Tyrkiske kampdroner multipliserer kommersielle suksesser

TB2- og ANKA-dronene opplevde en enorm medieeksponering under Nagorno-Karabakh-krigen i 2020, hvor, sammen med den vandrende Harop og Harpie-ammunisjonen av israelsk opprinnelse, de bidro sterkt til suksessen til de aseriske væpnede styrkene på de armenske styrkene. Siden den gang har Ankara multiplisert kontrakter og eksklusive forhandlinger med sikte på å eksportere sitt dyrebare utstyr, bidra til plassere landet blant de tre beste i verdensnasjonene i dette området, med USA og Kina. I tillegg til de tyrkiske hærene og aserierne, har tyrkiske droner blitt bestilt de siste månedene av Ukraina, Qatar, Marokko, Polen og Tunisia, mens Bulgaria og Latvia også har startet diskusjoner med Ankara for å skaffe seg disse systemene.

Det må sies at tyrkiske droner, og spesielt den berømte TB2 fra Baykar-selskapet, har argumenter. Med en maksimal startvekt på bare 650 kg er TB2 mye lettere enn fly som American General Dynamics MQ9 Reaper eller den kinesiske CAIG Wing Loong II, med respektive maksimale masser på 4,8 tonn og 4,2 tonn. Imidlertid kan TB2 fortsatt holde luften i 27 timer, eller merkbart så mye som kolleger. Naturligvis kan den ikke bære et avansert arsenal som de 4 AGM-114 Hellfire luft-til-overflate-missiler implementert av Reaper, eller 6 HJ-10 fra kinesiske Wing Loong II. Men det tyrkiske flyet er utstyrt med lett ammunisjon som passer perfekt til størrelsen, for eksempel MAM-L og MAM-C presisjonslys luftbunnsammunisjon, henholdsvis 22 og 6,5 kg, og i stand til å treffe mål på 8 og til og med 14 km i MAM-L. Bæret stridshode ødelegger ikke en tank, men er kraftig nok til å skade den alvorlig og tvinge den til å trekke seg ut av kamp. På den annen side, for mindre beskyttede mål, kan skaden påføres betydelig.

MAM L MAM C Analyse Forsvar | Konflikt i Libya | Nagorno-Karabakh-konflikten
Suksessen til TB2 er delvis forklart av utviklingen av lett luft-til-jord-ammunisjon perfekt tilpasset dronen, slik som MAM-L (22 kg) og MAM-C (6,5 kg)

TB2 lider imidlertid av et stort handikap, at det foreløpig ikke har en satellitt-sesong som tillater drone å bli rettet utenfor rekkevidden til "synsfelt". Imidlertid hevdet Azeri TB2 løvenes andel i ødeleggelsen av armenske pansrede kjøretøyer, befestninger og luftvernsystem høsten 2020, enten ved direkte angrep eller, oftere, ved å lede angrep med missil eller artilleri, og bidro til ødeleggelse av mer enn halvparten av pansrede kjøretøy som tapte av Armenia i denne konflikten. I tillegg kunngjorde Bayraktar, produsenten de neste versjonene av TB2 vil være utstyrt med en satellittkobling, men også av en lokalt produsert elektro-optisk ball, etter Kanadiske Wescam har besluttet å trekke eksportlisensen fra Tyrkia angående CMX-15D-ballen etter den tyrkiske offensiven i Nord-Syria mot kurdiske styrker i 2019.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Konflikt i Libya | Nagorno-Karabakh-konflikten

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler