Vil salget av F35A til De forente arabiske emirater begrense ytelsen til enheter som tilbys Sveits eller Finland?

Noen dager før det amerikanske presidentvalget ser det ut til at president Trump bruker all sin makt for å fremskynde prosedyren mht. salg av F35A-jagerfly i De forente arabiske emirater, og dette til tross for motvilje fra Kongressen og Pentagon, så vel som Israel. Men dette hastverket baner også vei for Kongressens handling, med potensielt mer vidtrekkende konsekvenser enn bare å selge til UAE, eller til og med andre land i Midtøsten.

Faktisk foreslo to demokratiske senatorer, den svært aktive senatoren fra New York og leder av utenrikskomiteen Bob Menendez, og senator Dianne Feinstein fra California, et lovforslag 20. oktober som ville kreve at den utøvende makten oppfylle visse faste kriterier for eksporttillatelser av flaggskipet til den amerikanske luftfartsindustrien, siden den ville bli eksportert utenfor NATO og direkte allierte, Japan, Sør-Korea, Australia, New Zealand og Israel. Blant de annonserte kriteriene er forpliktelsen til å gi Israel, men også andre allierte, mer effektive fly enn «sekundære» allierte. Denne tilnærmingen hadde allerede blitt vurdert for UAE, med mulig levering av "mindre snikende" enheter enn de som ble levert til Jerusalem.

F35 Israelske Adir Defense News | Militære allianser | Jagerfly
Juridisk sett må USA være i stand til å garantere teknologisk og operasjonell overhøyhet til Israel over sine Midtøsten-naboer ved å begrense avansert teknologisk eksport til disse landene.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsnyheter | Militære allianser | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler