Knapt i tjeneste har Luftforsvarets væpnede Reaper-droner allerede skutt

Sist 19. desember, meldte Forsvarsdepartementet at MALE (Medium Altitude Long Endurance) MQ-9 Reaper-dronene fra Luftforsvaret som opererer fra Niamey-basen i Niger, skulle utstyres med GBU-12 laserstyrte bomber. Hvis hovedoppdraget til Reapers fortsatt er etterretning, overvåking og rekognosering (ISR), er de nå i stand til raskt å levere presisjonsvåpen til et mulighetsmål, uten å måtte vente på forsterkninger fra jagerfly utplassert i regionen. . Kampvalideringen av denne nye evnen tok ikke lang tid, siden den første bomben ble sluppet på en fiendeposisjon knapt to dager senere.

Reaper-droner, produsert av den amerikanske produsenten General Atomics, har vært i tjeneste med Luftforsvaret siden 2014, og erstattet Harfang-droner. De har vært permanent utplassert i Sahel siden 2016, en enhet som har gått tapt et år siden da han kom tilbake fra et oppdrag. Totalt bestilte Frankrike fire Reaper-systemer, hver bestående av tre MQ-9-droner, men beslutningen om å bevæpne dem kom først i 2017.

Imidlertid ble MQ-9 Reaper designet fra begynnelsen for å kunne bære en betydelig mengde våpen, hver av dens fire hardpoints kunne bære en 250 kg bombe eller to lette Hellfire-missiler. Imidlertid, med unntak av Storbritannia, valgte Reaper-eksportkunder i utgangspunktet å tilordne dronene sine kun til ISR-oppdrag[efn_note]Siden da, i tillegg til Frankrike, har Italia også forpliktet seg til å modifisere sine Reapers for å tillate dem å levere våpen. [/efn_note].

reaper våpen GBU Hellfire Defense News | Guidede bomber | Kampdroner
MQ-9 Reaper kan bære laserstyrte bomber og Hellfire luft-til-bakke missiler under sine 4 hardpoints.

I Frankrike var dette valget motivert av flere grunner:

  • På den ene siden gjorde det mulig å skaffe nye droner raskere, til en lavere kostnad, og med redusert treningstid for mannskapene. Et sterkt argument gitt det presserende behovet i Sahelo-Sahara-stripen for vedvarende etterretningsverktøy.
  • På den annen side var det også et politisk og diplomatisk spørsmål. MANNLE droner lider av dårlig representasjon i mainstream underholdnings- og informasjonsmedier, som ofte gir dem et – feilaktig – bilde av «morderroboter». Ved å utstyre seg med ubevæpnede Reapers, tar Frankrike (og andre europeiske Reaper-klientnasjoner) dermed avstand fra amerikanske operasjonsmetoder, målrettede attentater og tilhørende skader.
  • Til slutt må vi heller ikke neglisjere visse interne uenigheter i Luftforsvaret. Noen ledere ser faktisk ankomsten av væpnede droner som en potensiell trussel mot flyvåpenets jagerflyformat, hvis mål i den siste militære programmeringsloven er 185 fly. En frykt som langt fra er ubegrunnet med tanke på den britiske situasjonen, som vil de facto erstatte sine tornadoer med en blanding av væpnede F-35 og MQ-9.

I alle fall er armeringen av ISR-plattformer i takt med tiden. Dette gir større respons og umiddelbar støtte til allierte styrker, samtidig som jagerbombefly frigjøres for andre bakkeoppdrag. Frankrike har også reell erfaring på feltet, gjennom bruk av Atlantic 2 maritime patruljefly, regelmessig brukt i Sahel for ISR-oppdrag og i stand til å skyte laserstyrte bomber. På det operative nivået etableres derfor bevæpningskapasiteten til MQ-9 Reaper som en forlengelse av den velkontrollerte bruken av Atlantique 2. På politisk og diplomatisk nivå er dette imidlertid en omveltning mye dypere.

Faktisk, selv om Frankrike har brukt ubevæpnede droner i flere år i Sahel, har det blitt anklaget ved flere anledninger for å utføre politiske attentater gjennom droneangrep, spesielt på sosiale nettverk. Desinformasjonskampanjer som ofte har sin opprinnelse i Frankrike, men som noen ganger gir reell harme mot Barkhane-styrken.

Atlantic 2 maritim patrulje av den franske marinens forsvarsnyheter | Guidede bomber | Kampdroner
Det maritime patruljeflyet Atlantic 2 utplassert av den franske marinen har lenge utført ISR- og presisjonsangrepsoppdrag i det sør-Sahariske teateret.

For Luftforsvaret, som allerede spiller spillet om åpenhet, vil spørsmålet om kommunikasjon rundt Reaper-droner derfor være essensielt, spesielt siden det ikke mangler solide argumenter. I motsetning til det som gjøres i USA, opererer ikke French Reaper-piloter fra sin storbybase. De er utplassert i Niamey, på bakken, og opplever den samme operasjonsrytmen som jager- eller transportflypiloter. De blir konfrontert med realiteter på bakken, samhandler direkte med kreftene de støtter og engasjerer seg på samme måte i det lokale livet. I tillegg har Luftforsvaret valgt å ha et mannskap på fire personer per Reaper-drone, mot to for USAF. I tillegg til piloten og sensoroperatøren med ansvar for det optroniske utstyret, er en etterretningsoffiser og en bildeanalytiker til stede for å tolke ISR-dataene. Når det gjelder validering av skyteordre, utføres dette på Reaper-droner med samme engasjementsregler som for våpenfly, sentralisering av deteksjons- og skytemidler på samme plattform reduserer rett og slett tiden mellom målidentifikasjon og ødeleggelse.

Hvis rykter om en kommende amerikansk tilbaketrekning fra Sahel er bekreftet, vil presset på Luftforsvaret øke betraktelig, både for logistiske transportoperasjoner og for ISR-oppdrag. Nedleggelsen av den helt ferske amerikanske basen i Agadez i Niger, hvorfra USAF driver sine egne Reapers, vil ytterligere øke behovet for franske MANN-droner.

Eurodrone 1 Defense News | Guidede bomber | Kampdroner
Den usikre fremtiden til Euromale-dronen utgjør en betydelig trussel mot etterretnings- og angrepsevnen til franske styrker utplassert i Sør-Sahara-sonen.

Uansett, amerikansk tilbaketrekning eller ikke, bør det ikke mangle på muligheter for franske MQ-12-er til å skyte GBU-9-er i månedene som kommer. Innen utgangen av 2020 skal Reapers også være utstyrt med Hellfire-missiler, som allerede brukes på Tiger-helikoptre. Mer fleksibel i bruk, og med en lettere belastning, skal Hellfire gjøre det mulig å utvide bruksområdet til væpnede Reapers. Mens du venter på en Euro-MALE som blir mer og mer ønsket, MQ-9 Reaper i væpnet konfigurasjon vil permanent utgjøre toppen av spekteret av ubemannede etterretnings- og angrepsevner til de franske hærene, som bør suppleres i årene som kommer av Safran-patruljeren, operert av hærens jord.


[1] 

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler