Hva svarer hvis Tyrkia kjøpte S-400-systemer fra Russland igjen?

Den tyrkiske presidenten, RT Erdogan møtte nok en gang sin russiske motpart, Vladimir Putin, i kystbyen Sotsji ved kysten av Svartehavet. Blant de mange temaene som ble diskutert av de to statsoverhodene, ser det ut til at Ankaras anskaffelse av et andre regiment av S-400 langdistanse luftvernsystemer er mest problematisk fra et vestlig synspunkt. Tyrkias første ordre på to komplette S-400-batterier i 2017 førte til et sterkt svar fra Washington, ifølge Donald Trump, etter mye forsinkelse og under press fra kongressen, bestemte han seg for å ekskludere Ankara fra F-35-programmet, og å kansellere i 2020 bestillingen på 100 F-35A og F-35B fly plassert av Tyrkia. For president Erdogan, som ikke offisielt har annonsert en ny ordre for S-400-systemet eller andre russiske forsvarssystemer dekket av amerikansk CAATSA -lovgivning designet for å forhindre Russland, og i mindre grad Kina, fra å eksportere sitt store forsvarsutstyr ved å true med økonomiske og teknologiske sanksjoner mot potensielle kunder, er valget om å anskaffe flere S-400-er eller ikke et rent nasjonalt emne, og ingen andre land eller allianse har noe å si i denne saken.

Under møtet med Vladimir Putin 28. september ble temaet også diskutert, samt Tyrkias mulige industrielle deltakelse i produksjonen av de anskaffede systemene, noe som innebærer en teknologioverføring. Men hvis den første ordren, plassert i en spesiell kontekst da USA i en periode hadde nektet å eksportere Patriot-systemet til Tyrkia etter kuppforsøket i 2016, forklarer dette den moderate responsen fra Washington og mangelen på respons fra andre NATO medlemmer, vil en ny ordre denne gangen være en trass fra president Erdogans side overfor USA, som ikke kan forbli uten et eksemplarisk svar. I denne sammenheng, hva kan svaret være fra Washington og de allierte, og hva vil være de potensielle konsekvensene for Tyrkia og for sikkerheten til NATOs sørlige flanke?

S400 Türkiye Levering Militære Allianser | Forsvarsanalyse | Konflikt i Libya
Ankomsten av de første S400-systemene til Tyrkia i juli 2019 førte til at landet ble ekskludert fra Joint Fighter Program og kanselleringen av de 100 F-35-ene bestilt av Ankara.

Situasjonen er langt fra enkel for Washington. Bruken av trusler har svært liten sjanse til å ha noen effekt, Donald Trump har truet flere ganger etter anskaffelsen av de første S-400-ene av Ankara for å ramme den tyrkiske økonomien og den lokale valutaen. uten å sette pengene sine der munnen er, og til og med vise en viss medvirkning til president Erdogan, særlig under NATO-toppmøtet i London i 2019, til Frankrikes store fortvilelse som forventet en fast fordømmelse av Tyrkia fra Alliansen angående den militære støtten som ble gitt, i strid med resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd , United by Ankara til myndighetene av Tripoli i rammen av den libyske borgerkrigen. I tillegg, hvis Tyrkia definitivt ble fjernet fra F-35-programmet, ble sanksjonene mot militært utstyr raskt lempet, særlig tillot Ankara å motorisere sine eksporterte skip, helikoptre og pansrede kjøretøy med amerikanske, tyske eller britiske løsninger.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære allianser | Forsvarsanalyse | Konflikt i Libya

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler