Ukraina ønsker å anskaffe amerikanske AH-64 Apache-kamphelikoptre

Selon det ukrainske nettstedet ukrmilitary.com, kyiv vurderer angivelig å anskaffe amerikanske AH-64 Apache-kamphelikoptre for å erstatte flåten av Mi-24 Hinds fra sovjettiden, hvorav de fleste er på bakken på grunn av mangel på reservedeler siden de gjensidige embargoene mellom Ukraina og Russland etter invasjonen av Krim. Ifølge nettstedet har diskusjoner med Washington allerede blitt innledet om dette emnet, som en del av USAs bistandsprogram for modernisering av ukrainske forsvarsevner.

Ved starten av operasjonene i Donbass, betalte ukrainske helikoptre, i likhet med flåten av jager- og transportfly, en høy pris i møte med motstridende luftvernforsvar, hovedsakelig systemer i tjeneste i den russiske hæren og diskret overført til Donbass, under dekke av å fange dette utstyret i arsenalene til den ukrainske hæren. Dette tvang de ukrainske væpnede styrkene til å gi avkall på bruken av luftstøtte som kunne ha blitt gitt av Mi-24-helikoptrene, så vel som Mig-29, Su-24 og Su-25-flyene.

mi24 ukrainsk forsvarsnyheter | Konflikt i Donbass | Konstruksjon av militærhelikoptre
De ukrainske Mi24-ene betalte en høy pris i løpet av de første dagene av engasjementet i slaget ved Donietz.

Som inntreden av Javelin anti-tank missiler avsatt av USA til Kiev i 2018 kan erstatningen av Mi-24 Hind med AH-64 Apache endre maktbalansen rundt Donbass-konflikten betydelig. Utstyrt med moderne flyelektronikk og med opp til 16 laserstyrte Hellfire anti-tank missiler, kan det amerikanske flyet, som også har en forsterket selvbeskyttelseskapasitet, utgjøre en svært betydelig trussel mot de løsrevne panserstyrkene, støttet av Moskva, og tvinge Kreml å gripe inn på en mye mer synlig måte enn i dag, ved å utplassere moderne luftvernsystemer som TOR M2, Pantsir eller de nyeste versjonene av BUK-missiler for å dekke sine panserstyrker.

Hvis Kiev ville ha nytte av en oppdatering om russisk intervensjon i Donbass, kan vi lure på effektiviteten på mellomlang sikt. Så snart Moskva først er offisielt militært involvert i konflikten, kan de ukrainske myndighetene håpe på mer radikal og massiv støtte fra europeere og spesielt fra amerikanere for å motsette seg denne russiske tilstedeværelsen som utgjør en kraftig annektering av deler av landets territorium. Men eksemplet med Georgia i 2008 krever forsiktighet når det gjelder håp om å se vestlige engasjere seg utover materiell og diplomatisk støtte sammen med Kiev. Videre, når dens tilstedeværelse ble avslørt, ville ingenting stoppe russiske styrker fra å forsterke sine posisjoner, denne gangen utplassere langdistanseforsvarssystemer som S350 og S400, samt pansrede enheter utstyrt med moderniserte versjoner av T72, 80 og 90, uten å glemme bruken av moderne artillerisystemer støttet av luftstøtte, kampfly og helikoptre. I et slikt tilfelle vil tilstedeværelsen av noen få dusin Apache-helikoptre ikke endre maktbalansen til fordel for Kiev, snarere tvert imot.

Normandie-format Forsvarsnyheter | Konflikt i Donbass | Konstruksjon av militærhelikoptre
Diskusjonene i Normandie-formatet som samler Tyskland, Frankrike, Ukraina og Russland er i dag de eneste som sannsynligvis vil bringe en politisk løsning på Donbass-konflikten

Faktisk, hvis anskaffelsen av disse helikoptrene kan se ut til å favorisere styrkebalansen på kort sikt; på mellomlang sikt kan det få mye mindre positive konsekvenser for løsningen av konflikten i Donbass. Slik sett virker den politiske løsningen brakt av europeerne, og spesielt av det fransk-tyske ekteparet gjennom diskusjonene i «Normandie»-formatet, hvis den virker mer forsonende overfor Moskva, også den mest sannsynlige for å «unngå en brann». Faktum er fortsatt at Ukraina, som et suverent land, naturligvis har rett og til og med plikt til å styrke og modernisere sine væpnede styrker, for å kunne avskrekke og, der det er nødvendig, beskytte sitt territorium og ukrainere mot potensiell aggresjon. Dette punktet må være gjenstand for forsiktig og forsiktig styring av alle aktørene som er involvert i denne konflikten, for ikke å skape en rask og betydelig omveltning i den nåværende maktbalansen som utgjør status quo. Dette er sannsynligvis den delen som mangler i det fransk-tyske initiativet i dag for å etablere seg som den eneste levedyktige globale løsningen for å komme ut av denne krisen uten å ty til våpen.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler