Rafale, FDI Belh@rra: filer akselererer mellom Paris og Athen

Det er åpenbart at den franske presidenten, Emmanuel Macron, og hans greske motpart, statsminister Kyriakos Mitsotakis, har bestemt seg for å bevege seg raskt og langt når det gjelder militært og industrielt samarbeid mellom Frankrike og Hellas, for å blokkere veien til Tyrkia i det østlige Middelhavet. Faktisk, ifølge den greske pressen, med henvisning til samtidige offisielle kilder, skal de to mennene møte 10. september for å signere en forsvarsavtale, men også, hvis fristene er oppfylt, signering av kommando over en skvadron med fly Rafale, samt potensielt rekkefølgen på de to FDI Belh@rra-fregattene, som til nå har stått stille.

Faktisk har de to statsoverhodene klart bestemt seg for å styre disse spørsmålene direkte, som har fått en strategisk dimensjon for begge land. På gresk side er det spenning, fordi det er nødvendig å få godkjenning fra alle departementene som er berørt av slike oppkjøp, så vel som fra parlamentet, i løpet av ekstremt kort tid. Møtene med franske tjenestemenn fra Forsvarsdepartementet og DGA, samt med industriaktørene som er berørt av filen, har økt de siste dagene, for å kunne presentere en fullstendig fil til statlige myndigheter i tide for validering i hva ville ifølge den greske spesialiserte presse være den viktigste innsatsen til fordel for Hellas sine forsvars- og avskrekkingsevner siden 1974.

verksted Rafale Forsvarsnyheter | Militære allianser | Jagerfly
Noen kilder antyder at de 10 nye flyene som potensielt er anskaffet av Hellas kan bli tatt fra flyflåten beregnet på Egypt for å fremskynde leveringstiden.

På fransk side ville president Emmanuel Macron ha tatt kontroll over saken, spesielt angående de budsjettmessige aspektene, slik at det ser ut til å være mulig å finne faste avtaler med Athen. Altså 18 eller 20 Rafale kjøpt opp av Hellas vil bli solgt for rundt 1 milliard euro, en spesielt lav pris, selv tatt i betraktning de 8 brukte enhetene som selges gratis av Frankrike. Vi kan utlede fra denne konvolutten at all treningen til de greske flybesetningene og bakkelagene vil bli utført av luftforsvaret og muligens Naval Aeronautics utplassert på stedet i Hellas i henhold til forsvarsavtalen, for å tillate rask inntreden i tjeneste for den greske skvadronen. Informasjon vedr mulig retur av Belh@rra i de fransk-greske forhandlingene, hvis de var forventet, forblir svært fragmentariske. Det kan imidlertid forventes at, som i tilfelle av Rafale, gjorde presidentintervensjonen i saken det mulig å re-bryte ned utviklingskostnadene angående de spesifikke forespørslene fra Hellas, for å senke prisen til et akseptabelt nivå for Athen.

Som vi allerede hadde diskutert i en tidligere artikkel som refererte til Rafale av brukte varer til Hellas, reduksjonen i sluttprisen, enten det gjelder kontrakten Rafale som de 2 Belh@rra-fregattene, innebærer det på ingen måte begrensninger for den franske statens budsjett, heller ikke for skattebetalerne. Dette emnet ble dekket i dybden i 2018 under studien om anvendelsen av "Defense Base"-modellen på Hellas, en studie som ble resultatet av samarbeid med forsvarsvalgkommisjonen til New Democracy-partiet. Skatte- og sosialinntektene (som gjelder direkte på statsbudsjettet som kompenserer for sosiale underskudd hvert år) knyttet til gjennomføringen av eksportkontrakten(e), vil i stor grad kompensere for statens deltakelse, enten direkte, eller som her, indusert av donasjonen av brukte fly fra Luftforsvaret som vil bli erstattet av nye fly gjennom utvidelse av fremtidige bestillinger.

Alsace Lorient frem Forsvarsnyheter | Militære allianser | Jagerfly
Den samlede budsjettmessige avkastningen for staten ved utførelse av en ordre på forsvarsutstyr for eksport overstiger det faktiske beløpet for ordren, ifølge analysen utført av "Positive Valuation Defense"-doktrinen.

Uansett er det militære og industrielle samarbeidet som, ser det ut til, iverksettes på initiativ fra de to statsoverhodene, unikt i nyere europeisk historie, spesielt i en periode med sterke spenninger som de Hellas står overfor i dag. Hvis det er sannsynlig at noen kansellier vil ha et svært svakt syn på dette bilaterale initiativet, og spesielt dets potensielle konsekvenser for forholdet mellom EU og Ankara, er det også mulig at andre land, de mest utsatte som de baltiske landene, Finland eller landene som grenser til Svartehavet, samten viss del av den europeiske opinionen, se det som forventet respons når det gjelder trygghet og avskrekking. Selv om Frankrike faktisk bare har begrensede konvensjonelle midler, vil den besluttsomheten statsoverhodet viser til å komme sammen med sin greske allierte, faktisk endre europeernes oppfatning av det franske tilbudet om å utvide fransk avskrekking mot sine allierte. Nok til å gi tilbake, selv utenfor de europeiske institusjonene, farge til ideen om et europeisk forsvar som går utover industrisamarbeid og NATO-voldgift, slik den ble gjennomført, uten særlig suksess så langt, av Paris.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler