Brannkraften til Israels nye Saar 6-korvett er uten sidestykke

Den israelske marinen har aldri vært en prioritet for den jødiske generalstaben. I dag er offshoreflåten begrenset til 3 1000-tonns Sa'ar 5-korvetter anskaffet fra USA for mer enn 26 år siden, og fremfor alt 6 Dolphin- og Dolphin 2-ubåter, forstørrede versjoner av Type 209 av den tyske HDW, anskaffet i to partier, en i 1999 (3 Dolphin) og den andre mellom 2012 og 2019 (3 ​​​​Dolphin 2). Tel Aviv stolte faktisk på sitt luftvåpen, sine kystbatterier og sin flåte av rakettpatruljebåter for å beskytte tilgangen til havnene, ellers langt fra å være potensielt truet av aktører i det østlige Middelhavet.

Men oppdagelsen av et enormt gassfelt utenfor kysten, i det som ligner dens eksklusive økonomiske sone, på begynnelsen av 2010-tallet, endret situasjonen for den hebraiske staten dypt. Ikke bare dekker dette forekomsten nå 60 % av landets naturgassforbruk, men det lar også Jerusalem eksportere det dyrebare drivstoffet til sine jordanske og egyptiske naboer. Samtidig oppdaget også Egypt, men også Kypros og Libanon lignende forekomster.

Dolphin Sub News Defense | Tyskland | Militære marinekonstruksjoner
Israel har bestilt 3 nye Dolphin-ubåter fra Tyskland, og leveringen av disse skal begynne i 2027

Faktisk økte de regionale spenningene raskt rundt denne økonomiske uventet, med i Israels tilfelle frykten for å se dens offshore-infrastruktur angrepet av libanesiske Hizbollah, men også av syriske eller iranske presisjonsangrep. Gassrørprosjektet til Europa i samarbeid med Hellas er på sin side potensielt truet av Tyrkiske krav i det østlige Middelhavet, selve de som var opphavet til spenningene mellom Ankara og Athen.

Det er ikke noe overraskende, under disse forholdene, at den israelske marinen på kort tid har fått stor betydning på den hebraiske militærscenen, og blir utstyrt med nye, mye mer effektive midler. Dette var tilfellet med det nye Dolphin-ubåtprogrammet som ble annonsert i 2019, hvor det første eksemplet vil bli levert i 2027. Dette er i dag tilfellet med Sa'ar 6-korvettprogrammet, hvorav den første enheten, INS Magen, ble mottatt av den israelske marinen ved havnen i Eilat 2. desember. De 3 andre enhetene i klassen vil bli levert innen 2022. De 4 korvettene som er bygget i Tyskland vil ha kostet 430 millioner euro i Jerusalem, unntatt våpen og utstyr, hvorav et nivå dekkes av den tyske staten, slik tilfellet var for Dolphin 2-program og neste Dolphin-program (3).

K130 korvett Forsvarsnyheter | Tyskland | Militære marinekonstruksjoner
K130-korvettene, som Sa'ar 6 er avledet fra, er mye mindre bevæpnet enn deres israelske kolleger. På den annen side er deres autonomi til sjøs nesten dobbelt så stor.

90 meter lang for en lastet tonnasje på 1.900 tonn, INS-korvetten mage presenterer ved første øyekast ingen ekstraordinære nautiske egenskaper. Derivater av Tyske korvetter K130 Braunschweig, tar Sa'ar 6 opp det generelle utseendet og fremdriftssystemet. Når det gjelder utstyr og bevæpning, derimot, kan den lille israelske korvetten rett og slett ikke sammenlignes med noe skip av denne tonnasjen. Faktisk, utover 76 mm pistolen, som allerede er imponerende for skipet, bærer den opptil 16 antiskipsraketter Gabriel V med en rekkevidde på 200 km og designet spesielt for å operere nær kysten, samt 32 Barak-8 langtrekkende luftvernraketter designet i samarbeid med India for å skyte ned fly, helikoptre, droner og missiler opptil 100 km unna og 16 km i høyden.

Til dette allerede mer enn et massivt arsenal er det lagt til 20 vertikale utskytningsramper for C-Dome anti-missil-systemet, marineversjonen av Iron Dome-system, designet for å avskjære og avvise mettende angrep fra missiler, raketter og droner som kan målrette skipet, eller infrastrukturen det beskytter. Den har også 2 doble 324 mm torpedo-utskytere for anti-ubåtkrigføring, og 2 lette automatiske kanoner Typhoon for hans nære beskyttelse. Endelig kan korvetten implementere en MH-60 SeaHawk marinehelikopter. Sensorene og elektroniske krigføringssystemene om bord er for det meste dekket av taushetsstempelet, og kun hovedradaren EL/M-2248 MF-STAR fra det israelske IAI Elta, en radar med flate AESA-antenner, som er i stand til å oppdage en fly på 250 km og et missil i en beitebane på 25 km og arbeider i det høye UHF-båndet, er avduket.

Den indiske marinen fullfører MRSAMs første skuddtest for samarbeidsengasjement Defense News | Tyskland | Militære marinekonstruksjoner
Den indiske marinen testet Barak-8-raketten i 2015 ved å skyte to raketter lansert av ødeleggeren INS Kolkata. Mange andre tester har funnet sted siden.

Dette opprøret av utstyr og ildkraft ble ikke gjort uten begrensninger. Spesielt har Sa'ar 6-ene lav rekkevidde til sjøs, gitt ved 4000 km, eller nesten halvparten av K130-ene som de er avledet fra. Men når det gjelder Israel, som ikke har til hensikt å sende militære eiendeler, alene eller i koalisjon, langt fra sine egne hjemmehavner, representerer ikke denne lave autonomien et stort handikap. På den annen side vil den betydelige konsentrasjonen av våpensystemer i et lite skrog nødvendigvis skade skipets håndtering i sterk sjø.Men her er det igjen tvilsomt at et angrep på de israelske gassplattformene ville skje midt i en storm. Til slutt vil skipet ha lav kapasitet til å tåle treff, av samme grunner. Men la oss erkjenne at det vil være ganske vanskelig å treffe, og at de fleste 2000 tonns skip har en relativt begrenset evne til å motstå en streik.

Åpenbart var Sa'ar 6-korvettene designet for perfekt overvåket bruk i en veldefinert kontekst. Deres betydelige svakheter skader faktisk ikke på noen måte oppdragene som er betrodd dem. På den annen side vil de tilby den israelske marinen en kapasitetsøkning som kan sammenlignes med at flere fregatter, mye tyngre og dyrere skip tas i bruk. Vi forstår derfor hvorfor Hellas ble forført av modellen, og kunngjorde sin intensjon om å bygge, i samarbeid med Israel, sin egen modell avledet fra Sa'ar 6, Themistocles-klassen, kalt til å operere i samme miljø og i samme operasjonsområde som israelske skip.

banner Nyheter Forsvar | Tyskland | Militære marinekonstruksjoner

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler