Ødeleggelse av S-300 batteri på armensk jord kan føre Russland til konflikt

Våpenhvilen mellom Aserbajdsjan og Armenia i regi av Russland og Minsk-kontaktgruppen vil neppe vare. Selv om det ble rapportert om sporadiske skuddvekslinger på begge sider denne helgen, ble kampene gjenopptatt i begynnelsen av uken. Og denne onsdagen kunngjorde den aserbajdsjanske presidenten Ilham Aliyev at dronene og bortkommen ammunisjon som ble brukt av styrkene hans hadde ødelagt mer enn 200 pansrede kjøretøy, samt 2 armenske S-300-batterier. Problem, ifølge uavhengige observasjoner, hvis ett av disse batteriene faktisk ble utplassert i Upper Karaback, den andre satt på armensk jordsom utgjør det første direkte angrepet på armensk jord siden konfliktens begynnelse, og potensielt begrunnende en forespørsel om offisiell militær bistand fra Armenia til den kollektive sikkerhetstraktatorganisasjonen, derfor fra Russland.

Inntil nå hadde Aserbajdsjan vært forsiktig med å unngå å slå armensk jord, sannsynligvis for å unngå russisk militær involvering i konflikten. Når det gjelder Russland, hadde det gjort alt for å unngå å måtte delta offisielt, til tross for alliansetraktaten som binder det til Armenia. Hvis bildet av Russland i den armenske opinionen ble svært alvorlig skadet, er det juridiske aspektet av Moskvas posisjon gyldig, siden konflikten fant sted på territorium erobret av Armenia, og ikke anerkjent av Russland. Med potensiell ødeleggelse av et S300-batteri på armensk jord risikerer den russiske posisjonen å bli enda mer komplisert, med at sistnevnte må gripe inn militært dersom armenske myndigheter skulle be om det.

https://www.youtube.com/watch?v=IaLeYemgLjc&feature=emb_logo
Ødeleggelse av en armensk S300 av en aserbajdsjansk IAI Harop herreløse ammunisjon

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsnyheter | Militære allianser | Armenia

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler