De amerikanske hærene tester sin nye "All-Domain" kampdoktrine.

Tradisjonelt er oppfatningen av et lands militærmakt basert på vurderingen av størrelsen på dets styrker, antallet og kvaliteten på utstyret, og opplæringen, ja til og med krydringen, av personellet.

Og det er sant at med noen få unntak, franskmennene husker det på Agincourt, gjorde denne tilnærmingen det mulig å effektivt vurdere maktbalansen, og derfor maktgradienten.

Under den kalde krigen satset NATO således på teknologisk kraft og et mer effektivt luftvåpen for å kompensere for det markante overskuddet av sovjetiske panservåpen og dets satellittland.

Men visse betydningsfulle historiske hendelser har vist at en doktrine i perfekt harmoni med den teknologiske virkeligheten og krefter som er opplært til å respektere denne doktrinen kan representere det avgjørende elementet i en konflikt.

Dette var tilfellet i 1940, da Nazi-Tyskland satte inn sin Blitzkrieg mot den fransk-britiske koalisjonen, selv om de var mye bedre bevæpnet, og feide vekk motstanden til de to største europeiske militærmaktene i løpet av noen få uker.

Denne doktrinen tillot styrkene som var engasjert i Operasjon Barbarossa i 1941 mot Sovjetunionen å få fordelen over styrker som var mye flere, og stille med flere stridsvogner, ofte mer effektive enn tyske stridsvogner.

Det var først med tilpasningen av den sovjetiske doktrinen, særlig takket være den økende politiske vekten til general Zhukov, den fremtidige vinneren av Stalingrad, og de strategiske feilene som ble pålagt av Adolf Hitler, at Sovjetunionen klarte å snu maktbalansen fra 1942.

Operasjon barbarossa Smolensk Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | Samarbeidsforpliktelse
Tyske panserkjøretøyer var ofte lettere og mindre kraftige enn deres sovjetiske kolleger ved starten av Barbarossa-planen, men en bedre sysselsettingsdoktrine tillot Wermarcht å stille med de brukte i mer enn 6 måneder

Inntil nylig hadde USA lite behov for å være spesielt innovative når det gjelder doktrine for ansettelse av de væpnede styrkene. Kombinasjonen av landets økonomiske og teknologiske makt, og den udiskutable erfaringen til dets væpnede styrker, var nok til å gjøre det til den ubestridte lederen når det gjelder verdens militærmakt, spesielt siden Sovjetunionens forsvinning.

Men de siste årene har Washington møtt en enestående situasjon med fremveksten av kinesisk makt, siden USA for første gang står overfor et land som kan potensielt like og til og med overgå sine industrielle og teknologiske evner, i hvert fall i en ikke så fjern fremtid.

Det var derfor nødvendig, ved Pentagon, for å forestille seg en løsning for å opprettholde operativ overtak over en slik motstander. Svaret er en doktrine, referert til på engelsk som "All-Domain Capacities", en doktrine som ble testet i stor skala for første gang i slutten av september 2020, i anledning av Valiant Shield 2020-øvelse.

Konkret er den nye amerikanske doktrinen basert på en global og enhetlig kommunikasjons- og kommandoarkitektur som samler alle aktørene på slagmarken, enten de er til stede på bakken eller ikke, for å minimere kommunikasjonsforsinkelser og beslutninger, og dermed handle raskere og mye bedre enn motstanderen, og utnyttet alle tilgjengelige midler til enhver tid for å støtte manøveren.

Dette er i seg selv en reell revolusjon i gjennomføringen av operasjoner over Atlanterhavet, som til nå har respektert et veldig strengt og relativt hermetisk organisasjonskart, med beslutningsnoder som ofte straffer på bakken.

Skjermbilde 2020 05 07 kl. 10.12.38 1024x555 1 Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | Samarbeidsforpliktelse
Forenklet oversikt over US Air Force ABMS-systemet

Den nye amerikanske doktrinen vil i fellesskap gjøre det mulig å gi større beslutningsfrihet til aktører som er utplassert på bakken, samtidig som høyere sjikt kan kontrollere engasjementet og endre det for å kunne anvende en mer global strategi.

Et av målene med denne tilnærmingen er å redusere ordrevalideringstider som ved flere anledninger har straffet den operative ledelsen av operasjoner i felt de siste årene alvorlig.

I tillegg, fordi denne doktrinen er inter-hær, vil den harmonisere, akselerere og utvide interaksjoner mellom enhetene til hver av de amerikanske hærene og potensielt allierte hærer utplassert i slagmarksmiljøet.

En spektakulær demonstrasjon ble gjort for noen uker siden av US Air Force og dets nye Advanced Battle Management System eller ABMS, båret av den tordnende Will Roper, i skyte ned et supersonisk luftmål som etterligner et kryssermissil med en M109A6 Paladin selvgående pistol koblet til systemet, og utstyrt med et nytt hypersonisk guidet skall.

I denne demonstrasjonen gjorde ABMS det mulig å oppdage, identifisere, engasjere og ødelegge målet på bare noen få sekunder, mens hver handling ble utført av en annen aktør. Ifølge Will Roper, ved å bruke de klassiske prosedyrene som brukes i de amerikanske hærene, ville det ha tatt flere minutter å oppnå skyteordren, en forsinkelse som er uforenlig med et supersonisk mål.

ArmyTankEstonia Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | Samarbeidsforpliktelse
Det amerikanske flyvåpenet demonstrerte effektiviteten til ABMS ved å skyte ned en supersonisk drone ved å bruke en M109 Paladin selvgående pistol

Implementeringen av den nye All-Domain Capacities-doktrinen er ikke unntatt fra en rekke vanskeligheter, både teknologiske og operasjonelle. For det første vil det være nødvendig å kraftig fortette, standardisere og sikre alle hærenes sammenkoblede systemer, noe som naturlig nok representerer en kolossal innsats på skalaen til en væpnet styrke som er like stor som USAs.

I tillegg vil det være nødvendig å modifisere et utal av systemer, for å gi dem mulighet til å gripe inn i det nye systemet på en sikker og effektiv måte. Dette er spesielt grunnen til at USA ble involvert i utplasseringen av en satellittgalakse av enestående skala inntil da er satellittkommunikasjon fortsatt den mest pålitelige og diskrete i dag.

Men det teknologiske aspektet er langt fra det eneste hinderet for implementeringen av en slik doktrine, det operasjonelle aspektet er like mye. Her vil det faktisk være et spørsmål om å reorganisere aktørenes intervensjon og levering av "tjenester" på de forskjellige engasjementsnivåene, i det som kan beskrives som logiske slagmarker, uten å mette systemet, og heller ikke mette kommandoens beslutningstaking. evner.

Faktisk fører overskuddet av forespørsler og informasjon til fremkomsten av et fenomen kalt infobesity, som bremser eller til og med endrer avgjørelsen, noe som vil oppheve alle fordelene som forventes av den nye doktrinen.

For å unngå dette er det nødvendig ikke bare å lære opp operatører, men også å ha systemer på plass for å analysere, organisere og forbedre flere opplysninger for effektivt å gi beslutningstakere assimilerbar og relevant informasjon til rett tid.

DARPA Blackjack Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | Samarbeidsforpliktelse
DARPAs Blackjack-program planlegger å distribuere en galakse av amerikanske militærsatellitter rundt planeten

Det sier seg selv at denne nye doktrinen i stor grad er basert på ny informasjonsteknologi, og spesielt på økt bruk av Kunstig intelligens, som ikke er uten sårbarheter.

I tillegg, før den er fullt operativ, vil det være nødvendig å gjennomføre et stort antall øvelser, for å vurdere alt potensialet, men også dets svakheter, som vil ta flere år, og kanskje tiår, før det er fullt operativt. .

Imidlertid ser vi at de amerikanske hærene er fast bestemt på å ikke kaste bort tid på utsettelse og overflødige spekulasjoner, for å ha så snart som mulig, om ikke alle de forventede funksjonene, i det minste de første klossene som sannsynligvis raskt vil gi første operasjonelle fordeler.

Dette er også et brudd med ledelsen som er observert i store amerikanske forsvarsprogrammer de siste tiårene, preget av overdrevne ambisjoner, hensynsløs pengebruk og ubetydelige operasjonelle resultater.

Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | Samarbeidsforpliktelse
Andre land, spesielt i Europa, jobber også med å integrere utvidede evner for flerdomeneengasjement i sine væpnede styrker.

Faktum er fortsatt at den nye amerikanske doktrinen allerede har skapt initiativer over hele verden, mens enkelte land på sin side allerede hadde kommet videre i en lignende tilnærming i flere år. Faktisk kan det virke risikabelt å tro at den enkle eksistensen av denne læren vil være nok til å overvinne en tradisjonell maktbalanse som er for ugunstig.

Og hvis mange setter pris på og misbruker praktiske "kraftmultiplikatorer" for å presentere en forringet situasjon på en mer gunstig måte, må vi huske på at hovedkriteriet i en maktbalanse ofte er styrke.

På dette området bør vi ikke glemme erfaringen som ble tilegnet under for eksempel Korea-krigen, da de kinesiske styrkene, mer rustikke, mindre trente og mindre effektive enn de amerikanske styrkene, presset sistnevnte tilbake til slutten. 38ᵉ parallelt ganske enkelt på grunn av deres overveldende numeriske overlegenhet.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler