Hellas forbereder seg angivelig på å bestille 6 Rafale supplémentaires

"En kampskvadron består av 18 fly, men en god kampskvadron har 24 fly." Slik presenterte en gresk militærkilde spesifikk for filen Hellas' kommende intensjon om å bestille 6 Rafale i tillegg til Frankrike for 332nd Hellenic Fighter Squadron, som allerede har sendt 6 piloter til Mont-de-Marsan for å begynne sin transformasjon på det franske flyet. Basert på gjeldende kontrakt for oppkjøp av 18 Rafale til F3R-standarden, inkludert 6 nye fly og 12 tatt fra luft- og romvåpenflåten, estimerer Athen transaksjonsbeløpet til €800 millioner, for å gi de greske luftstyrkene en betydelig fordel og varig i forhold til dens langvarige motstander, de tyrkiske luftstyrkene.

Hypotesen om en eller flere tilleggskommandoer av Rafale veldig raskt dukket opp i greske militære, politiske og industrielle kretser, når den første ordren ble ratifisert. Like effektiv i Air-Air-oppdrag, spesielt takket være Meteor- og Mica NG-missilene, som i luft-bakke- og luft-overflateangrep, ankomsten av Rafale vises som en "Game Changer" i spenningene mellom Athen og Ankara i Egeerhavet. Men foreløpig må greske myndigheter nøye investere sitt årlige budsjett for anskaffelse av forsvarsutstyr, mens landet planlegger å anskaffe 4 nye fregatter og modernisere sine Meko 200HN korvetter for 5 milliarder euro, som de allerede har kjøpt MH-60 Romeo anti-ubåtkrigføring helikoptre og moderniserer en del av sin F16-flåte til Block 70+ Viper-standarden. I tillegg må den greske hæren snart modernisere sin mellomrustningsflåte, med et estimert behov på mer enn 2000 kjøretøy.

rafale lavt forsvarsnyheter | Militære allianser | Jagerfly
Le Rafale fremstår i øynene til de hellenske luftstyrkene som en "Game Changer" i konkurransen mellom den og de tyrkiske luftstyrkene.

Men sannsynlig anskaffelse av 6 nye Rafale viser tilliten som de greske luftstyrkene, men også myndighetene i Athen, har, både til deres nye fly og til det meget solide forsvarspartnerskapet som forener spesielt Frankrike og Hellas i møte med gjentatte slag fra president RT Erdogan de siste månedene. Og det er godt mulig at Athen i årene som kommer vil påta seg å bestille nye partier av Rafale, enten det er nytt eller modernisert, både for å holde tritt med rundt 300 tyrkiske F16, F4 og F5, og for å konsolidere interoperabilitet med de franske luft- og marinestyrkene. Den besluttsomheten Paris har vist til å støtte Hellas de siste månedene er en kraftig parameter i dette ønsket.

Vi kan imidlertid ikke utelukke at dette også er en form for "kompensasjon" som tilbys Frankrike dersom Athen skulle velge et tilbud som konkurrerer med Naval Group i det hellenske fregattprogrammet. Faktisk anses flere tilbud som svært attraktive av landets myndigheter, spesielt det fra Damen som tilbyr 4 tungt bevæpnede Sigma10515-fregatter innenfor en svært kort tidsramme, for litt over 3,2 milliarder euro. Dette representerer en seriøs konkurrent til den franske FDI, spesielt takket være dens 4 VLS Mk41 som lar den gå om bord i sine 32 siloer langdistanse SM2-missiler samt mellomdistanse ESSM-missiler med 4 per celle, hvor de 4 Sylver 50 av FDI tillater bare utplassering av 32 Aster-missiler, absolutt mer effektive enn SM2 eller ESSM, men betydelig færre i antall. Og gratis overføring av Jean Bart og Latouche Treville fregatter fra den franske marinen Ettersom en venteløsning ikke ser ut til å være et avgjørende argument for Athen, anses Nederland å tilby sine 2 Karel Doorman-klassefregatter også som effektive.

fdi 1 Forsvarsnyheter | Militære allianser | Jagerfly
Selv om det utvilsomt er mer kapabel på nesten alle områder, er Naval Groups FDI sterkt bestridt i det hellenske fregattprogrammet av nederlandske, britiske og amerikanske tilbud.

Det britiske tilbudet basert på fregatter av type 31 fremstår også som attraktivt for Athen til tross for dets mer begrensede operative evner, spesielt på grunn av enhetsprisen på under 500 millioner euro uten bevæpning, med den hellenske marinens ufarne håp om å kunne forhandle om overføringen av de 2 type 23 fregattene som må trekkes ut av tjeneste av Royal Navy i de kommende årene i samsvar med direktivene til den nye integrerte strategiske gjennomgangen. Endelig, det amerikanske tilbudet, basert på den lette fregatten MMSC, dersom det forblir langt bak fra et operativt synspunkt, kast sterk diplomatisk støtte fra Washington, mens Athen fortsetter å håpe på at Det hvite hus vil ta sin side mer fast mot Ankara mot et bakteppe av tyrkisk-amerikanske spenninger og sanksjoner. For å oppsummere situasjonen, det franske tilbudet er utvilsomt det mest effektive i de fleste operasjonelle aspekter blant de 4 forslagene som ser ut til å bli favorisert av Athen, men det er også det dyreste, og begrensningene til Sylvers vertikale lanseringssystem virker tydelig mot det.

Imidlertid er våpenanskaffelsesbeslutninger ikke begrenset til den enkle sammenligningen av pris og ytelse på et Excel-ark. Involvering av franske styrker sammen med de hellenske styrkene de siste månedene som står overfor Ankara vil utvilsomt spille en avgjørende rolle i voldgiftene som skal gjennomføres, mens utlysningen av forslag angående det hellenske fregattprogrammet forblir i form av bilaterale stat-til-stat-forhandlinger, og ikke i form av en anbudskonkurranse. Den veldig sterke franske tilstedeværelsen under Iniochos 2021-øvelsen, med ikke mindre enn 11 Rafale og 5 Mirage 2000D sendt av luftvåpenet og den nasjonale marinen, viser Paris sitt ønske om å bygge en de facto allianse med Athen, samtidig som kontaktene mellom den franske og den greske forsvarsindustrien mangedobles for å studere synergier og muligheter for samarbeid. .

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler