Kystforsvarsbatterier går tilbake til midtpunktet

- Annonse -

Tradisjonelt, frem til midten av 60-tallet, ble havner og militære arsenaler, samt visse strategiske kystplasseringer, ofte beskyttet av kystbatterier, både for luftvern- og antiskipformål. Men uthulingen av trusselen, spesielt etter Sovjetunionens sammenbrudd, samt utseendet og demokratiseringen av missiler ombord på kampskip, førte til at mange land klarte seg uten disse forsvarene.

Men de siste årene har flere hærer forpliktet seg til å reutstyre seg med kapasiteter av denne typen, særlig ved å anskaffe kystforsvarsbatterier utstyrt med antiskipsmissiler. Hvordan kan vi forklare denne tilbakevendingen til fordel, og hvilke roller kan de spille i et moderne militærsystem?

De siste månedene har Ukraina, men også Taiwan, Bulgaria, Romania og Polen, alle kunngjort sin intensjon om å anskaffe anti-skip kystforsvarsbatterier, eller å styrke deres eksisterende forsvar i dette området. Til og med United States Marine Corps har utviklet en løsning i denne retningen, for å beskytte sine demonterte enheter i fravær av luft eller marinestøtte.

- Annonse -

Andre land, som Russland, Kina, Vietnam, Iran og Nord-Korea, har begynt å modernisere sine egne kystforsvarssystemer, for å utvide deres effektivitet og avskrekkende virkning. Selv om de stort sett hadde falt ut av bruk i flere tiår, tilbyr moderne kystforsvarssystemer faktisk svært interessante egenskaper når det gjelder å møte en betydelig marinetrussel, eller en risiko for amfibieangrep. .

K-300P Bastion kystforsvarsbatterier – Russland

Nye landbaserte antiskipssystemer, som f.eks K300P russisk bastion eller norske NSM CDS, kombinerer samtidig mobilitet, betydelig, dødelighet og lang engasjementsrekkevidde, og overgår på mange områder de defensive evnene til krigsskip og kampfly.

Så, et batteri av det russiske Bastion-systemet, som består avet 6×6 kommando- og kontrollkjøretøy (C2), 4 8x8 rakettutskytningskjøretøyer med 2 missiler per lastebil, og 4 lastebiler, kan utplasseres over et kystområde nesten 50 km langt og over et område på mer enn 500 km², noe som gjør det svært vanskelig å lokalisere eller motbevise.

- Annonse -
Russiske K-300P Bastion kystforsvarsbatterier beskytter de fleste av landets kyster og sensitiv marineinfrastruktur

Den bruker P800 Onyx supersonisk anti-skip missil, som er i stand til å overstige Mach 2,5, som gjør det mulig å nå mål 450 km unna med en militær belastning på 250 kg, tilstrekkelig til å sette de største skipene ut av spill. Det tar bare fem minutter å utplassere Bastion-mobilbatteriet og aktivere avfyringen av en eller flere Onyx-missiler.

Det er derfor svært vanskelig å eliminere trusselen ved forebyggende angrep, kryssermissiler eller ved angrep fra kampfly, da batteriene kan bevege seg veldig raskt, og forbli diskrete under dekke av vegetasjon for eksempel.

DF-21D anti-skip ballistisk missil (Kina)


LOGO metaforsvar 70 Kystforsvar | Amfibisk angrep | FORENTE STATER

Resten av denne artikkelen er kun for abonnenter

- Annonse -

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
alle artikler uten reklame, fra €1,99.


Nyhetsbrev påmelding

Registrer deg for Meta-Defense nyhetsbrev å motta
siste moteartikler daglig eller ukentlig

- Annonse -

For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler