Er holdningen til den tyrkiske marinen i Middelhavet en trussel mot Europa og NATO?

I mer enn ett år har Recep Tayyip Erdogans Tyrkia gitt massiv støtte til GNA, regjeringen i libysk nasjonal enhet som militært motsetter Marshal Haftars National Liberation Army (se vår todelte rapport om tyrkisk engasjement i Libya). I løpet av få måneder lyktes den menneskelige og materielle forsterkningen som ble formidlet av Tyrkia og Qatar å snu den taktiske situasjonen i regionen Tripoli, hittil beleiret av ANL og dets allierte. De siste ukene har imidlertid den tyrkiske støtten til GNA presset Ankara til å spille et spesielt farlig spill overfor EU og NATO, som marinene søker å håndheve. flere FN-avgjørelser rettet mot å forhindre ulovlig import av våpen til Libya.

Siden slutten av mai har franske og greske skip under flagget til EU og NATO imidlertid blitt forhindret fra å utføre sine maritime kontrolloppdrag av tyrkiske fregatter som også viser NATO-koder! 10. juni ville den franske fregatten Courbet til og med ha blitt belyst av tyrkiske veiledningsradarer, hva Paris vanligvis anser som en krigshandling. En eksplosiv, enestående situasjon mellom medlemmer av den samme alliansen, som isolerer Ankara litt mer og truer NATOs integritet, mot et bakteppe av farlige vent-og-se-aksjoner fra Europas side.

militære allianser | Forsvarsanalyse | Kypros
Courbet-fregatten brukes til å eskortere og maritime kontrolloppdrag. Denne snikende fregatten ville ha blitt opplyst tre ganger, på kort avstand, av tyrkiske brannkontrollradarer.

De rare reisene til Çirkin fraktbåt

Spenninger mellom den tyrkiske marinen og flere europeiske marine i Middelhavet dreier seg rundt rart frem og tilbake fra den tanzaniske frakten Çirkin. Bygget i 1980, er Çirkin et 103 meter langt ro-ro-skip som kan transportere en last på rundt 6000 tonn diverse utstyr. Registrert i Tanzania, har bygningen gjort flere turer mellom tyrkiske havner og Nord-Afrika i flere måneder. Mens det fortsatt er ment å være på vei til Tunisia, er Çirkin systematisk funnet i Libya, og mer presist i Misrata, i GNAs høyborg. Enda bedre kutter fartøyet generelt sitt AIS identifikasjonssystem, og har blitt eskortert i flere uker av tyrkiske kampskip og jagerfly, inkludert i strid med det greske luftrommet.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære allianser | Forsvarsanalyse | Kypros

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler