Le Rafale vil fly godt under kroatisk kokarde

Denne fredagen, Kroatiske myndigheter bekreftet deres beslutning om å anskaffe 12 fly Rafale brukt med Frankrike for å erstatte sine siste MIG-21 innen 2024. Den kroatiske statsministeren, Andrej Plenković, indikerte at det franske forslaget var det som best møtte behovene til landets luftstyrker, og det mest relevante fra et økonomisk synspunkt utsikt. Kontrakten, verdt 999 millioner euro, inkluderer levering av 12 Rafale til F3R-standarden, opplæring av flygende og vedlikeholdspersonell, ammunisjon og reservedeler, for å gi de kroatiske luftstyrkene den nødvendige handlingsfriheten som kreves for å forsvare deres luftrom og delta i internasjonale operasjoner og koalisjonsoperasjoner. De første 6 enhetene vil bli levert i 2024, de andre 6 i 2025.

Dette er utvilsomt en stor suksess for Dassault Aviation, teamet Rafale, og forsvarsministeren Florence Parly, som personlig var involvert i denne konkurransen, reiste to ganger til Zagreb i 2020. Dette er den 3. bestillingen for Rafale siden begynnelsen av året, etter de 18 flyene bestilt av Hellas og de 30 ekstra flyene bestilt av Egypt. Fremfor alt er dette den første kunden som ikke tilhører Dassault Aviation-økosystemet, og mer generelt, som ikke er en tradisjonell partner for den franske forsvarsindustrien. Dessuten er det en europeisk kunde, mens mange inntil nylig trodde at Rafale ville ikke lykkes med å påtvinge seg det gamle kontinentet i møte med amerikanske fly og Typhoon.

Parly Zagreb News Defense | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
Florence Parly reiste til Zagreb to ganger i 2020 for å støtte det franske tilbudet om Rafale brukt – Denne kontrakten er en ny personlig suksess for den franske ministeren for de væpnede styrker (Foto MORH / F. Klen)

Denne suksessen skyldes fremfor alt en dyp endring i tilnærmingen fra franske myndigheter og teamet Rafale, som fremhever den uforlignelige skalerbarheten til Rafale ved å tilby brukte fly med operasjonelt og skalerbart potensial identisk med nye fly, til nesten halve prisen av disse. Dermed er den direkte konkurrenten til Rafale i Kroatia tilbød Lockheed-Martin 12 nye F16 Block 70 Vipers til en pris av €1,7 milliarder i en pakke som tilnærmet tilsvarer den til Rafale. Men hvis F16V utvilsomt er en god, perfekt moderne enhet, tilbyr den verken allsidigheten eller til og med utviklingsmulighetene til Rafale F3R over tid. Ved å velge en annenhåndstilnærming har Paris derfor satt seg i en styrkeposisjon, ved å passe inn i en budsjettkonvolutt som er akseptabel for Zagreb, uten å måtte gi fra seg visse operative evner.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsnyheter | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler