Hvorfor foreslår V. Putin en umiddelbar fornyelse av New Start-traktaten?

I anledning et møte viet forsvar, indikerte president Putin at han var det klar til å signere den fullstendige, ikke-forhandlingsfrie utvidelsen av atomvåpenavtalen New Start, som skal utløpe i 2021. Undertegnet i 2010 og ratifisert i 2011, krever New Start-traktaten at Russland og USA ikke har mer enn 800 strategiske vektorer (atomkapable missiler) hvorav 700 kan utplasseres, og 1550 atomstridshoder utplassert av hvert av de to landene. Heir to the Salt (1972), Start (1993), INF (1987) og Open Sky (1992) traktater, ble den implementert for å begrense atomvåpenkappløpet, og garantere en bilateral verifikasjonskapasitet mellom de to store atommaktene.

Den uunngåelige russiske nedgraderingen er i gang

Vi kan bli overrasket over å se Vladimir Putins Russland så fast bestemt på å opprettholde traktatene som ble undertegnet i fortiden, mens landet er delvis ansvarlig for forverringen av den internasjonale situasjonen og forholdet mellom Russland og Vesten, etter annekteringen av Krim og intervensjonen i Donbass, i 2014, og spesielt på grunn av den svært raske gjenoppbyggingen av landets militære verktøy. Omvendt, USA, veldig raskt til å smykke seg med mange noen ganger puritanske dyder, virker i dag fast bestemt på å sette en stopper for disse traktatene, slik tilfellet var. i 2018 med INF-traktaten, og som det er i dag med Open Sky-traktaten.

TU 214 åpnet Sky Analyzes Defense | Atomvåpen | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats
Blant traktatene som er truet i dag, led Open Sky-traktaten president Trumps vrede, og anså den som ineffektiv, kostbar og utelukkende til fordel for Russland

I virkeligheten er den russiske presidenten fullstendig klar over detteuunngåelig nedgradering som Russland er utsatt for i årene som kommer, og fremveksten av en bipolar modell rundt USA og Kina. Faktisk lider Tolstojs hjemland av to funksjonshemninger bestemmende faktorer: dens demografi og økonomi. I løpet av de neste 30 årene er den russiske befolkningen, ifølge en rekke prognoser, dømt til å miste opptil 10 millioner av sine innbyggere på grunn av befolkningens aldring, den lave fødselsraten og immigrasjonen av en del av eliter. I tillegg konvergerer økonomiske anslag, som imidlertid er kjent for å være upålitelige, mot svak vekst i Russland i årene som kommer, med en gjennomsnittlig vekst på mellom 0,5 og 1 %, selv om inflasjonen vil stabilisere seg rundt 4 %, og at offentlig gjeld vil øke i gjennomsnitt mellom 1,5 og 2 % av BNP per år. Samtidig vil Kina opprettholde kontrollert, men positiv demografisk vekst, og økonomisk vekst mellom 3 og 5 %, hvor USA vil fortsette å se sin befolkningsøkning, spesielt takket være immigrasjon fra Mellom-Amerika. , og veksten utvikler seg rundt 2 %.

En iøynefallende kraft

Men hvis Russland har vært i stand til å gjenoppbygge et førsteklasses forsvarsverktøy i løpet av de siste 15 årene, er det fremfor alt ved å dra nytte av den ekstraordinære resten av sovjettiden, og perioden med stagnasjon i form av militær teknologi som opplevde verden mellom 1995 og 2015. Faktisk, på bekostning av mye mer økonomisk modernisering enn å designe og bygge nytt moderne utstyr, klarte de russiske hærene å rekonstruere et betydelig og effektivt militært potensial. I tillegg, takket være spesielt godt gjennomførte forsvarsprogrammer, og dynamikken i eksporten av forsvarsutstyr, har landet vært i stand til å garantere bærekraften til sin industri, sin know-how og sine hærer for den nye generasjonen av utstyr som ankommer. i dag, som 5. generasjons Su-57-fly, S70 Okhtonik B-dronen, T-14 Armata-tankene, Yassen- og Borei-ubåtene. Samtidig reagerte russiske ingeniører på forventningene til Forsvarsdepartementets strateger om å designe noe utstyr med forstyrrende evner som tilbyr en ubestridelig taktisk og strategisk fordel for landet, for eksempel Kinzhal hypersoniske missil, Tzirkon anti-skipsmissil. , luftvernsystemet S500, eller Avangard hypersonisk glider.

kinjal forsvarsanalyse | Atomvåpen | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats
Kinzhal hypersoniske missil representerer denne nye generasjonen av våpensystemer med svært høy taktisk og strategisk verdi som Moskva baserer sin fremtidige innflytelse på i verdensdiplomatiet

Dessverre kan denne eksepsjonelle konteksten som tillot Moskva å vende tilbake til forkant av den internasjonale scenen, på samme måte som Washington eller Beijing, ikke reproduseres i årene som kommer, og Vladimir Putin vet dette veldig godt. Dette er i stor grad det som forklarer dagens situasjon, og den tilsynelatende paradigme-inversjonen som vi er vitne til. Ved å støtte eksisterende traktater, har den russiske presidenten til hensikt å utvide, mer eller mindre kunstig, Moskvas rolle på den internasjonale scenen, mens Washington bemerker at disse traktatene hindrer dets virkemidler for å håndtere fremveksten av kinesisk makt, vurdert nå, og med rette. , som den viktigste og eneste virkelige konkurrenten til amerikansk makt på den internasjonale scenen. På samme måte, i kommer nærmere Beijing og dets president Xi Jinping, håper Vladimir Putin å dra nytte av en fornyet oppfatning av makt på global skala, i en tilnærming som minner om europeernes i forhold til USA.

Europa, og Frankrike, som et alternativ

Så, bør Russland velge mellom direkte internasjonal nedgradering, eller langsom underkastelse til Beijing? Ikke nødvendigvis, fordi det er en tredje vei, som virker mye mer tilfredsstillende for Moskva: en tilnærming til europeerne. Faktisk, i OECD-fremskrivninger, ville de store europeiske landene, enten Tyskland, Frankrike og Storbritannia, konvergere mot en vesentlig balansert økonomisk makt, med et BNP på mellom 5,4 og 6 tusen milliarder i 2050, hvor Russland ville nå 5,2, USA 35, og Kina 48.

Macron Putins forsvarsanalyse | Atomvåpen | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats
Til tross for i utgangspunktet svært anspente forhold mellom de to mennene, åpnet E. Macron døren for en tilnærming til Russland

Ved å flytte nærmere Europa, og ikke Beijing, ville Moskva ikke bare dra nytte av europeernes økonomiske kraft for å øke sin økonomi og akselerere sin økonomiske vekst, men også fra et balansert forhold til de store europeiske nasjonene, i en rapport som er lik. Motsatt vil europeerne være tjent med en betydelig og rask lettelse av spenningene ved de østlige grensene, og vil derfor kunne konsentrere sin innsats i maktkappløpet startet av Kina og USA, til det punktet at de kan "mellom de to landene når det gjelder befolkning, BNP, og derfor innflytelse på global skala. Videre, og dette er ikke neglisjerbart, er en politisk struktur med 3 omtrent likeverdige makter en garanti for mye større stabilitet enn en bipolarisering av verden.

konklusjonen

Denne observasjonen er sannsynligvis opphavet til åpningen gjort av president Macron mot Russland for noen dager siden, vel vitende om at Russlands og europeernes skjebne henger sammen i en relativt nær fremtid: i fravær av raskt og ambisiøst samarbeid, vil hver av dem måtte kose seg mot flanken til sin supermakt. Faktisk, i stedet for å prøve å redde New Start- eller Open Sky-traktaten med Washington, som uansett bare ville representert en begrenset tidsgevinst for en uendret bane, ville Moskva, i likhet med Paris, være klokt å raskt finne kontaktpunkter. konvergens, og Quick Wins, spesielt mot Ukraina og de økonomiske sanksjonene som hemmer den russiske utvinningen, for å kunne sette i gang en sparedynamikk for de to landene, så vel som for Europa.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler