De 7 utfordringene med å forsvare presidentvalget i 2022 i Frankrike

Forsvarsspørsmål ble skjøvet i bakgrunnen under det forrige franske presidentvalget, i 2017. Flertallet av kandidatene hadde rett og slett forpliktet seg til et utgiftsmål på 2 % ved slutten av femårsperioden, og hadde forsøkt å debattere et emne uten noen reelt grunnlag, som for eksempel tilbakeføring til verneplikt, selv om militæret selv fortsatte å advare om det urealistiske aspektet ved forslagene som ble fremmet. Heldigvis, og til overraskelse for mange, respekterte den valgte presidenten, Emmanuel Macron, sine forpliktelser ved å håndheve en militær programmeringslov (BPM) som lar Forsvaret, om ikke å gjenoppbygge sine evner, i det minste sette en stopper for kapasitetsblødningen som har påvirket dem i nesten 15 år.

Imidlertid forblir den nåværende LPM, i likhet med forsvarsbudsjettet knyttet til den, i substans som i form, knyttet til målene i Hvitboken om forsvar og sikkerhet fra 2013 (LBDSN 2013), skrevet selv før global geopolitikk ble revet med. Faktisk vil den neste femårsperioden måtte ta opp flere kritiske spørsmål innen forsvarsfeltet for å svare på sikkerhetsspørsmål som i dag ikke lenger gir rom for tolkning. Det virker derfor naturlig å forvente at kandidater som vil stille til øverste embete, presenterer klare standpunkter og et program på disse spørsmålene, hvorav det er 7.

1 - Nasjonal avskrekking i møte med nye trusler

2013 LBDSN, i likhet med 2017 Strategic Review, er basert på en todelt design av forsvarsverktøyet, en konvensjonell komponent i form av en ekspedisjonsstyrke som er i stand til å intervenere i eksterne teatre og i lav- til lavnivå-kriser. intensitet, og kjernefysisk avskrekking og dens to komponenter, Strategic Ocean Force (FOST) sterk av 4 atomubåter med ballistiske missil (SSBNs) av triumfantklassen, og to skvadroner fra de strategiske luftstyrkene (FAS) bevæpnet med Rafale. Embedded Naval Aviation kan også, på forespørsel, implementere ASMPA-missil hvis nødvendig. Den franske doktrinen, med en ubåt til sjøs og en i beredskap, er arvet fra en periode hvor russiske atomstyrker ikke klarte å opprettholde operativ varighet til sjøs med sine SSBN-er, og hvor Kina kun hadde 2 fartøyer av denne typen, ellers ineffektive.

Triumferende SSBN analyserer forsvar | Artilleri | Jagerfly
De strategiske havstyrkene setter inn fire Le Triomphant-klasse SSBN-er, hvorav den ene er permanent på patrulje, og et sekund i beredskap 4 timer for å ta til sjøs i tilfelle en krise.

Siden den gang har Russland økt og modernisert sin strategiske holdning betraktelig, med 3 SSBN-er på permanent patrulje, moderniseringen av sine langdistanse ballistiske missiler, den av sine strategiske bombefly, og ankomsten av nye våpensystemer som missilhypersoniske Kinzhal eller Avangard hypersonisk glider. Kina har også utplassert betydelige nye eiendeler, slik som det interkontinentale ballistiske missilet DF41, Type 094 SSBN-ene og den kommende ankomsten av H-20 stealth strategisk bombefly. I tillegg har flere land engasjert seg i atomkappløpet, foruten Pakistan og India, som Iran og Nord-Korea. Endelig utvikler systemer for å oppdage og avskjære atomvåpen og deres vektorer, enten det er marine eller ubåt, veldig raskt. Med andre ord, selve effektiviteten til fransk avskrekking i dag er potensielt truet på mellomlang eller kort sikt.

For å imøtekomme dette kan det være nødvendig å øke formatet på FOST, for å Hold ikke 1, men 2 SSBN-er på patrulje til enhver tid. Faktisk, hvis et SSBN har 98 % sjanse for ikke å bli oppdaget, noe som er langt fra høyt, spesielt med tanke på multiplikasjonen av ASM (Anti-Ubåt) deteksjonsevner i dag og i nær fremtid, gir dette fortsatt en potensiell motstander et vindu på 7 dager per år hvor han eventuelt kan nøytralisere denne trusselen, og derfor opptre ustraffet. Ved å doble antall SSBN på patrulje, på samme grunnlag, vil den kun ha et vindu på 1 dag hvert 7. år for å oppnå dette. På samme måte må FAS nå møte integrerte flerlags forsvarssystemer, for hvilke en eskorte av fly eller droner utstyrt med kraftig elektronisk krigføring og motdeteksjonssystemer er avgjørende.

Faktisk må avskrekkingsposisjonen raskt tilpasses truslenes virkelighet, langt utover de nåværende 3G SSBN-programmene eller etterfølgeren til ASMPA-missilet, som først vil gå i bruk i løpet av det neste tiåret. Dette spørsmålet, eksistensielt for nasjonen, men også for Frankrikes allierte, viser seg derfor avgjørende for å evaluere den politiske og strategiske visjonen til kandidatene til Elysée.

2- Utfordringen med høyintensiv engasjement

Som tidligere nevnt, forutså ikke LBDSN 2013 som RS 2017 at de franske hærene måtte være engasjert i såkalte høyintensive engasjementer, nemlig mot en motstander utstyrt med et komplett utvalg moderne militært utstyr og styrker som er i stand til å implementere dem. Russlands utplassering av styrker på Krim og Ukrainas grenser de siste dagene viser entydig at dette scenariet nå er mulig, og til og med sannsynlig dersom flere analytikere skal tro på. Russland er ikke den eneste potensielle motstanderen av Frankrike utstyrt med disse evnene, spenninger i Kinahavet og rundt Taiwan med Beijing viste at fra nå av var People's Liberation Army en ledende styrke, i stand til å konkurrere med de beste vestlige hærene på mange områder. Iran har økt sine operative evner betraktelig, spesielt innen droner, kryssermissiler, ballistiske missiler og luftvernsystemer, og utgjør en konstant trussel mot franske styrker som er utplassert i regionen, enten de er land, sjø eller luft. Selv land vurdert nære allierte blir nå potensielle trusler, slik tilfellet er med Tyrkia, som har veldig viktige konvensjonelle kapasiteter.

Orbiter1K Nagobokarabakh forsvarsanalyse | Artilleri | Jagerfly
Nagorno-Karabakh-krigen i 2020 viste den avgjørende rollen til droner og slentrende ammunisjon, samt integrert kommando i en moderne konflikt

Imidlertid er de franske hærene rett og slett ikke ikke i stand til å støtte en slik forpliktelse, både fra et teknologisk synspunkt og fra et kapasitetssynspunkt. De franske tunge panserstyrkene er faktisk redusert til sitt enkleste uttrykk, med kun 220 Leclerc-stridsvogner hvorav kun 200 eksempler skal moderniseres, og selvgående artilleri på knapt mer enn 100 stykker, blottet for rustning. Ingen av de franske panservognene i tjeneste eller i bestilling i årene som kommer er eller vil være utstyrt med aktivt beskyttelsessystem for å motvirke raketter og anti-tankraketter. Luftvern- og antidroneforsvaret til mobile enheter er også svært begrenset, selv om disse eiendelene har vist sine enorme evner under nylige konflikter. Observasjonen er den samme når det gjelder luftstyrkene, som ikke har noen midler til elektronisk krigføring eller undertrykkelse av luftvernforsvar, og når det gjelder marinestyrkene, hvis skip er utilstrekkelig beskyttet mot mettende angrep fra droner og missiler. I tillegg er lagrene av ammunisjon og reservedeler ekstremt små, noe som gjør det umulig å opprettholde et intenst engasjement over tid.

Programmet til en kandidat til presidentvalget må derfor, gitt behovet på dette området, gi et svar og en strategi for å svare på det, innenfor tidsfrister som er i samsvar med truslenes realitet. Dette krever en gjennomgang av organiseringen av de væpnede styrkene, samt innsats når det gjelder utstyr som langt overgår den nåværende planleggingen som LPM har sett for seg frem til 2025. De franske hærene vil kanskje ikke ha tid til å vente til 2035 eller 2040 for å motta MGCS og annen FCAS å være engasjert i konflikter av et helt annet teknologisk og militært nivå enn intervensjonen i Mali kan være.

3 - Tilpasse hærenes format til trusselen

Utover spørsmål om utstyr, er det også spørsmålet om formatet til de franske væpnede styrkene. Dette er fortsatt innrammet av LBDSN 2013 og dens visjon om engasjement av styrker som følge av en vurdering av den svunne trusselen, som kanskje aldri engang eksisterte. I dag reagerer ikke lenger en landoperativ styrke på 77.000 30 mann på trusselens virkelighet, spesielt når sistnevnte, også veldig opptatt med eksterne operasjoner, bare er i stand til å mobilisere på 10 dager tilsvarende en mekanisert brigade forsterket med 12.000 eller 10 225 menn, mens de russiske hærene kan mobilisere 185 ganger mer over samme periode. Det samme gjelder luftstyrkene som med 15 jagerfly knapt klarer å holde oppe dagens operative press, selv om flåten gradvis reduseres til 6 fly. Når det gjelder marinestyrkene, med et enkelt hangarskip, XNUMX fregatter og XNUMX angrepsubåter, har de rett og slett ikke kapasitet til å permanent utplassere en bærergruppe, og de har heller ikke kapasitet til å opprettholde mer enn 'en fregatt til sjøs per major. teater.

Rafale e Mirage 2000 D foto Air Force analyserer forsvar | Artilleri | Jagerfly
Luft- og romstyrken har for tiden 220 kampfly, dette tallet forventes å bli redusert til 185 med tilbaketrekkingen av Mirage 2000-5 og Mirage 2000D i løpet av det kommende tiåret.

Det ser derfor ut til å være avgjørende å fundamentalt revurdere formatet til hærer, for å svare på realiteten til nåværende og fremtidige trusler, uten å systematisk regne med støtte fra en alliert som erfaringene de siste årene har vist seg å være mest allsidige. Hvis Frankrike ønsker å være i stand til å forsvare sitt territorium, inkludert sine oversjøiske territorier og sin eksklusive økonomiske sone, for å gi beskyttelse eller betydelig militær hjelp til sine allierte, og å påvirke globale spørsmål, kan dette ikke bare gå gjennom en betydelig økning i størrelsen på sine hærer. Også når det gjelder disse spørsmålene, må en kandidat til Høyesterettsvesenet presentere sine standpunkter og sine mål tydelig.

4- Teknologiske, industrielle og menneskelige ressursutfordringer

Det ser derfor ut til at for å svare på nåværende og fremtidige sikkerhetsutfordringer, må de franske væpnede styrkene, men også forsvarets industrielle og teknologiske økosystem, sette i gang en dyp endring, som avslører en rekke utfordringer som må møtes. Den første av disse er den teknologiske utfordringen. Ingen kan nå bestride at verden har gått inn i et nytt våpenkappløp. Russland, og spesielt Kina, er et skritt foran fordi de har gjort betydelige anstrengelser for å modernisere sine hærer og utstyr i rundt tjue år, med en merkbar akselerasjon siden begynnelsen av 2010. Disse landene har allerede da vært i stand til å utvikle nytt forsvar teknologier som tillot dem innhente og noen ganger til og med overgå vestlige teknologiske evner. I løpet av denne tiden var Frankrike, som andre vestlige makter, fornøyd med å utvikle sine forsvarsteknologiske evner i forhold til sine budsjettbegrensninger alene, uten å ta hensyn til de dyptgripende endringene som finner sted andre steder.

FCAS 2 forsvarsanalyse | Artilleri | Jagerfly
Det første operasjonelle flyet fra det fransk-ibero-tyske FCAS-programmet forventes ikke før slutten av det neste tiåret i kampenheter

Faktisk, mens landet og dets forsvarsindustri fortsatt hadde et komfortabelt teknologisk fremskritt for rundt ti år siden med eksklusiv kunnskap, som i tilfellet med Neuron-programmet for eksempel, dette har erodert merkbart, handikappet både av mangelen på politisk visjon på dette området, og av dårlig definerte europeiske samarbeidsprogrammer hemmet av interne begrensninger. Returen til strategisk autonomi og en ambisiøs forsvarsteknologipolitikk fremstår derfor som et avgjørende tema for den fremtidige presidenten. Det samme gjelder forsvarsindustripolitikk, merket de siste 20 årene av betydelige forsakelser, noen ganger på alteret for internasjonalt samarbeid, og på grunn av mangel på mellomlang planlegging, ikke tillater produsenter å optimalisere verktøyene sine for best mulig å møte behovene til de franske hærene og internasjonale kunder. Når det gjelder disse spørsmålene, enten det gjelder størrelsen på det industrielle verktøyet så vel som dets kontroll og dets noen ganger overdrevne eksponering for eksportens luner, må kandidatene også uttrykke sine posisjoner og sin strategi.

Til slutt er det ikke nok å vedta en økning i antall væpnede styrker for å oppnå dette. De møter faktisk alvorlige vanskeligheter med å rekruttere og opprettholde tilstrekkelig personell med den nødvendige profilen, selv om størrelsen på hærene aldri har vært så liten. Faktisk vil det være nødvendig å detaljere en strategi som gjør det mulig å svare på utfordringen med menneskelige ressurser i hærene, dette involverer for eksempel bedre attraktivitet for hærene, mer passende karriereprofiler, opprettelse av stipend kompensert i tjenesteår , eller implementering av en ekte nasjonalgarde som er i stand til å styrke styrkene betydelig, spesielt i tilfelle en større krise.

5- Nasjonens motstandskraft

Som krisen knyttet til Covid19 har vist, men også de mange konspiratoriske utskeielsene som har blitt rapportert stadig oftere de siste månedene, er den franske nasjonens motstandskraft overfor en eller flere store kriser i dag et problem som direkte påvirker forsvarsspørsmål i møte med økende potensielle trusler. Flere land, særlig Sverige, men også Russland, har forpliktet seg til å organisere befolkningens motstandskraft mot disse mulige krisene, som kan være et resultat av et terrorangrep så vel som fra en klimatisk hendelse, fra tilsynekomsten av et nytt patogen enn et angrep som kommer fra en annen stat. Befolkningens avhengighet av grunnleggende tjenester som vann, elektrisitet, kommunikasjon, forsyning av supermarkeder med forbrukerprodukter eller elektroniske betalingsmidler, representerer i dag store sårbarheter på samfunnsnivå. Permeabiliteten observert for desinformasjon, til og med for propaganda rettet fra en fiendtlig stat, representerer en like betydelig trussel.

panikk covid analyserer forsvar | Artilleri | Jagerfly
Franskmennenes motstandskraft, som alle vestlige, har blitt undergravd av innesperringene knyttet til Covid-krisen, med scener som denne som har mangedoblet seg over hele Europa.

Å styrke motstandskraften til franskmennene, på fastlands-Frankrike og utenlands, i byen og utover, representerer derfor et stort sikkerhetsspørsmål knyttet til forsvarsspørsmål, og Forsvaret har noen av nøklene til å svare på dette, som i tilfelle av håndtere cyberangrep eller beskytte kritisk infrastruktur. Kandidater til presidentvalget må derfor gi uttrykk for sine oppfatninger om dette kritiske punktet og presentere sine forslag på dette området, slik at velgerne kan vurdere innholdet.

6- Tiltakskalenderen

Hvis det er et svært kritisk punkt i dag i fransk forsvarsplanlegging, annet enn det som er knyttet til formatet, er det utvilsomt kalenderen over programmer som er iverksatt for å svare på nye trusler. Faktisk, enten det gjelder problemer med høy intensitet, med MGCS kamptankprogram, CIFS artillerisystem,e FCAS kampflysystem, Ou den nye generasjonen kjernefysiske hangarskip, som svar på behovene for avskrekkelse, med SSBN 3G-programmet, ASN4G-raketten, eller Europeiske anti-ballistiske systemer TWISTER, alle rutetabellene tar sikte på å gå i tjeneste utover 2030, 2035 eller til og med 2040. Trusselens virkelighet er imidlertid umiddelbar, og det er ingen garanti for at den nåværende status quo vil vare i de 15 eller 20 årene som kreves for å gi hærene midler til å svare på det. Spørsmålet oppstår da, og kritisk, om tidsplanen for tiltak som skal iverksettes for å sette de franske hærene i stand til raskt å møte disse truslene.

leclerc-tanken analyserer forsvaret | Artilleri | Jagerfly
Med bare 200 moderniserte Leclercs vil ikke hæren være i stand til å opprettholde et høyintensivt engasjement de neste 10 årene.

Svaret som en kandidat kan gi på disse spørsmålene vil gjøre det mulig å vurdere varigheten av eksponeringen for risiko, men også soliditeten til det foreslåtte forsvarsprogrammet. Å gjenoppbygge et militært verktøy kan faktisk ikke gjøres på kort tid. Det er viktig å implementere mellom- og langsiktig planlegging, både på teknologi- og HR-feltet, for hærer så vel som for industrier og forskningssentre. Det er også i denne tidsplanen kandidatene vil kunne differensiere seg, for å unngå å se alle kandidatene nok en gang foreslå et vagt program basert på ett enkelt budsjettmål, noe som gjør det umulig å forutse ambisjonene og den reelle visjonen. , som for eksempel en tropisme når det gjelder internasjonalt eller europeisk samarbeid, eller en overfladisk visjon uten reell vilje.

7- Den økonomiske modellen og bærekraften til forsvarsinnsatsen

Det siste punktet, og ikke minst, av disse strategiske spørsmålene i Forsvaret for presidentvalget i 2022, viser seg å være mest kritiske spørsmålet om finansiering av ambisjonene som presenteres, og i forlengelsen av den forsvarsøkonomiske modellen som kandidatene har sett for seg. Faktisk, uten å gå i detaljer, krever hærenes reelle budsjettbehov for å svare på nåværende og fremtidige trusler en betydelig økning i forsvarskreditter i årene som kommer, for å nå en økning på rundt 25 til 30 milliarder euro per år innen 2032, dvs. en økning i kreditter på rundt 3 milliarder euro per år i 10 år. En slik innsats er rett og slett ikke innenfor rekkevidden av franske offentlige finanser som allerede er hardt rammet av Covid-krisen. Kandidatene må derfor enten redusere ambisjonene i programmet for å møte fransk budsjettkapasitet i årene som kommer, med sikkerhet om økt eksponering for store risikoer og en nedgradering av landet på den internasjonale scenen, eller foreslå en modell for innovativ økonomi for møte behov.

Lanca-programmet analyserer forsvaret | Artilleri | Jagerfly
LANCA-dronen er mandag en rekke programmer lansert av britiske myndigheter som en del av den nye Integrated Strategic Review, som er basert på de sosioøkonomiske og budsjettmessige effektene av forsvarsindustriinvesteringer for å øke bærekraften til forsvarsinnsatsen.

Av alle de diskuterte punktene er dette utvilsomt det mest splittende for fremtidige kandidater, som ikke bare må presentere sine ambisjoner, men også finansieringsmodellen og dermed bærekraften i den foreslåtte forsvarsinnsatsen. Løsninger finnes, enten de er makroøkonomisk (forsvar med positiv verdsettelse) eller organisatorisk og samfunnsmessig (Forsvarsbase). Noen land, som USA og Russland, har brukt disse prinsippene i mange år. Andre utvikler seg for å følge den, slik tilfellet er i Storbritannia med sin nye integrerte strategiske gjennomgang. Men én ting er sikkert, løsningene som foreslås for finansiering av den fremtidige forsvarsinnsatsen vil gjøre det mulig å vurdere i detalj både de reelle ambisjonene og soliditeten til programmet foreslått av hver av kandidatene på dette området.

konklusjonen

Konstitusjonelt sett er republikkens president sjef for de franske hærene. Som sådan er den garantisten for beskyttelsen av suvereniteten og interessene til landet, og mer enn noe annet, for sikkerheten til franskmennene selv, uansett hvor de er. Nylig geopolitisk utvikling har vist at årene, og til og med tiårene som ligger foran oss, vil være svært forskjellige fra de vi har opplevd de siste 30 årene, med gjenoppblomstringen av risikoen for store konflikter mellom stater og atomtrusselen, men også med fremkomsten av nye trusler knyttet til klimaendringer, fortetting av menneskelige befolkninger samt demokratisering av visse teknologier. Uansett kan en presidentkandidat ikke lenger ignorere eller håndtere disse forsvarsspørsmålene på overfladisk vis.

Som vi har sett, er innsatsen betydelig i dag på dette området, på omfanget av risikoene som er involvert, og det er ikke lenger mulig å være fornøyd med et kortfattet program eller vage ambisjoner om å overlate det til landets tøyler og dermed sikkerheten til franskmennene. Vi kan derfor bare håpe at kandidatene til presidentvalget, i hvert fall de som mest sannsynlig vil spille en avgjørende rolle i dette valget, nærme seg emnet med ambisjon og klarhet i programmet sitt, og at de vil svare på de 7 punktene som diskuteres her. Det vil selvsagt avhenge av kandidatene. Men det vil også avhenge av velgerne, hvem som vil gjøre forsvarsspørsmål til et tema i den kommende valgkampen, eller ikke...

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler