Det amerikanske flyvåpenet vurderer nok en gang en "bombebil"

Dette er et tilbakevendende konsept i flere tiår: Bombebilen. Konkret vil det være en dårlig beskyttet eller manøvrerbar enhet, men i stand til å frakte en veldig stor mengde luft-til-bakke ammunisjon og forbli på stasjonen i lang tid, for å kunne levere flere angrep på forespørsel. fordel for bakkestyrker. Dette er nøyaktig hva general Timothy Ray, som er ansvarlig for globale streiker i det amerikanske luftforsvaret, nettopp har bedt om igjen fra Will Roper, direktøren for oppkjøp for luftfartsprogrammer.

Gjennom årene har mange "Bomb Truck"-løsninger blitt diskutert, alt fra F15 Eagle til Boeing 737 MMA som tjente som grunnlag for P8 Poseidon maritime patruljefly. Med ankomsten av stand-off ammunisjon, som kan avfyres "på sikker avstand" og reise distansen som skiller den fra målet på egen hånd og treffer den med presisjon, ser det ut til at dette konseptet dukker opp igjen. Men general Ray ønsket å klargjøre tankene sine. Ifølge ham må en "bombebil" oppfylle flere krav, når det gjelder bæreevne og autonomi, selvsagt, men også når det gjelder kostnader og levetid, må enheten være svært økonomisk i kjøp og bruk, og kun ha en begrenset levetid på rundt ti år.

Royal Australian Air Force Boeing JDAM ER2 1024x456 Defense News | Jagerfly | Guidede bomber
Joint Direct Attack Munition Extended-Range (JDAM-ER) kan nå mål opptil 100 km unna

Vi forstår i dette uttrykket av behov at den amerikanske generalen fremfor alt søker å ha effektivt utstyr i lavintensive engasjementer, der luftverntrusselen fortsatt er begrenset (for øyeblikket), og som lider mest i dag, bærer begrensninger og sårbarheten til MANNLE droner, Og kansellering av programmet for lette angrepsfly. Derfor vil noen få enheter av denne typen, som bærer en stor last med luft-til-bakke missiler og svevende guidede bomber, som JDAM, sannsynligvis sikre operasjonell varighet over sensitive områder, enten det er i Afghanistan, Irak eller i Sør- Sahara-sonen, med en betydelig permanent engasjementskapasitet i nesten hele teateret, til kostnader som er mye lavere enn de som består av vedlikehold av droner, per definisjon sakte og svakt bevæpnet, eller kampfly, til uoverkommelige kostnader. I likhet med AWACS vil 4 fly være nok til å sikre midlertidig operativ varighet, og 6 til 7 fly for å sikre vedvarende varighet over tid, i stand til å gi brannstøtte til enhver tid til alle styrkene som vil bruke det.

Faktisk, med rundt tjue fly, kan det amerikanske luftforsvaret dekke de 3 lavintensive varme engasjementssonene som det for tiden er engasjert i. I tillegg vil vedlikeholdsinnsatsen også reduseres, spesielt hvis det aktuelle flyet er basert på en kommersiell modell, for eksempel et ombygd rutefly, som er i stand til å operere fra en sikker fjernbase.

Selv om det er åpenbart at denne typen fly ikke ville ha noen plass over teatre med høy intensitet, på grunn av luftvernsystemene hvis rekkevidde i stor grad overstiger den for luft-til-bakke ammunisjon, og den mulige tilstedeværelsen av motstridende kampfly, i utvidet teatre som Sahel, ville de gi avgjørende merverdi til de engasjerte vestlige styrkene, ved å være i stand til å svare raskt på forespørsler fra europeiske, amerikanske eller allierte styrker til stede på stedet. Dette vil redusere effektiviteten av bakholdsangrepene som har forårsaket så mange ofre de siste årene. Faktisk kunne konseptet utviklet av General Ray like gjerne brukes på franske eller til og med europeiske styrker, spesielt siden europeerne, i likhet med amerikanerne, har til rådighet en flyprodusent som er i stand til å reagere raskt, i dette tilfellet Airbus.

Smartglider MBDA Defense News | Jagerfly | Guidede bomber
En annen tilnærming til bombebilen basert på et jagerfly, her en Gripen E, utstyrt med 36 MBDA Smartgliders

Men problemet kan tilnærmes fra en annen vinkel: redusere størrelsen på ammunisjons, ikke øke størrelsen på flyet. Dette er aksen valgt av den europeiske missilprodusenten MBDA med sin Smartglider, en lett glidestyrt bombe som kan treffe mål over 100 km unna, og som kan fraktes i antall av et kampfly. Takket være påfylling av drivstoff under flyvningen, en moderne jagerfly, som Rafale, kan holde seg over målet i flere timer, og bære 18 av disse lette bombene, samt 2 2000 l bokser, 2 MICA IR og 2 Meteor-missiler. .

Uansett vil det være interessant å observere Will Ropers svar på denne nye forespørselen, da sistnevnte ønsker å gå tilbake til mer begrenset og mer spesialisert styring av kampflyprogrammer. Slik sett vil et slikt program passe perfekt inn i sistnevntes Agile analysenett, alle de teknologiske klossene er allerede tilgjengelige, behovet og formålet er perfekt identifisert.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler