Banktjenester: får forsvarsindustrien feil mål?

I flere år har selskaper med forsvarsvirksomhet hatt økende vanskeligheter med å få støtte fra franske og europeiske banker. Selv grunnleggende tjenester, som investeringskreditter, kontantlinjer eller dokumentarkreditter, blir nektet dem, under påskudd av transaksjonenes følsomhet, og potensielle konsekvenser for merkevarebildet til bankene dersom de skulle være involvert i våpen. markeder. For å prøve å møte dette behovet presenterte GICAT, en forening som samler fagfolk innen landvåpen i Frankrike, for franske myndigheter et prosjekt som tar sikte på å opprette en spesialisert forsvarsbank og et investeringsfond i form av et offentlig-privat partnerskap, med mulighet for å påkalle franske sparepenger for å levere systemet.

Vi vil overse det faktum at denne modellen foreslått av GICAT er overraskende lik den som ble presentert for 10 måneder siden i en artikkel publisert på Meta-Défense, med den forskjellen at artikkelen anbefalte en privat struktur, uten statlig innblanding. Faktisk ville den franske forsvarsindustrien, med en årlig omsetning på nesten 12 milliarder euro, og en markedsverdi av hovedaktørene på over 15 milliarder euro, ha rikelig med midler til å finansiere en slik tjeneste til fordel for hele forsvaret økosystem, uten å måtte appellere, nok en gang, til garantien fra staten og offentlige finanser.

verksted Rafale 1 Forsvarsnyheter | Forsvarsøkonomi | Europa
Store forsvarsbedrifter støter ikke på de samme vanskelighetene som mellomstore selskaper og SMB i denne sektoren når det gjelder tilgang til banktjenester.

Videre, som dukket opp under studien rundt Europa-Defense-prosjektet hentet fra denne artikkelen, går dette problemet med tilgang til banktjenester langt utover det fransk-franske rammeverket, siden flertallet av europeiske selskaper i denne sektoren møter de samme problemene. Men hvis alle de store aktørene i denne industrien i europeisk målestokk kom sammen for å løse problemet, ville både risikoen og investeringene som er nødvendige for å starte en europeisk «forsvarsbank» være svært moderat. For å parafrasere moralen i fabelen "Le Chartier bourbé" av Jean de la Fontaine, "Hjelp deg selv, og himmelen vil hjelpe deg"...

På den annen side virker det forbløffende at den franske forsvarsindustrien ikke et eneste øyeblikk vurderer å løse det grunnleggende problemet som fører til at bankene ønsker eller kan nekte å støtte aktørene i et økosystem som samler mer enn 200.000 XNUMX industriarbeidsplasser i Frankrike, og som representerer landets nest største eksportindustri. Nok en gang ser dette ut til å være fullstendig ugjennomtrengelig for spørsmål om bildet i opinionen av denne aktiviteten, som likevel er allment og lett å utnytte. For hvis den franske forsvarsindustrien kunne stole på den samme offentlige støtten som den amerikanske, eller til og med russiske, industri, ville posisjonene som ble uttrykt av bankene være mye vanskeligere å støtte.

Samlelinje Forsvarsnyheter | Forsvarsøkonomi | Europa
Den franske forsvarsindustrien gir nesten 400.000 XNUMX arbeidsplasser i landet, og representerer den nest største eksportindustrien etter sivil luftfart (som ikke ville eksistert uten militær luftfart)

Hypotesen om opprettelsen av en forsvarsbank er absolutt attraktiv, men for at en slik løsning skal se dagens lys, er det vesentlig å endre det generelle bildet av forsvarsindustrien i opinionen, ikke om bare for å kunne håpe å fange opp deler av landets volatile årlige sparing, som fortsatt representerer mer enn €70 milliarder hvert år. I tillegg kan de store forsvarsselskapene som overvåker hele aktiviteten til økosystemet, som Thales, Naval Group, Nexter, Airbus, Safran, MBDA eller til og med Dassault Aviation, også bruke sin innflytelse til å få franske banker til å endre sine posisjoner i en varig måte, desto lettere hvis opinionen beveger seg i samme retning.

I virkeligheten er det ikke nødvendig å overbevise «banksektoren» om å støtte forsvarsindustrien. At en enkelt europeisk bank kommer for å erklære sin støtte til denne aktiviteten er mer enn nok til å svare på nødssituasjonen, og for å lede hele banksektoren til å endre sine paradigmer, i frykt for å miste betydelige markedsandeler. Og hvis alle de store europeiske forsvarsselskapene skulle overføre sine bankaktiviteter til denne banken, og en stor del av sektorens ansatte skulle gjøre det samme, er det ingen tvil om at situasjonen ville utvikle seg positivt, veldig raskt og uten statlig innblanding , for å gjenskape normale forhold mellom banksektoren og forsvarsindustrien. Det ville også være det ideelle rammeverket for å sette i gang samordnede handlinger som tar sikte på å endre bildet av denne industrien i den europeiske opinionen...

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler