Moderne angrepshelikoptre, fra AH-64E Apache til Z-19.

Selv om helikoptre har blitt brukt i kamp siden slutten av 40-tallet, spesielt under Korea-krigen hvor de spilte en avgjørende rolle for første gang i evakueringsoppdrag for havarier og gjenvinning av kastede piloter, var det først i 1967 at et væpnet helikopter spesialdesignet for angrepsoppdrag deltok i en væpnet konflikt. Dette var det amerikanske Bell AH-1 Cobra-helikopteret til den amerikanske hæren under Vietnamkrigen.

Siden den gang har angrepshelikoptre etablert seg som et viktig verktøy i inventaret av moderne hærer, og Mi-24 Hind, AH-64 Apache og andre tigre deltok aktivt i en rekke konflikter, alt fra den sovjetiske intervensjonen til Afghanistan til den første Gulfkrigen, fra intervensjonen i Libya i 2011 til spenningene mellom Ukraina og Russland for bare noen uker siden.

Disse enhetene er raske, manøvrerbare og kraftig bevæpnede og vet hvordan de kan dra nytte av terrengmaskering for å nærme seg målet og ødelegge dem før de mottar et svar. Litt etter litt erstattet de nære luftstøttefly i mange hærer.

Med ankomsten av ny ammunisjon, slik som slentrende ammunisjon, og nye sensorer og kommunikasjonsverktøy, vil moderne kamphelikoptre se ytelsen utvides ytterligere i årene som kommer, for å fortsette å representere en nøkkelkomponent i luftkamp.

AH-64E Apache (Boeing – USA)

I all rettferdighet måtte vi starte dette panelet med den ubestridte kongen av denne kategorien fly, Boeing AH-64 Apache, som i dag fortsatt er det mest produserte vestlige kamphelikopteret i verden, med 2400 eksempler, som bare gir etter for Sovjet. Mi-24 som nådde en topp på 2650 produserte fly.

Til å begynne med skulle imidlertid Apache aldri ha sett dagens lys. Den ble faktisk bare utviklet på forespørsel fra den amerikanske hæren som en del av BIG 5 superprogrammet i 1972, etter at AH-56 Cheyenne-programmet ble forlatt, mens det amerikanske flyvåpenet tok med seg for å utvikle A-10 Thunderbolt II og US Marine Corps Harrier II, og etterlot den amerikanske hæren isolert for å utvikle sin egen roterende vinge.

Konkurransen så prototypen Bell YAH-63 og Hughes YAH-64 sammenstøt, sistnevnte vant på nesten alle områder til skade for konkurrenten. Forproduksjonen av Apache startet i 1981, og det første flyet ankom Europa fra 1984, på høyden av Euromissile-krisen.

AH-64 Apache-angrepshelikoptrene kommer fra den amerikanske hærens super BIG 5-program på begynnelsen av 70-tallet.
En US Army AH-64E som avfyrer en 70 mm Hydra-rakett. Legg merke til AN/APG-78 Longbow millimeterradaren på masten over rotoren.

Siden den gang har den kommersielle og operasjonelle suksessen til AH-64 aldri sviktet, og til tross for sine 40 år, fortsetter den å motta bestillinger i sin mest avanserte versjon, AH-64E.

Det må sies at "beistet" har seriøse argumenter å fremme, med en maksimal startvekt på mer enn 10 tonn, dens fullt pansrede tandem-glass-cockpit og dens to GE T-700-turbiner som hver utvikler mer enn 1900 hk kraft, slik at den kan bære fem tonn nyttelast, inkludert piloter, drivstoff og ammunisjon.

På bevæpningssiden bærer den en meget effektiv 30 mm M230-kanon forsynt med 1200 skudd og kombinert med hjelmsiktet til våpensystemoffiseren plassert på forsetet på flyet, samt en rekke missiler, raketter og til og med flere stridsvogner montert på de 2 angrepspunktene til hver av vingesubbene.

I antitankkonfigurasjon bærer en AH-64E, utstyrt med en AN/APG-78-radar på mast, opptil 16 AGM-114 Hellfire II-missiler, noe som gir den formidabel ildkraft. I tillegg til Hellfire kan Apache avfyre ​​israelske Spike antitankmissiler, Stinger luft-til-luft-raketter, samt 70 mm raketter.

Til tross for sin alder er AH-64 Apache fortsatt spydspissen for den amerikanske hærens luftkampstyrke, samt 16 væpnede styrker rundt om i verden, inkludert Storbritannia, Nederland og Hellas i NATO, Japan og Sør-Korea i Stillehavet, Saudi-Arabia, Israel, Qatar og Egypt i Midtøsten. Disse siste årene, Storbritannia, Australia og Marokko har også bestilt Boeing-flyene, som vil forbli i drift i flere tiår.

AH-1Z Viper (Bell – USA)

Den endelige versjonen av AH-1 Cobra, som var det første angrepshelikopteret som noen gang var involvert i en konflikt i 1967, Bells Ah-1Z Viper har ikke lenger mye til felles med de første versjonene av sin forfar. Ingen mer enmotors konfigurasjon og to-blads rotor, Viper er nå utstyrt med 2 General Electric T-700-GE-401C-turbiner som utvikler 1800 hk hver, for en maksimal startvekt på 8,8 tonn, og en fire-blads rotor med som de fleste moderne helikoptre.

Viper fornekter imidlertid ikke arven sin, og beholder spesielt en frontdel på knapt mer enn én meter, noe som gjør det spesielt vanskelig å få øye på og målrette mot motstanderen.

Denne funksjonen lar også dens primære bruker, US Marines Corps, redusere flyets fotavtrykk når rotoren er foldet, når den utplasseres fra amerikanske angrepsskip.

The Bell AH1Z Viper e1620322501956 Militær planlegging og planer | Tyskland | Konflikt i Mali
US Marine Corps stiller med mer enn 220 AH-1Z Vipers for å støtte landingsstyrkene og beskytte transporthelikoptrene.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær planlegging og planer | Tyskland | Konflikt i Mali

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler