Tyrkias president RT Erdogan truer Russland med inngripen mot Idlib by

I mer enn en uke har syriske styrker lojale mot Bashar Al Assad, støttet av russiske luftstyrker, begynt en offensiv mot byen Idlib, med mål om å gjenvinne kontrollen over denne byen som fortsatt er i hendene på den pro-tyrkiske islamske paramilitære. krefter. Men denne offensiven faller ikke i smaken til Tyrkias president RT Erdogan, som frykter en ny tilstrømning av flyktninger. Dette er grunnen til at sistnevnte truer nå Syria og dets russiske allierte med en ny intervensjon i Nord-Syria, med sikte på å få slutt på Damaskus-offensiven.

Den hjertelige forståelsen mellom Ankara og Moskva synes stadig vanskeligere å opprettholde i Syria. Faktisk risikerer de allierte til de to leirene, de pro-tyrkiske islamske militsene på den ene siden, og de regulære styrkene til Damaskus-regimet, på den andre, å finne seg selv i kontakt mens de syriske troppene har startet, i mer av en uke, en offensiv mot nord med sikte på å gjenopprette byen Idlib, den viktigste syriske byen nordvest i Syria, og et strategisk kommunikasjonsknutepunkt for kontroll over hele nord i landet. Fremfor alt advarte Ankara gjennom sin president Damaskus og Moskva om en mulig ny militæroperasjon i Nord-Syria dersom den syriske offensiven ikke stopper raskt. Faktisk frykter tyrkiske myndigheter å se en ny bølge av flyktninger på vei mot sitt territorium, mens den allerede har vært vertskap for mer enn 3,6 millioner av dem siden starten av konfliktene.

Su25 Frogfoot ble mye brukt av de russiske luftstyrkene i Syria Defense News | Syrisk konflikt | Den russiske føderasjonen
Det russiske flyvåpenet har mer enn tjue kampfly på Hmeimim-basen for å støtte operasjonene til Damaskus-styrker.

Men utover flyktningargumentet er Ankara og Moskva i realiteten engasjert i en kamp om kontroll over Nord-Syria, etter status quo-avtalen som ble signert mellom de to presidentene i 2017 i Sotsji. Tyrkiske myndigheter anklager Moskva for ikke å respektere vilkårene i avtalen, mens de på sin side Moskva rettferdiggjør militære aksjoner for å stoppe angrep fra nord for Syria, og etter å ha målrettet de syriske styrkene da de russiske styrkene satte ut på flybasen til Hmeimim. I begge tilfeller er det en åpenbar innsats for å få historien til å henge sammen med hverandres geopolitiske mål, og begge har som mål å få tak i Nord-Syria. Friksjonspunktene mellom Moskva og Ankara har avslørt seg de siste ukene, enten det dreier seg om den syriske saken, eller den libyske saken, der de to hovedstedene støtter motstridende leire. Som sådan mellomlandingen til den russiske fregatten Admiral Essen, som tilhører Svartehavsflåten, i den kypriotiske havnen i Limassol, men likevel bare et steinkast fra den syriske havnen Latakia, har absolutt ikke gått upåaktet hen i den tyrkiske hovedstaden.

Ankara finner seg faktisk fanget av konsekvensene av sin forrige offensiv, som den ledet høsten 2019 mot YPG-kurderne i Nord-Syria. Ved å forårsake tilbaketrekning av kurdiske styrker og løsrivelse av deres europeiske allierte, tillot Ankara pro-tyrkiske paramilitære styrker å opprettholde kontrollen over regionen rundt Idlib. Men mens kurderne var forsiktige med å provosere Moskva, utfører disse styrkene, delvis kontrollert av Ankara, jevnlig operasjoner mot styrkene til det syriske regimet, og, ser det ut til, mot de russiske styrkene. Fra da av er det ikke lenger en «bufferstyrke» som er i stand til å sette i gang en deeskalering i regionen, og intervensjonen til Damaskus, og dets russiske allierte, var derfor mer enn forutsigbar.

ADmiral Essen Limassol Defense News | Syrisk konflikt | Den russiske føderasjonen
Den russiske fregatten Admiral Essen ringte til den kypriotiske havnen i Limassol 30. januar 2020

Det gjenstår å se hvordan de to lederne bestemmer seg for å handle i dagene som kommer. Det ville virke overraskende at de syriske styrkene ville avbryte offensiven for å gjenopprette Idlib, siden byen spiller en strategisk rolle i regionen. Derfor, etter erklæringene som president Erdogan nettopp har kommet med, er det sannsynlig at Ankara på sin side også vil sette i gang en militær operasjon, med samme mål. Når det er sagt, to ganger allerede, har russiske presidenter og andre vært i stand til å forhandle om deeskaleringsklausuler etter alvorlige spenninger, spesielt da tyrkiske F2015-fly skjøt ned en russisk Su-16 i 24. Uansett, fremstår det mer og mer åpenbart at den tilsynelatende russisk-tyrkiske avtalen fremfor alt er en beredskapsavtale, som sannsynligvis ikke vil vare.


Last ned artikkelen i pdf-format

Funksjonalitet forbeholdt profesjonelle abonnenter

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler