Barracuda, Shortfin, Scorpene: Hvilke alternativer for å øke den franske ubåtflåten?

I flere måneder har flere franske varamedlemmer og senatorer, enten de tilhører presidentflertallet eller opposisjonen, gjentatte ganger og mer og mer presist stilt spørsmål ved forsvarsministeren Florence Parly samt stabssjefene om evnene og mangler ved de franske hærene innen høyintensiv kamp og atomavskrekking. Kampdroner, jagerflåte eller fregatter, andre hangarskip og pansrede kjøretøyer, mange temaer ble diskutert, med den virkelige frykten uttrykt av parlamentarikere for at de franske hærenes operative evner i årene som kommer, ville være utilstrekkelige til å sikre sikkerheten. av landet og alle dets territorier med tilstramming av spenningene i verden, og ankomsten av nye store globale militære aktører.

Formatet til ubåtflåten ble også behandlet nylig, først av UDI-nestlederen for 3. distrikt Mayenne Yannick Favennec-Bécot i anledning høringen av CEMA, general Lecointre, om antall SSBN-er for Strategic Oceanic Force, et spørsmål som han svarte på ved å indikere at i den nåværende budsjettmessige konteksten og en forsvarsinnsats på 2 %, ble enhver økning i format ekskludert, uten å svare på den legitime avhør av MP om formatets egnethet til trusselen, som vi vet har endret seg betydelig de siste årene, som nevnt i artikkelen " SSBN3G: skal vi gå tilbake til en 6-ubåt avskrekkende? » der vi diskuterte emnet i detalj.

Under et skriftlig spørsmål stilt til ministeren for de væpnede styrker, ba LR-nestleder for 2. valgkrets Essone, Bernard Bouley, om detaljer om egnetheten til formatet til ubåtflotiljen Den nasjonale marinens angrep på trusselen, og foreslo å øke det til 8 enheter mot 6 planlagte, og å legge til 4 konvensjonelt drevne ubåter Scorpene eller Shortfin Barracuda for å håndtere trusselen. Også her var responsen rent budsjettmessig fra forsvarsministeren, som presiserte at innsatsen for å erstatte 6 SSN av Rubis-klassen med 6 SSN av Suffren-klassen allerede var betydelig. Men bortsett fra budsjettkriteriet alene, som absolutt har en avgjørende rolle, men ikke alene kan diktere en beslutning, er det nyttig å studere fordelene og mulighetene som tilbys av disse løsningene, for å vurdere deres potensielle gjennomførbarhet som vil gå utover omfanget av gjeldende planlegging.

Overherredømmet til atomangrepsubåten

På spørsmål fra journalisten Michel Cabirol om muligheten til å anskaffe konvensjonelt drevne ubåter for å styrke den franske ubåtflotiljen, svarte stabssjefen for marinen, admiral Pierre Vandier, tydelig at løsningen ikke passet den franske marinen. Fra sjømennenes synspunkt er det faktisk mye å foretrekke å skaffe 2 atomangrepsubåter (SSN i resten av artikkelen) fra Suffren -klassen tillegg, i stedet for å motta 4 Scorpene eller 3 Shortfin Barracuda for en tilsvarende kostnad. Og med god grunn: en SSN kan faktisk gjøre alt som en konvensjonelt drevet ubåt (SSK i resten av artikkelen) kan gjøre, mens det motsatte er langt fra sant! Faktisk, takket være dets kjernefysiske kjelerom, kan en SSN ikke bare forbli ubegrenset i dykking, grensen er mannskapets mat og psykologiske helse, men den kan bevege seg i svært høy hastighet uten begrensning av varighet, noe som er umulig for en SSK, som fortsatt er begrenset av en mye mer restriktiv energiligning som tvinger den til å velge mellom hastighet og dykkeautonomi.

Suffren barracuda Air Independent Propulsion AIP | Forsvarsanalyse | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats
Ankomsten av Suffren-klassen SSN vil øke ubåtevnen til den franske marinen betraktelig

Med andre ord kan en SSN effektivt nå i høy hastighet og dykke, derfor diskret, en patruljesone flere tusen nautiske mil unna på bare noen få dager, hvor en SSK kun kan dykke i en avstand med hastighet 2 til 4 ganger lavere i en vedvarende måte, og kan ikke sikre hele undervannstransporten. Denne hastigheten gjør det også mulig for SSN å være i stand til å ta igjen et skip lansert i høy hastighet, der SSK bare kan håpe å avskjære skip som kommer over dens vei, og det er derfor SSK ofte sammenlignes med jagerfly. for byttedyr på bunnen. I tillegg tilbyr SSN-er, selv om de er dyrere og krever et større mannskap enn SSK-er, også svært høy tilgjengelighet, noe som gjør at en dobbeltbemannet SSN kan tilby samme antall dager til sjøs som 2 SSK-er i enkeltmannskap. Fra marinens synspunkt er det derfor ingen fordel å integrere SSK-er i sin flåte til skade for SSN, en observasjon som også deles av US Navy eller Royal Navy, de har også fullstendig eliminert de konvensjonelt drevne ubåtene i deres arsenal .

En økonomisk og operasjonell ligning mer kompleks enn den ser ut til

Men hvis den franske marinen skulle motta SSK-er, ville den finne en rekke funksjoner for dem. Faktisk, på samme måte som Mirage 2000-tallet av luft- og romstyrken som utfører oppdrag som Rafale er overkvalifisert for en betydelig lavere totalkostnad, kan SSK-er dermed frigjøre SSN fra en rekke oppdrag der deres spesifikasjoner er overflødige, som for eksempel å beskytte omgivelsene til utenlandske ubåtarsenaler, særlig Long Island. som rommer atomvåpenet. missilavskytende ubåter fra Strategic Ocean Force, eller for etterretnings- eller kampoppdrag i grunt eller smalt hav, som Middelhavet eller Østersjøen. Halvparten billigere å kjøpe og vedlikeholde, og krever kun et redusert mannskap, kan moderne SSK-er derfor møte spesifikke behov, inkludert å distribuere permanent undervannsbeskyttelse rundt visse oversjøiske territorier i spenningsområder, for eksempel Ny-Caledonia eller Reunion.

Scorpene India Air Independent Propulsion AIP | Forsvarsanalyse | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats
U-ubåter av typen Scorpene er valgt av 4 mariner rundt om i verden: Brasil, Chile, India og Malaysia.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Air Independent Propulsion AIP | Forsvarsanalyse | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler