Elektronisk krigføring-cyberkonvergens i hjertet av den nye amerikanske marinen E / A18G Growler Pods

Den neste generasjonen av jamming pods som utstyrer den amerikanske marinens E/A 18G Growler, det eneste moderne kampflyet som er utstyrt for aktiv jamming av det vestlige arsenalet, vil ha muligheter som ikke står i forhold til den allerede svært effektive ALQ -99 som utstyrer enheten i dag . Utover forbedrede jamming-funksjoner, vil disse podene også være utstyrt med cyberkrigføringsfunksjoner, i henhold til en konvergens mellom elektronisk og cyberkrigføring som er satt til å bli etablert i dette området. Det er det i alle fall lesningen laget av kontreadmiral John Meier, sjef for de atlantiske marinestyrkene for den amerikanske marinen, under en videokonferanse med en sammenslutning av tidligere flybesetninger, Old Crows, 13. april.

I følge den amerikanske offiseren har linjen som skiller elektronisk krigføring som arbeider med radiofrekvensjamming-teknologier brukt av radarer, elektroniske avlyttingssystemer og kommunikasjon, og cyberkrigføring, som tradisjonelt bruker kabelnettverk, en tendens til å løse seg selv, mens nettverkene til motstandere , spesielt i Kina og Russland, er oftest svært godt beskyttet av kraftige brannmurer, eller er rett og slett koblet fra Internett-nettverket, og forhindrer inntrenging utenfra. Bruk av radiobærere for å overføre elementer av ondsinnet kode i disse systemene blir derfor en av de mest relevante løsningene, mens signalbehandling, enten det er i kommunikasjon, elektronisk avlytting eller radar, nå ofte er digitalt, og derfor potensielt sårbart for denne typen angrep.

EA18G Growler Us Navy Defense News | Awacs og elektronisk krigføring | Kommunikasjons- og forsvarsnettverk
De nye jamming podene som vil erstatte ALQ-99s ombord på US Navy's EA18G Growlers vil være av tre typer, avhengig av frekvensbåndet som brukes: lav, middels og høy frekvens. Den første Pod, spesialisert på mellomfrekvenser, vil settes i drift i 2022.

For en slik tilnærming viser bruken av jammere seg å være mest relevant, slik at deres elektromagnetiske kraft kan erstatte det originale signalet, inkludere skadelig programvare som vil bli brukt til å lokke, skade eller ødelegge det målrettede utstyret, eller enda mer hvis det deler en digitalt nettverk. Derfor kunne en slik utstyrt Growler ikke bare nøytralisere motstanderens radarer og deteksjonssystemer ved å bombardere dem med elektroniske signaler, men også ved å insinuere seg selv inn i systemene, og dermed øke varigheten eller til og med effektiviteten av det elektroniske angrepet, selv når enheten først er ferdig. har trukket seg tilbake og det elektroniske bombardementet er avsluttet, noe som øker betraktelig i tid og rom potensialet for skade for en Growler under et enkelt oppdrag.

Faktum gjenstår at jamming pods langt fra er de eneste vektorene som sannsynligvis vil utføre cyberangrep på radiofrekvens. Smarttelefoner, datamaskiner og andre nettbrett brukt av militæret har i flere år vært målet for hackere for å implantere skadelig programvare som sannsynligvis vil forsøke å spre seg med radiofrekvens i systemene rundt dem. Jo mer data- og sendekraft operatøren har, desto større er mulighetene for forstyrrelser. Sammenkoblede objekter, og i forlengelsen av tingenes internett, representerer også alvorlige vektorer for å utføre denne typen angrep. Dette er grunnen til at den israelske hæren nylig forbød tilkoblede biler på sine baser, da de kan representere en potensiell trussel mot deteksjons- og kommunikasjonssystemene som er utplassert der.

Tilkoblet bil Forsvarsnyheter | Awacs og elektronisk krigføring | Kommunikasjons- og forsvarsnettverk
IDF, den israelske hæren, forbyr nå adgangen til sine baser til tilkoblede kjøretøy, som representerer en potensiell trussel på CybeRF-spekteret.

"Cyber-militariseringen" av radiobølger vil faktisk raskt representere en mer enn betydelig trussel mot alle eldre systemer designet for å digitalt analysere signaler, og som ikke har cyberbeskyttelsen som er nødvendig for å beskytte mot denne typen angrep. . Disse er imidlertid svært mange, både innen landvåpen, som for eksempel mange bakke-luftsystemer, men også pansrede kjøretøy utstyrt med RF-detektorer, samt marinevåpen, vi tenker naturligvis på alle kampskipene kledd i elektromagnetiske sensorer, eller fly, som er i samme situasjon. Dessuten er det ingen forpliktelse til å begrense denne cybertrusselen til radiobølger alene: optroniske systemer med digital bildeanalyse er også muligens følsomme for denne typen operatørbasert cyberangrep. Til og med lyd kan brukes til å motvirke passive sonarer på ubåter og kampskip.

Dette er som sådan en av de viktigste forbeholdene som er uttrykt av visse eksperter på området, angående det enorme momentumet som er rettet mot å digitalisere og bygge nettverk slagmarken, og faktisk multiplisere sårbarhetspunktene til et globalt system som en dag kan bli offer for Skadelig programvare som er i stand til å nøytralisere den, og med den trente en stor del av de operative evnene til hærene til å utvikle seg i denne digitale boblen. Det er for eksempel interessant å huske på at den britiske tenketanken Chatham House i 2019 hadde levert en rapport som anslo at Vesten bør vurdere at Hele dens militære satellittflåte ble kompromittert av utenlandsk skadelig programvare, som kommer fra Kina, Russland, Nord-Korea eller Iran. Det ferske eksemplet på kompromissen til Fireeye og Solarwinds-programvaren viser også den potensielle stealth av denne typen angrep, som sannsynligvis vil bli aktivert i det mest beleilige øyeblikket av motstanderen, og det mest kritiske for målet.

Tornado ECR Defense News | Awacs og elektronisk krigføring | Kommunikasjons- og forsvarsnettverk
I Europa er det eneste flyet som spesialiserer seg på støtende elektronisk krigføring Luftwaffe's Tornado ECRs, som skal erstattes de neste årene av 15 EA 18G Growlers anskaffet fra Boeing.

Feltet med elektronisk krigføring og elektronisk krigføring-cyberkonvergens ser derfor ut til å være et kritisk spørsmål for de væpnede styrkene i årene som kommer. Dessverre, i Europa har denne evnen lenge vært mer enn neglisjert, bare Luftwaffe har, på hele kontinentet, enheter dedikert til elektronisk krigføring, i dette tilfellet Tornado ECR hvis ytelse gjenspeiler alderen til enhetene. Elektronisk krigføring er en av pilarene i FCAS-programmet, men denne evnen forventes ikke å bli tatt i bruk før 2040. Europeiske landstyrker har det ikke mye bedre i dette området, og bare enkelte fregatter, slik som Naval Groups FDI, er faktisk designet for å håndtere denne typen trusler. , og bruke disse teknologiene i en offensiv modus. Faktum er fortsatt at Europa totalt sett vil forbli alvorlig hjelpeløst i møte med denne trusselen de neste 20 årene, mens nåværende spenninger ser ut til å skissere en svært truende fremtid på kort eller mellomlang sikt.

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler