SMX31, Racer, Scarabée: Disse ultrainnovative ufinansierte franske forsvarsindustrielle programmene

- Annonse -

Innenfor forsvarsindustrien har Frankrike ofte demonstrert sin evne til å utvikle høyytelsesutstyr, noen ganger flere år foran sine internasjonale konkurrenter. Men hvis visse suksesser er ubestridelige, som Light Furtive Fregates eller VAB-panservognene var, begge i forkant av selve oppfatningen av behovet da de dukket opp, har det også skjedd, veldig ofte, at svært effektive og effektive programmer i forkant av deres tid ble ignorert av franske myndigheter, og lot viktige teknologiske eiendeler slippe unna som visse konkurrenter ikke unnlot å gripe. Slik gikk Frankrike glipp av den styrbare dysen som skulle brukes til å utvikle den berømte britiske Harrier vertikal start- og landingsjager, og som ble utviklet av den franske ingeniøren Michel Wibault, som ble tvunget til å foreslå sin løsning over kanalen etter det ble avvist av franske myndigheter.

Mens internasjonale spenninger øker, og etterspørselen etter moderne våpensystemer som er i stand til å gi betydelig operativ merverdi er svært høy, har den franske forsvarsindustrien i dag flere svært innovative programmer til disposisjon, og med et ubestridelig operativt potensiale, både for de franske hærene og for eksportkundene til fransk industri. Disse programmene forblir imidlertid ignorert av budsjettvedtakene til Forsvarsdepartementet og DGA, selv om de kan vise seg å være avgjørende både fra et operativt synspunkt og for fremtiden og bærekraften til den nasjonale forsvarsindustrien. I denne todelte artikkelen vil vi presentere noen av disse mest lovende programmene, som avslører innovasjonsevnen til den franske forsvarsindustrien, som samtidig svarer på nasjonale og internasjonale behov, og som i denne forstand fortjener å bli utforsket. tatt i betraktning av franske myndigheter.

Ny generasjon konvensjonell ubåt SMX31 (Naval Group)

Utover den patetiske australske episoden, som i dag begynner å reise flere spørsmål enn den var ment å gi svar på Canberra, er den franske militære marinegruppen Naval Group i dag en av de sjeldne spesialistene som er anerkjent på den internasjonale scenen. I stand til å designe og produsere begge deler atomdrevne ubåter som Suffren-klassen SSN, og konvensjonelt drevne ubåter som Scorpene og Shortfin Barracuda. Det er også den eneste industrimannen på planeten som har oppnådd bragden med å eksportere konvensjonelt drevne ubåter, i dette tilfellet 14 ubåter av Scorpene-typen solgt til Chile, Malaysia og India. og i Brasil i løpet av de siste 20 årene, selv om den franske marinen bare bruker atomdrevne ubåter. Men denne kommersielle og industrielle bragden setter også den franske gruppen i en skjør situasjon, siden i motsetning til Tyskland, Sverige, Russland eller til og med Sør-Korea og Japan, kan Naval Group ikke stole på nasjonale programmer for å berike og utvikle sitt utvalg av konvensjonelt drevne ubåter, selv om de representerer mer enn 50 % av eksporten.

- Annonse -
Kunstnerens syn på SMX31-demonstratoren fra Naval Group Analyzes Défense | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats | Konstruksjon av militære helikoptre
SMX31 presentert av Naval Group tilbyr en radikalt ny design innen konvensjonelle fremdriftsubåter med liten og middels tonnasje

Hvis Scorpene i stor grad har bevist seg selv, og Shortfin-barracudaen, avbrutt i Australia, likevel representerer en unik løsning for en konvensjonell ubåt med oseanisk kapasitet, må den franske gruppen forberede neste generasjon i årene som kommer, for å prøve å forbli effektiv i dette svært konkurranseutsatte markedet. Slik utviklet han segSMX-31-konseptet, en ubåt med konvensjonell fremdrift revolusjonerende i mange aspekter, og sannsynligvis vil plassere den på toppen av verdenshierarkiet på dette feltet i flere år, ja tiår, hvis den kan se dagens lys. Denne 3000 tonn tunge ubåten er faktisk et konsentrat av ny teknologi som representerer kulminasjonen av all kunnskap og erfaring som det franske konsernet har tilegnet seg på dette feltet. Takket være sin nye generasjon og innovative fremdriftssystem kan den opprettholde et marsjfart på 6 knop i flere uker mens du dykker, vil den være i stand til å implementere et imponerende utvalg av våpen og kamputstyr, alt fra torpedoer til kryssermissiler til endring av miljøer, inkludert undervannsminer og droner av forskjellige typer, med et mannskap på bare 15 menn, i svært avanserte forhold med akustisk diskresjon og samarbeidsvillig engasjement.

Hvilken interesse for de franske hærene?

I følge generalstaben til den nasjonale marinen vil det i dag være å foretrekke at den anskaffer 2 ekstra SSN av Suffren-klassen, enn å finansiere utformingen av 4 nye ubåter med konvensjonell fremdrift, som SMX -31. Denne holdningen er ikke noe ny, siden det her bare er et spørsmål om å konsentrere den begrensede investeringskapasiteten som er tilgjengelig for utstyr som gir det høyeste umiddelbare totale potensialet. Det samme resonnementet fikk admiralene som kommanderte Naval Action Force og Naval Aeronautics til å si på begynnelsen av 90-tallet at det var å foretrekke å anskaffe brukte amerikanske F/A 18-er for å erstatte Crusaders og Super Etendards. , i stedet for å finansiere programmet. Rafale. Det er klart at i dag Rafale flyr fortsatt og utvikler seg, inkludert for de første F1-ene levert i 2000, mens F/A 18 er tatt ut av drift over hele verden. Det samme resonnementet gjelder her, siden egenskapene som tilbys av en SMX-31 for den franske marinen er, fra et globalt perspektiv, mye mer interessante enn den enkle økningen av Suffren-flåten, ellers nødvendig.

Suffren Submarine SSN SSN Marine Nationale 1 Forsvarsanalyse | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats | Konstruksjon av militære helikoptre
SMX31 kan ikke erstatte SSN-ene til Suffren-klassen. På den annen side kan den utføre mange oppdrag som vil bli betrodd denne ubåten for et mye lettere budsjettmessig og menneskelig fotavtrykk, noe som tillater en ellers mer fleksibel maktovertakelse for den franske marinen.

Faktisk, på grunn av dens evner, dens store diskresjon, men fremfor alt dens svært lille menneskelige fotavtrykk med et mannskap på bare 15 medlemmer, dessuten uten kjernefysisk kompetanse, ville SMX-31 tilby mye større fleksibilitet når det gjelder å øke kraften. tilbudt av SSN, spesielt for å sikre visse oppdrag som sikring av havner og arsenaler, spesielt inn-/utreise av SSBN-er og større marineenheter, men også etterretnings- og tilgangsnektelsesoppdrag, som Dette innebærer å operere i lukkede hav som i Middelhavet, eller for å beskytte oversjøiske maritime rom, som i dag er spesielt utsatt. For hvis det er sant at en SMX-31 ikke vil være i stand til å utføre visse oppdrag som er betrodd SSN, er det også sant at SSN i mange aspekter er overkvalifisert og derfor veldig dyrt for mange oppdrag som den utfører i dag I dag oppdrag som kan overlates til lettere og rimeligere enheter som en konvensjonelt drevet ubåt med lite fotavtrykk. Det samme resonnementet gjelder også innen overflateenheter, en flotilje av godt bevæpnede korvetter som utvilsomt har stor nytte for å håndtere økningen i rekkevidden til National Navy.

- Annonse -

Hva er det potensielle eksportmarkedet?

I tillegg til en åpenbar innenlandsk interesse, kan SMX-31 utgjøre spydspissen for Naval Groups ubåttilbud i de 2 eller 3 tiårene som kommer, og overraske alle verdens produsenter ettersom den er plassert i oppstrøms for programmer som er i gang, eller på tegnebrettene til konkurrerende produsenter. Men med demokratiseringen av langdistanse, og noen ganger hypersoniske, antiskipssystemer, vil behovet for ubåtkapasiteter til verdensflåter øke i årene som kommer, delvis mot oseaniske kapasiteter dekket av SSN Suffren og Shortfin Barracuda, men også mot kyst- og/eller defensive evner, hvor det nye Naval Group-konseptet vil tilby uovertruffen ytelse og et uovertruffen ytelse-prisforhold. Mens bygging av ubåter beregnet for eksport representerer en strategisk aktivitet for bærekraften til den franske marinegruppen, vil SMX-31 utvilsomt være en stor ressurs for å konfrontere dette markedet i årene som kommer.

A26 Forsvarsanalyse | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats | Konstruksjon av militære helikoptre
Den svenske A26-modellen foreskygger neste generasjons konvensjonelle fremdriftsubåter, men henger etter innovasjonene som tilbys av SMX31

Motsatt, uten denne svært innovative nye modellen, vil Naval Group bli tvunget til å tilby, som den gjør i dag, Scorpene med utvidede kapasiteter, selv avledet fra Agosta, som med årene sannsynligvis vil se at attraktiviteten deres blekner i møte med nye modeller som den tyske Type 212 NG, den svenske A26 og spesielt den japanske Taigei og sørkoreanske Dosan Ahn-cho, disse to landene som opererer den største flåten av konvensjonelt drevne ubåter i Vesten. Men hvis Naval Group skulle bli fratatt ubåteksportmarkedet, kan dette sette selve bærekraften til gruppens ubåtaktivitet i fare, som vi vet er så viktig for implementeringen av fransk nasjonal avskrekking, at den nasjonale marinen alene ikke har kapasitet til å opprettholde en slik industrisektor over sin 30-årige generasjonssyklus. I tillegg, bortsett fra statlige kontrakter, kan det franske konsernet bare stole på at sine aksjonærer, Thales og den franske staten, og på sin egen fortjeneste, vurderer å utvikle innovativt utstyr i egne midler, noe som hver gang representerer en betydelig risiko, spesielt siden Den franske staten er ikke tilbøyelig til å støtte denne typen initiativ, som vi vil se gjennom denne artikkelen.

Høyytelses racerhelikopter (Airbus Helicopters)

Siden ankomsten av Bell V-22 Osprey, deretter lanseringen av Future Vertical Lift-programmet, ser det ut til at den amerikanske industrien har holdt på alene i to tiår innen høyytelses militærhelikoptre. De to store amerikanske gruppene, Bell og Sikorsky, er faktisk engasjert i hard konkurranse på dette området, enten det er å erstatte UH-60 Black Hawks fra FLRAA-programmet, eller OH-58 Kiowa og en del av Ah -64 apache for FARA-programmet, med fly som er i stand til å opprettholde en marsjfart på mer enn 200 eller til og med 250 knop, og utviklings- og akselerasjonsevner ulikt alle gjeldende roterende vinger. På dette området har den europeiske helikopterprodusenten Airbus Helicopters designet en teknologi med elegant enkelhet, men som er på nivå med amerikanske løsninger når det gjelder ytelse: Racer.

- Annonse -
RACER Airbus forsvarsanalyse | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats | Konstruksjon av militære helikoptre
Airbus Helicopters Racer tilbyr en effektiv og elegant løsning på de økte ytelsesbehovene til roterende vinger

LOGO metaforsvar 70 analyserer forsvar | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Konstruksjon av militærhelikoptre

Resten av denne artikkelen er kun for abonnenter

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
alle artikler uten reklame, fra €1,99.


Nyhetsbrev påmelding

Registrer deg for Meta-Defense nyhetsbrev å motta
siste moteartikler daglig eller ukentlig

- Annonse -

For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler