Lett antipersonelldrone går i tjeneste i Türkiye

Ifølge nettstedet Hurriet Daily News er de tyrkiske væpnede styrkene i ferd med å ta i bruk en ny type væpnet drone. Men det er ikke en mannlig drone eller en taktisk drone utstyrt med missiler eller guidede bomber, men SONGAR quadcopter med lett maskingevær 5,56 mm og muligens en 40 mm granatkaster, noe som gjør det til et våpen beregnet på bruk mot personell, ikke infrastruktur eller kjøretøy.

Presentert av den tyrkiske produsenten Asisguard i anledning IDEX 2019-utstillingenSONGAR er designet for å engasjere infanteristyrker, spesielt for å eliminere fiendtlige ildstøttepunkter under kritiske utplasseringsfaser, som for eksempel ved avstigning av et pansret kjøretøy. Dronen kan betjenes opptil 10 km fra kontrollstasjonen, og nå en høyde på 2800 m. Den har, i tillegg til de nevnte bevæpningene, 200 5,56 mm patroner for å mate maskingeværet, en laseravstandsmåler og et optronisk kontroll- og siktesystem. Dens autonomi vil nå 20 minutter når den er fulladet. SONGAR forblir kontrollert av en kommandostasjon, men den har en viss evolusjonsautonomi som lar en enkelt stasjon kontrollere og dirigere opptil 3 droner.

Dette er første gang en "vestlig" hær har kunngjort at en slik drone skal tas i bruk med eksklusivt antipersonellkall. Ikke heller at Songar er unik i sitt slag. Europeiske produsenter, og spesielt franske, har i flere år tilbudt lette droner modifisert for å bære alle typer våpen, alt fra 9 mm pistoler til RPG-14 anti-tank rakettoppskytere, inkludert lette maskingevær (6,56 mm), medium (7,62). mm) og tunge (12,7 mm), ulike typer granater og raketter, samt eksplosive ladninger som kan slippes eller detoneres. Men emnet blir ignorert av de europeiske og amerikanske hærene og de store forsvarsindustriene, i frykt for et medievanvidd rundt de berømte "morderrobotene". Men fundamentalt sett gir disse væpnede dronene bare mer mobilitet til automatiske systemer som har eksistert siden 60-tallet, for eksempel de automatiske maskingeværene som beskyttet No Mans Land på den sovjetiske siden som skiller Øst- og Vest-Berlin.

rheinmetall mission master ugv warmate uav 1170x610 1 Forsvarsnyheter | håndvåpen | Forsvarsinstitusjonell kommunikasjon
Europeiske lette droner er designet for å engasjere kjøretøy eller infrastruktur, som Warmate her som et eksempel.

Faktisk, frem til i dag, er det sekundære industrielle og teknologiske baser som har posisjonert seg på disse teknologiene, og vet dessuten at hovedmarkedet for disse lette væpnede dronene består av utviklingsland, eller kjente regjeringer. for å være autoritær (grunner hvorfor feltet har et til tider svovelholdig rykte).

Men nye aktører posisjonerer seg nå, og gir mye større økonomiske, teknologiske og markedsmessige ressurser. Foruten Tyrkia og dets SONGAR, Ukraina, Russland, India og spesielt porselen har foretatt en slik utvikling i flere år. TilogmedUS Army ser ut til å ha tatt steget. Og de lette væpnede dronene som produseres av disse industriene har et operativt potensiale som er mye høyere enn de som eksisterer til nå, enten det er gjennom bruk av mye mer effektive materialer og batterier, integrering av innebygd kunstig intelligens, mye mer presise optroniske og siktemidler, og massive samarbeidsevner mellom droner for å utvikle "svermer av væpnede droner", potensielt umulig å stoppe i dag.

svermer av droner er en av de mange bruksområdene til militær kunstig intelligens Defense News | håndvåpen | Forsvarsinstitusjonell kommunikasjon
En sverm av lette bevæpnede droner er i dag praktisk talt umulig å stoppe, bortsett fra ved å forbli beskyttet under tykke rustninger.

Faktum er fortsatt at det vil være mer enn vanskelig for en stor industrimann, enten det er fransk eller europeisk, å investere i dette området uavhengig, selv ved å stole på de eksisterende eiendelene til en eller flere "håndverksmessige" aktører. Risikoen ved å se en NGO eller en presseorganisasjon gripe emnet for dets symbolske dimensjon er faktisk svært betydelig. Imidlertid er det taktiske bidraget til dette utstyret svært viktig, enten det er for å utføre undertrykkende ild under taktiske bevegelser, søke etter og engasjere snikskyttere, intensivere ilden, eller ta på en motstander, avskåret, for bare å nevne de mest trivielle eksemplene. Vanskelig, i disse forholdene, å la en motstander, hans allierte og potensielle kunder, med en taktisk fordel også avgjørende rundt spørsmål som er mer fantasifulle enn begrunnede. Faktisk begynner det å bli like viktig som det haster at offentlige organer, som DGA, AID eller PESCO på europeisk nivå, raskt tar opp temaet for ikke å gjenskape den samme situasjonen som den som vedvarer i dag på nivået. av MALE- og HALE-droner i Europa.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler