Ukraina, Taiwan: vil USA endre holdning overfor Russland og Kina?

Det globale geopolitiske kartet i dag er fortsatt i stor grad betinget av avtaler signert under eller like etter den kalde krigen, og har blitt svært effektivt iscenesatt av Moskva og Beijing de siste 20 årene, uten at verken USA eller Vesten generelt har vist enhver vilje til å motsette seg det. Slik ble de kinesisk-amerikanske avtalene rundt saken om øya Taiwan forhandlet frem fra begynnelsen av 70-tallet, med mål om å fjerne Beijing fra ligningen mellom den kalde krigen og den sovjetiske leiren, og dette selv om øya hadde ingen intensjon om å slutte seg til Folkerepublikken Kina. Forestillingen om innflytelsessfære som er arvet fra forhandlinger etter den kalde krigen i Øst-Europa har også vært kjernen i russisk politikk i Ukraina, Moldova, Hviterussland og Georgia, så vel som i mange tidligere sovjetrepublikker i Kaukasus og Sentral-Asia.

De siste årene har både Beijing og Moskva intensivert sine territorielle og geopolitiske krav kraftig, uten at verken USA, europeerne eller landene som grenser til Kinahavet, har motarbeidet dem kraftig, og ikke ønsket å true de fruktbare handelsforbindelsene med Kina, eller avhengigheten av russisk gass, som lar lederne i de to landene skjerpe kravene sine, og går så langt som å snakke om en «rød linje» hvis Vesten skulle utfordre dem på disse temaene. Det er nettopp dette Washington, men også NATO, ser ut til å ønske å sette en stopper for i dag, flere nylige erklæringer går tydelig i denne retningen, mens spenningen fortsetter å øke mot disse to landene. Disse erklæringene antyder at, under ledelse av USA, vil Vesten nå være klar til å skjerpe tonen mot Moskva og Beijing, selv om det betyr å krysse de berømte røde linjene tegnet av Vladimir Putin og Xi Jinping.

Ukrainas medlemskap i NATO for å begrense Russland

I Europa var det NATOs generalsekretær, tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg, som under en pressekonferanse etter besøket i Washington for å møte utenriksministeren, erklærte det amerikanske forsvaret Lloyd Austin. Alliansen måtte nå utvikle sin ekspansjonspolitikk for å møte den økende russiske trusselen. Og å legge til at forestillingen om den russiske innflytelsessfæren arvet fra den kalde krigen ikke lenger var i fase med den politiske virkeligheten i Europa, og at NATO derfor ikke lenger burde avstå fra å ønske nye allierte velkommen, selv om det krysset de røde linjene som ble trukket opp. av russiske ledere. Naturligvis snakker vi her først og fremst om Ukraina, som har banket på døren til NATO, og i mindre grad EU, siden annekteringen i 2014. , Krim av russiske styrker, og den betydelige støtten gitt. av Moskva til løsrivelsene i Donbass. Det må sies at med 255.000 900.000 aktivt militært personell og XNUMX XNUMX reservister kan de ukrainske væpnede styrkene representere en sterk alliert for NATOs østfront, forutsatt at Alliansen går med på å hjelpe Kiev med å modernisere utstyret sitt.

Ukrainske væpnede styrkers militærallianser | Forsvarsanalyse | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats
De ukrainske hærene er numerisk større enn de franske, britiske, tyske eller italienske hærene. På den annen side har de i hovedsak kun utrangert utstyr som er arvet fra sovjettiden.

For noen dager siden gjentok Ukrainas president Volodymyr Zelensky sin intensjon om å integrere landet sitt i Atlanterhavsalliansen, men også finne de 25 milliarder dollarene han anser som nødvendige for moderniseringen av dets væpnede styrker. Kyivs kandidatur mottok, samtidig med Jens Stoltenbergs uttalelser, sterk støtte fra Polens president Andrzej Duda under Warszawa Security Forum som ble avholdt 5. oktober. I tillegg ba sistnevnte om større samarbeid mellom NATO og EU for å håndtere den økende trusselen fra Russland, og mente at den nå truet ikke bare østfronten til Alliansen, men også dens sørlige og nordlige fronter. Og for å anslå at hvis, selv i dag, de væpnede styrkene til Atlanterhavsalliansen overgikk de russiske hærene, hadde sistnevnte en mobiliserings- og utplasseringskapasitet som ga dem en taktisk og til og med generell fordel i Europa. Dette er ikke overraskende, siden de russiske hærene har vist at de er i stand til å mobilisere og utplassere i løpet av 3 uker mer enn 120.000 40.000 mann på den ukrainske grensen, hvor NATO bare er i stand til å mobilisere rundt XNUMX XNUMX i beste fall på en tilsvarende stafett til utplassere dem på dens østlige grenser. Under disse forholdene kunne de ukrainske væpnede styrkene åpenbart gi en avgjørende merverdi for å avskrekke Moskva fra ethvert uheldig initiativ i Europa, selv om USA skulle bli involvert i Stillehavet.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære allianser | Forsvarsanalyse | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

Alle

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler

Meta-Defense

GRATIS
UTSIKT