Sjødroner: Amerikanere og tyrkere leder an

Par Noam Akhoun

I en tid hvor droner omstokker krigens kort, er marinefeltet langt fra å bli skånet av denne utviklingen. I motsetning til luft- og/eller landstøttedronene som vi kunne se i arbeid under konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia, eller i Syria, skip uten piloter, eller marine droner, har ennå ikke vært i kamp, ​​men det kan skje raskere enn vi tror. Med rettede energivåpen, hypersoniske våpen, kunstig intelligens og cyberkapasiteter, ubemannede skip (ubemannede fartøyer ou ubemannede overflatefartøy – usv) er en av de nye evnene, i hjertet av bekymringene til de amerikanske militærtjenestene. Disse skipene tilbyr fullstendig allsidighet, og kan utføre både overvåkings- og angrepsfunksjoner. 

Disse fartøyene skal fjernopereres på en semi-autonom måte, og på en helt autonom måte på sikt. En av de direkte fordelene med slike fartøyer er kostnadene. Når de først er fullstendig autonome, krever designen deres ikke lenger inkorporering av rom og støtteutstyr for personellet om bord, noe som reduserer kostnadene for disse skipene, men også for oppdragene der denne typen skip vil bli mobilisert. I tillegg vil fraværet av menneskelige operatører gjøre disse skipene spesielt egnet for langsiktige oppdrag, så lenge påliteligheten er oppfylt. Kort sagt vil de gjøre det mulig å svare på kjedelige, farlige og fysisk krevende oppdrag. Som marskalk Foch bemerket om marinen: "vi grunneiere har våpen til å utstyre våre menn, dere sjømenn har menn til å bevæpne båtene deres". For marinen ser den nåværende utfordringen ut til å fjerne de siste mennene som fortsatt er om bord, i det minste på en del av fartøyene.

Den amerikanske fremmarsj på dette området 

Under Sea Air Space Symposium i 2021 så kaptein Pete Small, US Navy-programdirektør for ubemannede skip, tilbake på utviklingen av disse programmene. Han sa at overnatting for en liten personellavdeling ville bli gitt, men bare for operasjoner som ennå ikke kan automatiseres, for eksempel tanking. Begrepene operasjoner og spørsmål om menneskelig tilstedeværelse vurderes derfor fortsatt. Som forestilt, er de store ubemannede skipene designet for å bære et vertikalt utskytningssystem som vil gi ekstra missilkapasitet til marinens flåte av guidede missilkryssere, destroyere og nye fregatter av marinen. Constellation-klassen (FFG-62). Kort sagt, det er et "ekstra magasin" erklært Captain Small. 

Seahunter analyserer forsvar | Militære marinekonstruksjoner | Militære droner og robotikk
Sea Hunter var det første autonome overflateskipet som ble testet av den amerikanske marinen

etter testet to mellomstore ubemannede fartøyer, sjøjeger et havhauk, tok den amerikanske marinen fatt på utviklingen av store skip. Dette er prototypene Nomad et Ryddig.  De foretok testturer, fra Gulf Coast til deres nåværende hjem i California. Skip gikk bare over til manuell modus når de passerte Panamakanalen. Resten av turen ble derfor kontrollert fra California.[1]På denne samme konferansen ble visse elementer fremmet om den nåværende operasjonen av ubemannede fartøyer. Det ser ut til at et lite mannskap om bord alltid er nødvendig for å gå inn og ut av havnen, og under visse navigasjonsoperasjoner. Men en gang på det åpne hav oppnås overgangen til autonom modus, og fjernoppdragsplanlegging og kommando- og kontrolloperasjoner fortsettes.[2] I tillegg ble det også utført dronekontroll fra et kommandoskip i sentralklassen. Zumwalt.[3]

Den amerikanske marinen er derfor innovativ og avantgarde på dette området. I de siste ukene av Trump-administrasjonen, Pentagon ga ut en ambisiøs, ufinansiert plan, for en enormt utvidet marine innen 2045, som vil omfatte mer enn 200 ubemannede skip og ubåter. Mens mange av disse fartøyene sannsynligvis fortsatt vil bli fjernstyrt av team av operatører, tenker marinen i økende grad på hvordan man kan bruke fremskritt innen maskinlæring og kunstig intelligens for å gi autonom kontroll. [4] Innsatsen for den amerikanske hæren er åpenbart å kompensere for forsinkelsen i forhold til den kinesiske marinen, som nå stiller opp med flere skip.[5]

Nomad USV USN Forsvarsanalyse | Militære marinekonstruksjoner | Militære droner og robotikk
Ranger reiste i oktober 2020 en transitt på nesten 4500 miles autonomt med mer enn 98 %

I 2020 tildelte marinen kontrakter verdt 42 millioner dollar for studier på store ubemannede overflatefartøyer, Austal USA, Huntington Ingalls Industries, Fincantieri Marinette, Bollinger Shipyards, Lockheed Martin og Gibbs & Cox samlet inn rundt 7 millioner dollar hver. Hvis det amerikanske fremskrittet manifesteres ved styrking av store skip, neglisjerer ikke prosjektene mindre skip. Eksemplet på prosjektet til selskapet Metal Shark er i denne forbindelse viktig. Liten i størrelse (litt over ti meter), den  lang rekkevidde ubemannet overflatefartøysystem vil være utstyrt med Hero 120 vagrant ammunisjon.[6]

Tyrkiske industrisuksesser 

Innen droner har Tyrkia vist seg å være spesielt innovativ. Alt tyder på at den tyrkiske marineindustrien også er i ferd med å "drone". I februar 2021 lanserte og begynte Ares-verftet og Meteksan Defence Industry sjøforsøk av det første ubemannede, væpnede og fullt produserte overflatefartøyet i Tyrkia.[7] Den tyrkiske "ULAQ" er en væpnet overflatedrone, og kan settes inn fra et større skip. Den har en rekkevidde på 400 km og en hastighet på 35 knop. På den annen side begrenser dens reduserte dimensjoner bruken til kystoppdrag, og skipet er ikke designet for å møte grov sjø. Den bærer fire Cirit-missiler og to laserstyrte L-UMTAS-missiler levert av Roketsan. Etter vellykkede skyteprøver i juni 2021, kan dette skipet godt være en av de første fullt operative marinekampdronene.[8]

Tyrkia Ulaq 01 Forsvarsanalyse | Militære marinekonstruksjoner | Militære droner og robotikk
ULAQ har som mål å være motstykket til MALE TB2 Bayraktar-dronen i marinefeltet

Forståelig nok prøver landets industrielle og militære eliter derfor å gjenta utnyttelsene til sine kampdroner. Produsenten anser det som mulig å produsere rundt femti ULAQ per år.[9] Slik produksjonskapasitet, og spesielt lave kostnader, gjør en høy slitasjerate for flåten akseptabel. De berømte Bayraktar TB-2-ene har derfor inspirert hele den tyrkiske droneindustrien. Den tyrkiske marinen kunne lett utplassere mange ULAQ-er for å mette forsvaret til motsatte skip, eller for å eskortere større tyrkiske skip, som de berømte fastende sjef. I tillegg har de tyrkiske produsentene Arelsan og Sefine gått sammen om å produsere to overflatedroner NB57 og RD09. Begge skipene vil være i stand til å seile i opptil 40 knop. De vil ha en operativ rekkevidde på 600 nautiske mil og vil kunne holde sjøen i fire dager uten etterforsyning. Selskapene har ikke avslørt informasjon om størrelsen og tonnasjen til disse enhetene. 

RD09 USV-forsvarsanalyse | Militære marinekonstruksjoner | Militære droner og robotikk
RD09 er en midshore-drone, som er i stand til å reise mer enn 500 miles fra kysten uavhengig, for å utføre ulike oppdrag som anti-shipping, etterretning eller forbud. NB07 vil være spesialisert i anti-ubåtkrigføring

Disse kjøretøyene kan fraktes med lastefly, krigsskip eller land til oppdragsområdet. Videre, takket være dens ombyggbarhet til en trimaran med en utvidbar plattform, kan nyttelastkapasiteten til RD09 økes for å bære flere våpen og systemer om nødvendig. Den vil også være i stand til å utføre elektronisk krigføring, anti-ubåtkrigføring og minemottiltak. De nye skipene vil ifølge produsenten være utstyrt med robuste automatiseringsteknologier som skal sikre adaptiv navigasjon under deteksjon av sensorer ombord og vil kunne navigere autonomt i henhold til sjøtrafikkregler. I tillegg til Aselsans STAMP automatiske kanon som utstyrer begge skipene, vil RD09 være utstyrt med to taktiske rakettutskytere utviklet av Roketsan, mens NB07 vil være utstyrt med 2x2 lettvektstorpedoer.[10]De to prosjektene, Ares og Arelsan-Sefine, er i konkurranse til fordel for den tyrkiske forsvarsindustrielle og teknologiske basen. 

En spredning av ambisiøse prosjekter, men risikerer Frankrike å gå glipp av båten? 

Hvis tyrkisk og amerikansk industriell dynamikk ser ut til å være den mest avanserte på dette emnet, fortjener enkelte prosjekter å bli fremhevet. Dronesvermprosjektet av det sørkoreanske selskapet Hanwha ble lansert i 2020 og er spesielt avantgarde. Når utviklingen er fullført, vil en gruppe ubemannede skip basert på kunstig intelligens (AI) bli utplassert til Sør-Koreas kystområder å patruljere og motvirke invasjonsstyrker. Disse skipene koblet sammen med trådløse nettverk vil også kunne søke etter miner.[11] Israels erfaring på dette området er også bemerkelsesverdig, og Seagull, et autonomt lett skip siden 2016, har også blitt utstyrt med Leonardo-torpedoer, noe som ytterligere styrker handlingsevnen.[12]

Hanwa USV Swarm Defense Analyse | Militære marinekonstruksjoner | Militære droner og robotikk
Sør-Koreas fyldige Hanwha-program er avhengig av en sverm av små USV-er som fungerer som en sverm

For europeiske industrier virker prosjektene mye færre og viktige. Franskmennene har utviklet to marinedroner, nemlig IXblue Drix, for hydrografisk og havforskning, og USV-inspektøren 125 fra selskapet ECA.[13] Dette siste prosjektet er egnet for en rekke forsvars- og sikkerhetsoperasjoner som anti-ubåtkrigføring, oseanografiske studier, etterretning, overvåking og rekognosering, eller minemottiltak. Allsidigheten til et slikt fartøy byr på en mengde muligheter, men la oss huske på at denne plattformen er avledet fra de såkalte V2 NG livbåtene i tjeneste med Société Nationale de Sauvetage en Mer (SNSM) i rundt ti år.[14] Med andre ord, dette skipet er ikke orientert kamp og støtte av styrkene. de nylig Naval Group-prosjekt om en oseanisk undervannsdrone er nyskapende og kan skille den franske industrimannen og støtte kompetanseøkningen til den franske marinen. Det bør også huskes at innen minekrigføring er Thales og Naval Group begge engasjert i programmer som gjør omfattende bruk av marinedroner, henholdsvis for den franske marinen i samarbeid med Storbritannia, og for de belgiske marinene og nederlandske i samarbeid med ECA-gruppen og dets belgiske datterselskap ECA Robotics,

marinegruppe oseanisk ubåtdrone Forsvarsanalyser | Militære marinekonstruksjoner | Militære droner og robotikk
Naval Groups undervannsdroneprogram tilbyr betydelige operasjonelle og kommersielle muligheter

På den annen side er bevæpningen av USV en trend som ser ut til å bli bekreftet, slik de tyrkiske, amerikanske og israelske prosjektene antyder. Spesielt siden hvis vi husker tilbake til høy intensitet, er det viktig å øke ildkraften til den franske marinen. I en nylig artikkel publisert i tidsskriftet Conflits, engasjerte Alexis Feertchak dermed en regnskapsøvelse av alle de vertikale utskytningssystemene til den nasjonale marinen, ifølge hvilken "alle de franske fregattene for tiden totalt 320 siloer, der eller Kina linjer mer enn 3000 havner og Japan, rundt 1800.[15] Derfor kan den amerikanske visjonen som består av å bruke USV-er som fjerndetektorer, men også som effektorer som bærer ytterligere våpensystemer, få sin fulle betydning i den franske, og bredere europeiske, konteksten. Det er sannsynligvis nødvendig å ydmykt se på den ferske, og mer generelt europeiske, forsinkelsen i et visst antall teknologier, som for eksempel MANNELIGE kampdroner, og ikke gjenta de samme feilene som er gjort på dette området. Etter all sannsynlighet vil faktisk ubemannede skip spille en avgjørende rolle i fremtidige konflikter, og nok en gang står morgendagens uavhengighet på spill nå. 


[1] https://news.usni.org/2021/07/27/ghost-fleet-hulls-moving-toward-completely-unmanned-operations

[2] https://news.usni.org/2021/08/03/navy-large-usv-will-require-small-crews-for-the-next-several-years

[3]https://news.usni.org/2021/03/22/zumwalt-destroyer-will-control-unmanned-ships-aircraft-in-upcoming-fleet-battle-problem

[4] https://thediplomat.com/2021/07/us-navy-unveils-strategy-for-autonomous-vehicles/

[5] https://thediplomat.com/2021/07/us-navy-unveils-strategy-for-autonomous-vehicles/

[6] https://navalpost.com/usmc-metal-shark-boats-hero-120/

[7] https://www.navaltoday.com/2021/02/17/ares-meteksan-launch-turkeys-first-indigenous-ausv/

[8]http://www.opex360.com/2021/06/01/le-bateau-turc-sans-equipage-ulaq-a-effectue-avec-succes-son-premier-tir-de-missile/

[9]https://www.hurriyetdailynews.com/turkeys-first-armed-unmanned-surface-vessel-ready-to-launch-missile-164573

[10]https://www.navalnews.com/naval-news/2021/07/turkish-companies-team-up-for-new-armed-usv-projects/

[11] https://navalpost.com/hanwha-systems-joins-south-koreas-cluster-usv-control-project/

[12]https://www.navaltoday.com/2018/12/06/elbit-leonardo-join-forces-to-equip-seagull-usv-with-mini-torpedoes/

[13] https://www.naval-technology.com/projects/inspector-125/

[14] https://www.ecagroup.com/en/solutions/unmanned-surface-vehicle-inspector-125

[15] https://www.revueconflits.com/sabords-feertchak/

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler