UAE bestiller 80 Rafale F4 til Frankrike for 16 milliarder euro

Si en bestilling på fly Rafale var forventet under Emmanuel Macrons lynbesøk i Gulf-landene fra 2. til 4. desember var det svært få som håpet at det skulle nå et slikt volum! Den franske presidenten og hans emiratiske motpart, kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed Al-Nahyan, ofte kjent som MBZ, har faktisk signerte i morges to kontrakter verdt rekordhøye 16 milliarder euro knyttet på den ene siden til anskaffelse av 80 fly Rafale til F4-standarden for 14 milliarder euro, dette inkluderer enhetene, men også vedlikeholdsinfrastrukturen, reservedeler og opplæring av personalet, samt en kontrakt på 2 milliarder euro med missilprodusenten MBDA for et lager av MICA luft-til-luft-missiler NG og Black Shaheen kryssermissiler, Emilian betegnelse for SCALP EG allerede i tjeneste på Mirage 2000-9 som utruster landets luftstyrker. Levering av kampfly vil finne sted mellom 2026 og 2030, den av missiler fra 2027 til 2031.

Denne nye ordren for det franske flyet er eksepsjonell på mer enn én måte. På den ene siden er dette den største flyordren Rafale aldri spilt inn av Dassault Aviation, inkludert kommer fra Frankrike. Med 80 Rafale, vil UAE bli den første internasjonale operatøren av dette flyet, foran Egypt og dets 54 fly. I tillegg er dette den største ordren målt i beløp som noen gang er signert av den franske forsvarsindustrien, siden det her ikke er snakk om sammenlåste iterative kontrakter slik tilfellet var i Australia angående underkontrakter, sjømenn, men om en fast og definitiv ordre signert i ett stykke. Denne ordren er også den fjerde registrert i år, etter de fra Hellas (18 + 6 enheter), av Kroatia (12 enheter) et fra Egypt (30 nye enheter), noe som bringer det totale antallet enheter solgt i løpet av året for eksport til 146 enheter, nesten like mange som antall Rafale i tjeneste med de franske luftstyrkene frem til i dag.

RAfale Hellas Forsvarsnyheter | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
Hellas var det første som bestilte Rafale i 2021, og de første flyene er allerede levert til Hellenic Air Force

Fremfor alt, med denne kommandoen Rafale, lenge kritisert som for dyrt og for komplekst til å bli eksportert, har blitt det mest eksporterte flyet i sin kategori, med 242 fly bestilt og/eller levert internasjonalt til dags dato, sammenlignet med 150 Eurofighters. Typhoon, 105 Super Hornets and Growlers, 92 JAS 39 Gripen, 48 Su-35s og 82 F-16 Block 70/72+ bestilt til dags dato. Bare F-35 gjør det bedre enn det franske flyet med mer enn 600 bestilte fly, uten å nå eksportforholdet til Rafale med mer enn 1 fly eksportert per fly bestilt (eller skal bestilles) av de franske luftstyrkene, sammenlignet med 1 fly eksportert for 2,5 F-35 bestilt (eller antatt å bli bestilt) av det amerikanske luftforsvaret, den amerikanske marinen og US Marine Corps. Med denne kommandoen vil Rafale vil ha blitt eksportert til 6 land, og nærmer seg suksessen til forgjengeren Mirage 2000, hvorav 270 eksemplarer ble eksportert til 8 land. Åpenbart lukker denne ordren definitivt debatten og kontroversen rundt denne enheten, som har vist seg å være en teknologisk, industriell og kommersiell suksess.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsnyheter | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler