Russland anklager Tyskland for ikke å respektere traktaten om ikke-spredning av atomvåpen

I 1968 signerte et stort antall land den nukleære ikke-spredningsavtalen, en avtale under FNs regi som pålegger signaturlandene ikke å utvikle eller eksportere militær atomteknologi. Det fulgte en rekke kriser knyttet til utplassering av atomvåpen av både Sovjetunionen og USA på allierte territorier, og skapte syklisk alvorlige spenninger, den mest representative var den cubanske missilkrisen, da Krutchevs Sovjetunionen satte inn SS-4 og SS -5 kjernefysiske raketter på den kommunistiske karibiske øya, som provoserte intervensjon fra amerikanske styrker, og 11 dager med svært høy spenning mellom de to blokkene.

I løpet av de siste to tiårene av den kalde krigen tok begge sider imidlertid store friheter når det gjaldt å respektere traktaten, særlig med utplasseringen av sovjetiske SS-20-missiler i Øst-Tyskland, og amerikanske Pershing-2-missiler i det føderale Tyskland, som forårsaket Euromissile-krisen fra 1982 til 1985, ofte presentert som den mest alvorlige krisen i denne perioden. Med sammenbruddet av sovjetblokken, deretter av Sovjetunionen, måtte Russland trekke tilbake alle sine atomvåpen fra landene i Øst-Europa, deretter fra sovjetrepublikkene som hadde frigjort seg fra Sovjetunionen, for til slutt å finne seg selv. , de facto, respekterer traktaten strengt tatt.

ss20 Nyheter Forsvar | Tyskland | militære allianser
Sovjetunionens utplassering av SS20 mellomdistanseraketter i Øst-Tyskland utløste Euromissile Crisis

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsnyheter | Tyskland | Militære allianser

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler