om svakhet eller vilkårlig lovgivning til alle landene som for øyeblikket er truet av CAATSA, eller så anvender den sanksjoner, med fare for å presse Tyrkia inn i den «motstridende» leiren. Når han er klar over denne umulige ligningen, etterligner president Erdogan, som en god politiker, samtidig perfekt hengivenhet til NATO, mens han ikke nøler med å true Alliansen med blokkering, og sistnevnte gir ikke etter for sine krav i Syria, særlig ved å nekte å klassifisere YPG, Syriske kurdere som franske og amerikanske styrker har kjempet mot Daesh siden 2015, på listen over terrororganisasjoner, samtidig som de har gjennomført nye utrenskninger mot soldater som er mistenkt for å ha samarbeidet i kuppforsøket i 2016.

Løsningen ville åpenbart være å fjerne denne loven som følge av en svært dårlig forståelse av mekanismene som virker i internasjonale relasjoner. Men gitt hva president Trump har vist om sin tilnærming til internasjonal politikk, er det lite sannsynlig at en slik utfordring vil bli vurdert. Inkonsekvensene og de plutselige og vilkårlige reverseringene vil derfor sannsynligvis vedvare i de kommende årene, og til slutt bare konsolidere koblingen mellom Moskva og Beijing, og den militære, økonomiske og internasjonale makten som denne nye globale maktpolen representerer. Det eneste alternativet ville være, slik den franske presidenten foreslo, åsette i gang en direkte, ærlig og frivillig diskusjon mellom europeere, eller noen av dem, og Moskva, for å opprettholde et alternativ til den bipolare verden i evig spenning som dukker opp i dag.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler