Er Eurodrone virkelig dyrere enn General Atomics' MQ-9B Skyguardian?

Vi står virkelig i fare for å gå mot en økonomisk absurditet som bare europeere har hemmeligheten til. Faktisk ifølge artikkelen av journalist Vincent Lamigeon, godt kjent med forsvarsspørsmål, publisert av det økonomiske nettstedet Challenge.fr, ser det ut til at representantene for de 4 landene som er involvert i utviklingen av Eurodrone, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania, ville finne seg i en uføret angående forhandlingene rundt prisen på det europeiske MALE (Medium Altitude Long Endurance) dronesystemet, kjent under navnet Eurodrone.

Faktisk ville fakturaen presentert av det europeiske industrikonsortiet ledet av Airbus DS være 30 % høyere enn prognosen presentert i 2017, og nådde €9,8 milliarder der det opprinnelige beløpet var €6 milliarder, og hvor det maksimale beløpet klart til å bli finansiert ikke oversteg €7 milliarder. Veldig betimelig, den amerikanske produsenten Generell atomikk startet en lobbykampanje for å prise kvalitetene til dens Skyguardian MQ-9B, avledet fra Reaper, ansett som mer økonomisk av mange europeiske observatører og politikere.

Og faktisk er det sannsynlig at SkyGardian vil presentere en pris som er 35 til 50 % lavere enn det europeiske systemet. Men vil det fortsatt være billigere?

GA MQ9B Skygadian Tyskland | Forsvarsanalyse | Kampdroner
MALE MQ-9B Skygardian Drone fra GA har egenskaper og ytelser som er det motsatte av den europeiske dronen

Ingenting er mindre sikkert! Faktisk, som vi gjentatte ganger har diskutert om Meta-Defense, produserer utstyr designet og produsert av den franske forsvarsindustrien en budsjettmessig avkastning betydelig høyere enn anskaffelsesprisen, på grunn av effektene på sysselsettingen og de budsjettmessige besparelsene som genereres. Åpenbart, når du importerer utstyr, er budsjettavkastningen null. Frankrike har absolutt en privilegert økonomisk kontekst for å oppnå en optimal budsjettmessig avkastning når det gjelder forsvarsinvesteringer, men Italia og Spania viser en avkastning på mer enn 80 %, og Tyskland en avkastning på mer enn 70 %, uten å ta hensyn til potensiell eksport. På grunnlag av disse elementene alene, til og med dobbelt så dyrt som Skyguardian, ville Eurodrone koste mindre for de offentlige finansene til hvert av de europeiske landene som er involvert i konstruksjonen enn den amerikanske løsningen.

Men det er ikke det eneste aspektet å vurdere. Det vil faktisk ikke ha unngått noens oppmerksomhet Eurodrone er en tomotors fly, dette forklarer delvis den høyere prisen. Temaet har blitt debattert lenge, og ofte urettferdig kritisert utelukkende gjennom effekten på kjøpesummen. Fordi en mer dyptgående studie viser at enmotors droner, og spesielt Reapers, er alvorlig mangelfull på langsiktig pålitelighet. Men når du mister motoren på en slik enhet, er en krasj nesten uunngåelig. Med to motorer vil Eurodronen kunne gå tilbake til basen, eller i det minste til et ryddeområde. En maksime fra flermotorspiloter (som jeg er en av) sier at fordelen med tomotorer er at når du mister en motor, har du en igjen å fly!
Men hvis vi integrerer slitasje observert fra Reapers i drift, ser vi at dette overstiger 10 % på mindre enn 5 år. Over 20 år er det derfor en avgang på 40 %, noe som vil kreve enten bestilling av tilleggssystemer eller forringelse av dens operasjonelle evner.

Drone TB001 kinesisk Scoprion Tyskland | Forsvarsanalyse | Kampdroner
Kina utvikler også en tomotors drone, TB001 Scorpion

Til slutt ble Eurodrone designet i henhold til krevende spesifikasjoner, noe som spesielt muliggjorde integrering i luft trafikk sivil, den oversikt over byområder svært befolket i lavere høyder, og den krysse grenser uten å vippe i militær flukt. I tillegg vil den europeiske dronen være mye raskere enn sine europeiske motparter, og vil være i stand til å bære en høyere nyttelast. Med andre ord, som en Rafale som kan bære mer ammunisjon på lengre avstand enn en Mirage 2000, må Eurodrone sammenlignes med sine amerikanske motparter for tilsvarende operasjonspotensial.

Hver for seg er disse elementene nok til å rettferdiggjøre europeisk investering sammenlignet med et hyllevare amerikansk oppkjøp. Men fremfor alt kombinerer de! Som ville ta en hvilken som helst avgjørelse til fordel for Skygardian absurd i mange henseender, uten engang å ta i betraktning at dette ytterligere vil undergrave målet om strategisk autonomi målrettet av Forsvarets Europa og president Macron.

Faktum er fortsatt at ideer og paradigmer dør hardt, og det vil være svært vanskelig å få politiske beslutningstakere til å gå med på å fjerne skylappene som begrenser oppfatningen av faget som helhet. Dette kan bare komme fra én felles innsats mellom produsenter, basert på mer enn konkrete elementer, og trolig sterke forpliktelser for å garantere modellens relevans. Men siden dette er et marked på 10 milliarder euro, er det sannsynlig at det vil være verdt innsatsen!

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler