Fornyet spenning mellom Paris og Ankara over Libya og Kypros

Forholdet mellom Frankrikes president E. Macron og hans motpart RT Erdogan har allerede vært svært udiplomatisk de siste månedene, både når det gjelder den tyrkiske intervensjonen i Nord-Syria og den fait accompli-politikken som prøver å implementere de osmanske myndighetene rundt det enorme gassfeltet som ble oppdaget nær Kypros , og som er avhengig av den uavhengige delen av øya som er medlem av EU. Men de siste dagene nådde spenningen et nytt stadium, da den franske presidenten åpenlyst anklaget RT Erdogan for ikke å respektere sine forpliktelser i Libya, ved å gi næring til konflikten med leiesoldater hentet fra rekkene av pro-tyrkiske militser i Syria.

De siste månedene har Paris og Ankara konfrontert hverandre i flere saker. Allerede i mars 2018 motsatte seg Frankrike en tyrkisk intervensjon i Nord-Syria for å beskytte sine kurdiske YPG-allierte, tyrkiske myndigheter hadde offentliggjort stillingene til de franske spesialstyrkene utplassert i området, noe som utgjør fornyet risiko for disse styrkene og provoserer de franske myndighetenes sinne. Men det er intervensjonen fra de tyrkiske væpnede styrkene mot de samme allierte av den franske YPG i Nord-Syria, etter tilbaketrekningen av amerikanske styrker annonsert av D.Trump, som virkelig antente kruttet, selv om flere erklæringer fra den tyrkiske presidenten allerede hadde vakt irritasjon hos franske myndigheter. Under NATO-toppmøtet i desember 2019, E.Macron kritiserte alliansen åpent ikke å iverksette tiltak mot Tyrkia selv om det hadde anskaffet russiskproduserte S-400 luftvernsystemer. Som president Erdogan svarte med Ad Hominem-angrep mot den franske presidenten og hans kone, som førte til innkallingen av den tyrkiske ambassadøren til Paris.

Tyrkisk boreskip eskortert av Gabya-klassens fregatt Militære allianser | Forsvarsanalyse | Kypros
Et tyrkisk boreskip eskortert av en tyrkisk fregatt i juli 2019, i området hevdet av Ankara

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære allianser | Forsvarsanalyse | Kypros

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.Last ned artikkelen i pdf-format

Funksjonalitet forbeholdt profesjonelle abonnenter

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler