Vil elektromagnetisme være det 21. århundres svarte pulver?

Ankomsten til Europa av svartkrutt, en svært eksplosiv og eksoterm blanding av svovel, salpeter (kaliumnitrat) og trekull, introdusert av mongolene på 1200-tallet, men brukt i Kina siden 700-tallet, førte til en rask og dyp omveltning innen militære teknologier, samt taktikk og strategier.

Ballistas og Scorpions ble raskt erstattet av kanoner og bombarder, da soldater byttet ut armbrøstene og buene sine mot de første bærbare skytevåpnene, og tok slutt på mer enn 2000 år med militærteknologi på bare to århundrer.

800 år senere fortsetter krutt å være kjernen i moderne engasjementer, og utgjør en del av nesten alt kamputstyr, alt fra infanteristens angrepsrifle eller kampflyets kanoner ombord, til artillerisystemer. , enten det er marine eller land. Men de fremskritt som er gjort de siste årene med å mestre elektromagnetisme kan godt vise seg å være like revolusjonerende for hærer som ankomsten av svartkrutt, forbrenningsmotoren eller den første transistoren.

Kinesisk brannhydrant 15-tallet Militære elektromagnetiske systemer | Forsvarsanalyse | EMP elektromagnetiske pulsvåpen
Ankomsten av de første munnene eller ilden i Europa startet en dyp omveltning i militær strategi og teknologi.

Hva er elektromagnetisme?

Elektromagnetisme er en av de fire elementære interaksjonene identifisert av moderne fysikk, med den sterke interaksjonen, som lar materie eksistere, den svake interaksjonen, som genererer radioaktivitet og beta-stråler, og tyngdekraften, kjent fra alle. Den er også en av de kraftigste, for hvis den er 100 ganger svakere enn den sterke interaksjonen, forblir den 1000 ganger kraftigere enn den svake interaksjonen, og 10 (kraft) 36 sterkere enn tyngdekraften.

Den er basert på interaksjoner og krefter som gjelder mellom elektrisk ladede partikler. Uten å gå i detaljer, er det denne kraften som blant annet er kjernen i alle elektriske motorer eller generatorer, men også radiobølger, lys eller funksjonen til kompass.

De teknologiske og teoretiske fremskritt som er gjort de siste årene, gjør det nå mulig å ta et nytt skritt, og åpner veien for nye militære applikasjoner som er i stand til dyptgående og varig å transformere utstyr og doktriner.

Elektromagnetiske kanoner

Prinsippet til den elektromagnetiske kanonen er relativt enkelt: i stedet for å drive frem prosjektilet av økningen i trykket som genereres ved forbrenning av pulver i bakenden til en kanon, akselereres prosjektilet av et veldig kraftig elektromagnetisk felt. Det er faktisk ikke én, men to elektromagnetiske pistolteknologier:

  • le magnetisk pistol, eller Gauss-pistol, bruker magnetfeltet som skapes av spoler som omgir pistolen til å akselerere et elektrisk ladet prosjektil, enten ved tiltrekning eller frastøting. Denne teknologien har blitt testet siden begynnelsen av århundret, men har mange begrensninger. På den annen side brukes en lignende teknologi for EMALS elektromagnetiske katapulter til det amerikanske hangarskipet USS Gerald Ford, og det fremtidige franske hangarskipet PANG.
  • Le elektrisk kanon, eller railgun, bruker Laplaces lov, og utnytter kraften som skapes av et magnetfelt på en elektrisk leder. To skinner skaper motsatte magnetiske felt, og driver frem lederen som lukker kretsen mellom de to kretsene. De som har fullført en BAC i naturfag vil huske kraften orientert i henhold til magnetfeltet og strømmens retning, og representert av de berømte "tre fingre på høyre hånd".

Det er åpenbart den elektriske pistolen som i dag konsentrerer mesteparten av forskningen. Således gjorde US Navy-tester i løpet av 2010-årene det mulig å oppnå en snuteutgangshastighet høyere enn Mach 7 for å treffe et mål på 5 m² på 160 km.

Ingeniører anslår også at ved å nå en hastighet på 10 Mach, vil det være mulig å nå mål nesten 400 km unna. Kina skapte en overraskelse i 2018 i dette området da bilder av en jernbanepistol montert på et tanktransportskip ble lekket.

Senere bekreftet Beijing at det faktisk var et spørsmål om å teste en Railgun-modell, og at de første marineenhetene utstyrt med denne pistolen, kanskje den andre generasjonen av Type 055-kryssere, ville settes i drift i 2025, uten at vi siden har vært i stand til å bekrefte disse påstandene med eventuelle visuelle observasjoner.

Elektromagnetisk skinnepistol
US Navy Railgun prototype

I tillegg til sin betydelige rekkevidde, induserer Railgun også en meget høy frigjøring av kinetisk energi ved støt, noe som gjør det mulig å skape svært alvorlige skader på målet, uten å bruke eksplosiver. På den annen side gjør den høye starthastigheten den til et våpen som er egnet for anti-missilkrigføring, selv for å motvirke hypersoniske våpen. Imidlertid har teknologien noen ulemper som er vanskelig å ignorere.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Militære elektromagnetiske systemer | Forsvarsanalyse | EMP elektromagnetiske pulsvåpen

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Inntil Kun 21. mai !

Tilbudet gjelder fra 10. til 21. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler